自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我都係甘,最後返兒科要餵奶粉,講真經過嚟件事真係對餵母乳有d抗拒,之前俾d姑娘洗腦話一定有一定有就以為自己一定得,好彩都keep住返醫院健康院跟進,唔係真係餓死仔,如果下一胎,都唔會甘大安旨意。

大宅

十分鐘 發表於 17-3-4 23:01
當年我生囡時,產後房姑娘極力勸餵母乳,BB順產,好健康,又唔黃,3天後,BB隨我出院,奇怪無大便,小便非 ...

非常好的分享
各位媽媽要注意

用戶要求終止服務

回覆樓主:

仲有我都唔會同其他朋友媽媽分享喂唔到母乳,因為佢哋一定會講到自己好多母乳,喂得好成功

大宅

我帶 b 返醫院驗黃時話輕左,跟住立即補奶粉,第二日再量體重先叫合格唔洗留院,當時我喊到收唔到聲。
我係窮媽媽,之後覺得 bb 健康就得了

公爵府

jtw_ki 發表於 17-3-4 23:21
我生咗兩個,都係餵人奶,我發現通常出生頭兩日媽媽都係冇咩奶俾bb, 所以個兩日bb會係咁啜係咁啜,基本上要 ...

哈哈,好一個搶,我家姐當年醒過我,自己去拎支奶,偷偷餵比佢BB,佢亦有教我拎定奶,我家族女人係無奶,但幾次講座已令我自信爆棚,覺得我特別,
我姐亦係QE生

珍珠宮

回覆樓主:

子爵府

樓主話母親家族係無人有奶水,第一胎係醫院餵人奶,如果真係無奶,bb體重已經跌到唔合格出唔到院,或者體重跌到姑娘會提議你補奶粉,順利出院代表bb體重合格、健康良好,問題出係出院後兩日,你見到bb無大小便都發現唔到問題?
到第二胎可以人奶當零食,真係無奶就唔會有人奶當零食。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

十分鐘 發表於 17-3-4 23:01
當年我生囡時,產後房姑娘極力勸餵母乳,BB順產,好健康,又唔黃,3天後,BB隨我出院,奇怪無大便,小便非 ...

無可能唔知自己有無奶,奶墊會濕晒,沖涼時d奶會射出嚟。

大宅

回覆樓主:

我都係人奶媽咪,但當年政府醫院姑娘有教喎 。 教我睇點樣為之濕片,同一日濕咗幾多條片先等於合格 。好記得要mark低因為姑娘會check。

公爵府

黃花魚 發表於 17-3-4 23:24
非常好的分享
各位媽媽要注意

我覺得自己有需要講出來,亦預佐比人鬧無知,但希望有個警示,唔好餓c任何一個BB,真係唔講得笑

大宅

小manman 發表於 17-3-4 23:12
其實,我想講的確好多人仲覺得只要bb肯啜就有~

我媽咪無人奶我都無,我個女一直都係飲奶粉,但有人覺得係 ...

我同你一樣
小小谷奶都無
我仔飲奶粉
比我老公個邊d親戚講到我毒害個仔咁

子爵府

畀面勳章

其實最清楚自己同bb身體狀況既一定係媽媽,每人既構造都唔同,書、姑娘甚至三唔識七既人講既應作參考之用。

如果餵人奶變苦差,精神壓力又極大既,根本失去意義,仲令到媽媽bb都辛苦,真係寧願餵奶粉

公爵府

vitatio 發表於 17-3-4 23:27
我都係人奶媽咪,但當年政府醫院姑娘有教喎 。 教我睇點樣為之濕片,同一日濕咗幾多條片先等於 ...

真係好睇邊間醫院同邊個姑娘,你當年邊間?

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

所以我同事話,就算打算餵人奶都好,但入院時打死都話餵奶粉,因為而家醫院好嚴,一話餵人奶就唔會比奶粉,監生餓bb。

APIGMA    發表於 17-3-5 12:17
大家好,我是子悠~~

公爵府

yubiwa310 發表於 17-3-4 23:28
所以我同事話,就算打算餵人奶都好,但入院時打死都話餵奶粉,因為而家醫院好嚴,一話餵人奶就唔會比奶粉, ...

係,完全係咁,

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我B出世有事起醫院住左一個月,果時日日去醫院埋身餵一餐,不過食前要磅重,食後又磅,以計算食左幾多ml人奶。之後返到屋企餵,其實係聽到BB喉嚨係唂唂聲都好明顯飲緊奶。

大宅

十分鐘 發表於 17-3-4 23:15
其實我覺得有唔妥,只係唔知咁嚴重,后怕萬分

姑娘有講每日要有六條單純濕片,唔計屎片。無六條濕片就係bb唔夠飽,應該好容易就判斷到需唔需要補奶粉。

伯爵府

好媽媽勳章

但我又唔明,冇小便好大鑊架,冇理由唔知架,特別如果係剛出生,未出院,點解冇人醒覺咁係大鑊?

我響仁安,頭六個鐘呀女冇小便,已經比醫生的左我地去間房,教我反轉呀女按摩個腎個位,護士同我輪流按摩,叫醒佢個腎運作噃。只係六個鐘,醫生已經緊張,點會可以係兩日?

男爵府

李豆豆 發表於 17-3-4 23:09
其實有話一日要有幾多塊濕片先正常,如果濕片唔夠就係飲得唔夠奶,所以幾日都小便非常少,又冇大便你都唔覺 ...

錯啦!我同樓主相反,我同健康院姑娘講我無奶,佢地真係話我唔努力比bb啜,話唔好比奶粉,啜啜下就有!又話bb一出世個胃得5蚊銀咁大,比左奶粉就唔啜,講到只要唔比奶粉就會成功咁,又話就算無奶都無問題唔會餓親呀b,不停講只要餓bb就會啜,啜就會上奶!

仲好記得我始終都係無奶,心軟一路繼續比奶粉,我比健康院個醫生話到喊左出黎!跟手搵個老姑娘話教我餵,佢鏈到我乳房勁痛同埋紅哂都無咩奶,跟住就叫我返屋企研究下點做耍我走!諗起都想喊!

nyfng    發表於 17-3-5 12:36

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

十分鐘 發表於 17-3-4 23:18
係吖,講座好似邪教咁,狂洗腦,姑娘話初生BB個胃食波子咁多奶就飽,而且母乳B唔使餵水,頭陣奶係止渇,后 ...

所以有時唔好盡人地所言,就算專家都係咁話,始終每人情況不同
請勿打招呼~

首頁
12345...25

尾頁

跳至