婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

美之選468 發表於 17-1-27 12:38
証明你未來99系盲ge (心盲系無藥醫的) 對佢好都晒氣

係呀,先入為主,佢個心淨係放得落細佬同條女,所以冇理過我
第一年拍拖問佢媽想要咩月餅,佢第一句就話細佬鐘意食冰皮,之後買左男友媽一件都冇食過,細佬食曬,我心諗咁我男友鐘意食乜月餅你又知唔知?

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

一樣米養百養人..

明白樓主想結婚之急..
但就咁睇你男友, 結左婚更加唔會幫你..

你嫁左要搬入去住, 老實講你係細佬+細佬女友眼中 = 一樣 / 大家咁高咁大。

姐妹, 趁有得揀, 唔好咁蠢。
愛情唔係飲水飽。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

Yee_ng 發表於 17-1-27 12:44
都無計你男友屋企生活習慣係咁都無辦法個個就細佬女友, 唔好理你男友講等兩年呢D不可預計野, 到時人地唔搬 ...

我都覺呀,男友話等個幾鐘有乜問題,你又唔係而家即刻訓

大宅

Jolin_Yuen 發表於 17-1-27 12:49
一樣米養百養人..

明白樓主想結婚之急..

我知我知,就係知嫁過去好辛苦,所以一直拖,男友早前已經講過結婚,係我hea左去,話遲d先啦,但今年又講時,再加上身邊表妹都嫁曬,我就開始認真諗,年紀又唔細,都唔知點好

珍珠宮

回覆 neednicole 的帖子

直接同你男友講結婚 = 搬出去住
唔搬 = 唔結= 分手, 唔好晒大家時間。

除非你肯又結又同住
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

Jolin_Yuen 發表於 17-1-27 12:54

直接同你男友講結婚 = 搬出去住

我男友冇講一定唔搬,係我自己計過,搬出去剛剛好,但我都要諗埋將來小朋友,我想生b,我唔想因為我要搬,搞到冇得生bb

男爵府

引用:Quote:Jolin_Yuen 發表於 17-1-27 12:49 一

原帖由 neednicole 於 17-01-27 發表
我知我知,就係知嫁過去好辛苦,所以一直拖,男友早前已經講過結婚,係我hea左去,話遲d先啦,但今年又講 ...
堅守底線。佢想娶你唔係大家簽張紙你搬過佢屋企就完成,咁嫁法你阿媽實心痛死。

粗間有廁所嘅劏房都好過搬去男家,咁都唔制就繼續拍拖,維持現狀都可以好開心,冇名份有冇名份嘅好處。

大宅

回覆:99都未算恐怖

其實你男友冇能力兼意圖去解決問題...唔好浪費寶貴時間啦~

大宅

樓主,千祈唔好為左結婚而結婚,明白你媽媽既擔心,不過我相信佢更加唔想你嫁左後唔開心。
你過去住一日都頂唔順,點可能長住?況且未來奶奶同你男友都唔企你嗰邊,我睇唔到你嫁左過去一齊住會有幸福囉。

一日未簽一日你都仲有Say,傾掂先好簽,而家咁既情況簽左你實後悔。

男爵府

引用:Quote:Jolin_Yuen 發表於 17-1-27 12:54 回

原帖由 neednicole 於 17-01-27 發表
我男友冇講一定唔搬,係我自己計過,搬出去剛剛好,但我都要諗埋將來小朋友,我想生b,我唔想因為我要搬, ...
冇錢冇地方唔好生b.

大佬第時小朋友去廁所邊有得等個幾鐘?

翡翠宮

比著我寧願唔嫁住.佢弟條女好有問題.未嫁入去.佢已壩地盤.好明顯抗佢妳.我寧願搬出住.何必搞到家嘈屋x.就係自己唔細.點解仲要明知火坑要趺下去冇人同情到時有問題.因事前已知.其實你結婚為乜?為家族要交待,人有我有?若為下半生要個陪,不如同男友搬出去,開開心心生活.男家人,大時大節才見囉.

