婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

做個靚太 發表於 17-1-26 08:58
6個月9kg係好瘦(=_=")
我個女6個月係7.6kg,個樣睇落都幾好肉,不過我都嫌佢瘦,俾我媽咪同家姐話我要求同 ...

我而家全人奶就七個月啦!粥仔都食得幾好!你都加油啊!人奶媽媽

大宅

Summer_tsui 發表於 17-1-26 09:12
下次99再講人地個bb點叻時, 回佢:可能基因唔夠人地好...都無計。(似足你老公個邊)

我自己試過回99: 咁使唔 ...

哈哈!好串啊!笑左出黎!可能成日讓奶奶,先得寸進尺!要適當博嘴先!

男爵府

我的育兒心得勳章

TYY1988 發表於 17-1-26 09:09
佢成日暗示bb認佢啊!佢一行開就喊!多謝你啊!同路人

你講起bb認人,我老爺奶奶又有件好爆的事,我老爺爺奶奶抱住親戚個孫,bb狂喊,仲話抱出餐廳等bb父母食得舒服啲喎,bb好痴佢地喎⋯⋯ bb父母真係o晒嘴架。

珍珠宮

引用:Quote:做個靚太 發表於 17-1-26 08:58 6個

原帖由 TYY1988 於 17-01-26 發表
我而家全人奶就七個月啦!粥仔都食得幾好!你都加油啊!人奶媽媽
你就好啦~我個女6個月開始加副,初初都食到半碗粥(好似糊仔咁),仲食得幾開心,食左兩個星期左右,突然唔肯再食,生果泥,菜泥,魚湯,乜都唔要,總之淨係肯食奶~依加勉強每日食四分一個蛋黃,同啲啲生果泥,我超擔心~

子爵府

你99覺得你c6,BB,62先係屋企人,而你係"外人"

有時候你要企硬d呀,比佢知道:你,你C6,BB先係"一家人",C6原生家人唔好管咁多!

大宅

TYY1988 發表於 17-1-26 00:05
一來住得近,假設唔落去,佢都會自已貢上黎!二來佢會同老爺投訴,老爺會開口鬧我地!
...

其實唔洗怕佢鬧,唔洗還咀,有得佢講,然後做番自己。62開口鬧,你就笑住話係呀係呀!岩既岩既,然後又做番自己。唔通佢會打你,打就報警,唔洗怕!
我6299有時都會鬧我地,話我地,我同c6都係用呢招,佢地慢慢會發現我地當佢唱歌,會收劍。
會比佢地知道底線,長輩唔係大晒。

美菲絲    發表於 17-1-26 14:16

水晶宮

回覆樓主:

6 個月 9 kg 叫做瘦 ?! 你 99 盲架 ?!
我 b 6 個月得 6.5 kg 就真係瘦喇。。。

大宅

回覆樓主:

唉!數字人永遠覺得佢地同c6同佢地D孫先係一家人,我似個庸人多D。我99又係叫我個女錫爸爸,又嘢食又係俾爸爸,幫爸爸做嘢啦,總之貫輸媽媽好閒啫,唔使理的諗法。同佢地出街,c6同99一人拖個女一邊,我就行係後面跟班似的。一直到細仔出世,個女跟其他人多,包括C6同99,個女才發現沒有媽媽不行,一直嚷著要我照顧番佢 。佢地個仔唔係單性繁殖,佢地個孫血脈相連的媽媽始終係我,佢地無得唔承認。心情當堂舒暢晒!

子爵府

Pianistbaby 發表於 17-1-26 11:50
其實唔洗怕佢鬧,唔洗還咀,有得佢講,然後做番自己。62開口鬧,你就笑住話係呀係呀!岩既岩既,然後又做 ...

就算佢地會唔收聲~~~仲要繼續既~~~咪由佢繼續囉~~~~睇下邊個企得硬d就邊個贏架啦~~~

佢地試過用鬧會得到佢地想要既結果~~~自然次次要你地屈服就用鬧架啦~~~

你怕煩~~佢地咪日日哦你~~哦到你照佢地意思做先收聲囉~~~~

大宅

做個靚太 發表於 17-1-26 10:18
你就好啦~我個女6個月開始加副,初初都食到半碗粥(好似糊仔咁),仲食得幾開心,食左兩個星期左右,突然 ...

