自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

katrinamama 發表於 17-1-3 15:10
1. 你應該去睇私家醫生, 睇下醫生建議該用咩治療方法2. 如果有需要入院, 佢會寫信俾你去, 但要留意, 如果本 ...

係。識人係prudentxxx agent,話有份孤兒單。個客入院無call佢,reject佢至知。
原來肺炎入院,醫生竟然寫URTI(上呼吸道感染)。保險唔賠,話無必要入院。
Agent再接觸醫生,醫生死都唔肯改,結果真係claim唔到。

大宅

快d 去睇耳鼻喉專科
聽唔到野 先大件事

如果真係聽覺出問題 醫療黃金期好重要

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 17-1-3 15:56
係。識人係prudentxxx agent,話有份孤兒單。個客入院無call佢,reject佢至知。
原來肺炎入院,醫生竟然寫 ...
呢個時候就係睇個agent功力有幾多.

公爵府

引用:Quote:sfll 發表於 17-1-3 14:39 有沒影響

原帖由 野豬媽 於 17-01-03 發表
聽力有降低左,平時坐我左手邊同事同我靜雞雞傾計我都仲聽到,依家聽唔到,要叫佢大聲D...有時會聽得清楚D ...
睇耳鼻喉專科先啦,醫生覺得你需要入院先會寫紙俾你,就算你直接去醫院,都係要睇左門診先㗎啦!

伯爵府

野豬媽 發表於 17-1-3 13:57
冇啦啦左耳塞左第7日,睇過街症醫生照一照話耳膜無發炎,「應該可能」係索左D鼻涕入耳仔,要等佢自己消失.. ...

Check pm

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

katrinamama 發表於 17-1-3 16:24
呢個時候就係睇個agent功力有幾多.
未REJECT就有得攪, 已REJECT好難攪

伯爵府

minnanotabo2007 發表於 17-1-3 16:14
快d 去睇耳鼻喉專科
聽唔到野 先大件事

大宅

育兒性格勳章

冇啦啦左耳塞左第7日,睇過街症醫生照一照話耳膜無發炎,「應該可能」係索左D鼻涕入耳仔,要等佢自己消失.. ...

其實好睇個醫生識唔識write claim form. 即使醫生安排入院做檢查都好,所有保險公司都會有條問題問,有沒有入院必需?因為好多檢查門診都可做到

其實依家都prefer 門診claim 小型手術,例如腸胃鏡,鼻鏡等。但留意反自己份保險可claim 到門診手術項目。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 17-1-3 15:56
原來肺炎入院,醫生竟然寫 ...

咁pruxxx都有問題喎!雖然話urti啫!都有輕重之分, 輕既就緊係唔駛入院喇! 等如發燒都可大可少! 需要住院都唔係少料
放下自在

伯爵府

野豬媽 發表於 17-1-3 15:06
聽力有降低左,平時坐我左手邊同事同我靜雞雞傾計我都仲聽到,依家聽唔到,要叫佢大聲D...有時會聽得清楚D ...

我上年都係因少少鼻水影響兩隻耳仔塞咗,睇醫生話耳管塞咗,食咗1星期抗生素通番,不過自此以後,一吞口水,隻耳仔就po po響,只係坐飛機,坐lift, 有氣壓就辛苦d, 無影響聽力。

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

kc1016 發表於 17-1-3 21:24
我上年都係因少少鼻水影響兩隻耳仔塞咗,睇醫生話耳管塞咗,食咗1星期抗生素通番,不過自此以後,一吞口水 ...

我早幾日都係耳塞,醫生話用棉花棒用川多,d棉花會好少好少咁積喺耳入面,攪到塞住晒,開左枝洗耳沖劑滴左幾日就通返

耳塞真係好唔舒服

大宅

你的聽力持續差了七日,好大可能是「突發性耳聾」是一個較為緊急的病來,類似耳神經中風。不管有沒有保險,盡快去睇耳鼻喉科。

如在病發7日內治療,恢復聴力可達65%,14 日內治療可達45-60%.醫生會幫你檢查及做聽力測試,如果真係突發性耳聾,醫生會處方類固醇,應不用入院。藥費連診金大慨一千至千五元左右。
我之前都有這情況,幸好病發3日即去睇耳鼻喉,後面聽力回復正常!

水晶宮

你睇咗專科未啊
7 日喎
唔好等啦

有無得claim都要睇

珍珠宮

回覆樓主:

睇私家耳鼻喉科,如有需要洗耳仔,即刻聽到嘢。

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

會先睇耳鼻喉專科先, 至少有個專業意見, 可能睇完食完藥/通耳仔已經冇事, 又或者再需要咩治療, 入唔入院claim保險已經係後話, 因為最重要係解決左身體問題先.

水晶宮

我會睇病先。

珍珠宮

睇專科溫浩如,
有藥水 for 滴鼻,
好似話鼻& 耳係通ge...
我滴完左幾日, 無塞了
$1300 + $600 驗耳 (其實唔洗驗耳都得)

唔明點解會鼻水倒流..

診金就公司 medical claim

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

echoprimera 發表於 17-1-3 23:21
你的聽力持續差了七日,好大可能是「突發性耳聾」是一個較為緊急的病來,類似耳神經中風。不管有沒有保險 ...

我岩岩睇左仁安診所既耳鼻喉科啦,初初照完個鼻同耳仔醫生話冇耳屎唔係耳屎塞住,但鼻敏感勁可能係鼻影響。之後拎個棒敲完放我額頭問我邊邊大聲啲,答左右邊(即係冇塞果隻)佢就話咁可能係耳神經壞左,「可能」係突發性失聰,話依藥+叫我去九龍做個聽力測試,下星期三再返黎覆診睇報告,如果報告有咩事會叫我早啲覆,到時先收入院做其他檢查... 我見醫生又唔係好緊張喎(emoji)

大宅

野豬媽 發表於 17-1-4 16:04
我岩岩睇左仁安診所既耳鼻喉科啦,初初照完個鼻同耳仔醫生話冇耳屎唔係耳屎塞住,但鼻敏感勁可能係鼻影響 ...

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121120/18073504

首頁

尾頁

跳至