心存善念    發表於 17-2-7 15:31

子爵府

neednicole 發表於 17-1-27 12:48
係呀,先入為主,佢個心淨係放得落細佬同條女,所以冇理過我
第一年拍拖問佢媽想要咩月餅,佢第一句就話細 ...

聽落
如果真的嫁佢
你有打工 你有俾家用你娘
之後又要俾99
洗手間冇得用
家務就有你份
仲要受人哋嘅公主氣
你男朋友覺得冇問題

你男朋友一定賺晒
你就輸硬 錢就要付出 青春又俾佢

到時你慘過做妹妹仔

伯爵府

寧願唔結

大宅

kathylhk 發表於 17-1-27 12:58
樓主,千祈唔好為左結婚而結婚,明白你媽媽既擔心,不過我相信佢更加唔想你嫁左後唔開心。
你過去住一日都 ...

其實我明白阿媽心情,阿媽個妹有3個女,大既上年結,第二今年結,細女明年結,阿媽點會唔擔心我呀,我有時一講男友屋企野,佢就話 你嫁係嫁個男仔,個男仔對你好就得,使乜理其他人

其實好難講得明,真係要忍過等一個鐘廁所既人先明

大宅

阿流 發表於 17-1-27 12:58
堅守底線。佢想娶你唔係大家簽張紙你搬過佢屋企就完成,咁嫁法你阿媽實心痛死。

粗間有廁所嘅劏房都好過搬 ...

我男友就係覺得叫你黎住咪解決曬問題,佢根本唔覺得條女霸廁所係有問題,佢都係咁一齊住左6年,佢唔覺得我過去係受苦

珍珠宮

你想生BB? 係鐘意小朋友 OR 想同呢個男人生先?
如果你男友比唔到你想要既基本生活環境你, 你生左, BB當然安然啦, 係你唔會有好日子過姐。
其實你地而家個情況真係唔適合有BB。
搬左出去只係剛剛夠, 不如你地有能力照顧自己生活先考慮生啦。

如果要靠住屋企 (你/佢), 先有能力生到, 坦白講, 你第時有咩唔開心想走都冇能力。
到時婚又結左, 仔又生埋, 日日受氣, 搵自己苯。

同時唔好以為男人婚後會改變更好。
只有更差。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

micling 發表於 17-1-27 13:18
聽落
如果真的嫁佢
你有打工 你有俾家用你娘

佢唔覺得條女有問題,佢又覺得一家人唔計較,廁所咪遲d去囉,又唔會死,佢仲講過,你沖涼人地有冇催過你,都九唔搭八,我沖涼唔會沖一個鐘囉

男爵府

你只要一入去住,你99就會預你養埋個細仔同公主,千祈唔好諗住公主咁啃你99會𡃶你多d,親身經驗:我叔仔婚前好多女友,大多係老泥妹一族,但因太𡃶叔仔,所以全部受貴賓式款代,雖然99對我0k,但有眼睇相差好遠,第一年中秋,我送冰皮,99話下次唔使,佢屋企冇人食,但其實我C6鐘意食,係佢㨂我買。之後我一直同99保持安全距離,而早入門的大伯老婆,性格十足阿信,99對佢係好,但成日揾佢笨,甚至要佢服侍叔仔同佢d女友,所以我知一有位入,我99就會要我哋為佢細仔出錢出力,因此我從唔會對99親近,

珍珠宮

而且你話未來奶奶錫細佬+細佬女友多D。

你而家情況係: C6唔幫你 (你叫佢話佢細佬佢都唔肯), 奶奶錫人地多D (將來佢細佬結左婚, 又一齊住?), 但你就迫同住, 就係為左生BB (一個唔同自己姓既小朋友), 你覺得後果會係點?

說話係難聽, 但事實如此。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

如果個男人睇唔到你睇到嘅問題,嫁唔過!
亦同意你阿媽講,佢無心娶你,有心娶就一齊建立一個適合大家住嘅屋企啦

首頁
12345...9

尾頁

跳至