我冇比糊仔bb食,一開始就煮好稀既粥!而家煮得杰好多,會加菜加豬柳梅加魚,全部整碎!另外會整d finger food比佢邊食粥,邊自己咬下!發現bb咁樣食飯興趣大好多!你不如試下

大宅

tingting2200 發表於 17-1-26 10:57
你99覺得你c6,BB,62先係屋企人,而你係"外人"

有時候你要企硬d呀,比佢知道:你,你C6,BB先係"一家人" ...

係啊!佢地似一家咋!有時老公抱住bb,奶奶就企實bb前面撩bb,係咁講:嫲嫲!完全唔比bb望媽媽!自己食飯、洗碗

大宅

Pianistbaby 發表於 17-1-26 11:50
其實唔洗怕佢鬧,唔洗還咀,有得佢講,然後做番自己。62開口鬧,你就笑住話係呀係呀!岩既岩既,然後又做 ...

講得岩!要當佢地發up風!

大宅

yubaba 發表於 17-1-26 14:03
唉!數字人永遠覺得佢地同c6同佢地D孫先係一家人,我似個庸人多D。我99又係叫我個女錫爸爸,又嘢食又係俾爸 ...

最傷佢心既事,真係要等bb大d,自己話搵媽媽啦!你大女識搵返媽媽好抵錫

大宅

美菲絲 發表於 17-1-26 14:21
就算佢地會唔收聲~~~仲要繼續既~~~咪由佢繼續囉~~~~睇下邊個企得硬d就邊個贏架啦~~~

佢地試過用鬧會得到 ...

睇黎好多jm都會反抗6299,我會試下say no!

子爵府

TYY1988 發表於 17-1-26 15:20

其實唔算反抗既~~~~只係拎個平衡點姐~~~~

有d人係你越讓佢越過份~~~~你退一步佢要逼前兩步~~~~

我真係出聲反抗既話~~~佢激到訓底入院都似~~~我自問都唔係咩善男信女~~~要講野有骨既話~~~恐龍骨都可以放入去~~~而對方係冇反駁既餘地~~~~但我唔希望用係老公既家人身上囉~~~所以到依家我都只係無聲抗意~~~

珍珠宮

引用:Quote:做個靚太 發表於 17-1-26 10:18 你就

原帖由 TYY1988 於 17-01-26 發表
我冇比糊仔bb食,一開始就煮好稀既粥!而家煮得杰好多,會加菜加豬柳梅加魚,全部整碎!另外會整d finger ...
我都無俾糊仔,只係煲粥煲到糊仔咁~
你整乜野finger food?我都想再試下~
我試過用煮淋嘅菜心柄俾bb揸住自己玩,佢就食到一條~
我依加好多都試過,總之我bb見唔係奶就合實個口~

大宅

Celine076 發表於 17-1-26 02:41
我6299從來唔會係bb面前講媽媽呢兩個字架,明知bb扭計要媽媽都死都話要爸爸,最搞笑係62教bb叫我做嫲嫲,連 ...

exactly!!! 嫲嫲嫲嫲掛在口邊!!
話我個仔見倒佢先笑喎
又話似阿嫲,似呀爸,總之唔似我
雖然阿仔真係似c6多D,但我真係扮問阿B
“唔通其實係嫲嫲生你嘅?”

大宅

TYY1988 發表於 17-1-26 15:20

你先係媽媽 自己湊好正常
你個小家庭係有c6, Bb 同你
唔係包括埋6299.
過時過節食飯Ok
平時比番d私人空間大家
有乜唔開心要開聲,咪口口聲聲一家人,其實只係唔包括佢囉。。。。

大宅

做個靚太 發表於 17-1-26 16:46
我都無俾糊仔,只係煲粥煲到糊仔咁~
你整乜野finger food?我都想再試下~
我試過用煮淋嘅菜心柄俾bb揸住自己 ...

可以烚西蘭花、整芝士肉球、燈籠椒⋯水果都會切條比佢識下,蘋果,啤梨,淋牛油果,金奇異果!好多新鮮蔬果唔同吸引bb!

大宅

mrs.3845 發表於 17-1-26 19:06
你先係媽媽 自己湊好正常
你個小家庭係有c6, Bb 同你
唔係包括埋6299.

其實可以少見就好啦!真係住太近,唔落去,日頭都借頭借路上黎搵bb!同老爺呻唔落去食飯,太少人唔知點煮餸重點想日日見住自己仔同孫~

首頁

尾頁

跳至