親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆樓主:

除咗呢啲仲可以喺碼頭 搭船仔 出去睇下珊瑚都係收幾十蚊一個人當然出一出去 係咁意睇下少少嘢就返嚟啦 不過當初下還吹下風囉

洋房

回覆樓主:

其實你有得七八個人亦可以包船仔 出去釣魚嗰啲啡色僕僕仔一般收百幾蚊一個鐘任得你去邊 咁可以使出去釣魚遊下水都得 另外都有啲固定街到 固定時間來回的又係可以過對面到度行下 釣魚發燒嘢食

洋房

回覆樓主:

另外每逢假日 喺碼頭嗰邊 有啲檔攤仔會開 我只能是搭建嗰啲另外就係固定鋪頭仔 買嘅嘢 都係好似黃金海岸赤柱港女自在樓下氣氛行下都幾得意

洋房

回覆樓主:

另外 市場街嗰邊其實都有啲舖頭賣野 同埋多咗好多西餐 但係價錢都要預一百蚊上下 一個main course 唔係話好平不過西貢市實在太多人令到佢哋假期嘅時候有商機

洋房

回覆樓主:

另外醒起舊墟入面 有間盧冠廷開嘅 店舖 好似叫 綠色環保專門店 咁上下 主要係買啲有機嘢 恩盧冠廷 好注重身體健康嘅 鍾意呢啲嘢嘅朋友都可以睇下

洋房

回覆樓主:

另外唔知大家鍾唔鍾意一啲抽象嘅藝術嘅 其實如果由彩虹方向入嚟 係未到滿記甜品之前 但係過咗油站之後有個商場叫景星廣場 嗰度亦係居屋翠塘花園附近 入邊其實擺放咗一啲藝術嘅衣服傢俬同埋一啲 判頭做嘅機械人 個商場好細嘅但改裝咗做呢啲嘢都幾得意可以睇下 另外入面有間超級市場fusion都幾大間

洋房

回覆樓主:

如果鍾意食漢堡包嘅 喺假日嘅時候介紹大家食一間叫big fish 喺西貢街市隔離 其他嘢我就唔知好唔好食 蛋漢堡包就食過幾次 非常唔錯 七十幾蚊嗰隻蘑菇 安格斯 漢堡 我覺得最正 快打 唔會鞋 相對較林幾滋味行醬汁都係好食但我又一次試過食平啲嘅五十幾蚊嗰款漢堡就覺得少啲醬汁啱嗰啲鍾意見康啲嘅人清啲嘅人 但快把亦都係返少少但都可以接受

洋房

回覆樓主:

平價食海鮮選擇 其實大家係可以在碼頭或西貢街市 直接買海鮮 去茶餐廳加工的 唔知大家知唔知 咁樣做其實係 平好多嘅 但當然買海鮮要識買啦 碼頭嗰啲好多時得水都幾深 我就會喺街市買 好多時一家大細 得三五個人 或多少少 又唔想話食海鮮大餐咁貴 就可以咁做啦例如去街市 買兩條魚 唔一定買 石斑價買80蚊嗰啲魚 或幾十蚊都可以 跟住叫茶餐廳加工清晰 或者去買一斤蝦 都係幾十蚊 畫多啲 又或者買兩隻蟹 叫佢哋 薑蔥炒蟹 都係70蚊到加工費 鄭 家 食 海 鮮 選 擇 其 實 大 家 係 可 以 在 碼 頭 髮 西 貢 街 市 直 接 吻 海 鮮 許 茶 餐 廳 界 攻 擊 吳 志 大 家 剪 紙 咁 樣 做 其 實 係 頂 好 多 謝 香 港 義 賣 海 鮮 要 食 物 環 碼 頭 哥 迪 好 多 斯 洛 水 到 幾 深 我 就 會 係 街 市 買 我 都 是 一 家 大 細 三 五 個 人 或 多 少 小 任 上 華 食 海 鮮 大 長 今 季 就 可 以 咁 做 男 例 如 何 去 街 市 買 兩 條 魚 一 丁 買 石 板 價 my 8 0 文 歌 詞 語 屈 機 十 分 都 可 以 珍 珠 叫 茶 餐 廳 加 工 程 證 發 者 去 買 一 斤 廈 都 係 幾 十 萬 百 度 貼 油 畫 者 買 兩 隻 雞 礁 溪 地 薑 蔥 炒 蟹 都 係 70蚊到加工費 港島茶餐廳 有幾間老字號 例如和記餐廳 陳權記 或者後來新開嘅全記小廚 佢哋都係差唔多 如果食小菜平價 全記小廚唔錯 抵食 我覺得乾淨 另一間就陳權記 小菜就冇佢咁好 但以前去加工海鮮又ok喎 和記就食得太多唔想食啦

洋房

回覆樓主:

廣開海鮮 酒樓嗰啲海鮮餐 都係收 百幾二百蚊一位好似好抵又好多款海鮮食但其實海鮮質素真係麻麻地的 自己購買 攞去加工質素好好多但價錢亦都貴好多 如果真係得兩個人三個人就算喇食啲海鮮餐 叫做食過囉但如果真係想食好啲就唔好叫餐不過係要語 四五百蚊一個人㗎啦

子爵府

回覆樓主:

其實松記我真係食過1次,唔明點解咁出名,我以前住西貢,中學午飯時間我地唔幫襯佢,個陣好污糟咁。食得最多係雞粉,咸豬肉檬好食,都廿年了,個阿叔仲係度幫手

大宅

回覆樓主:

好有心,多謝分享

洋房

gaoy 發表於 17-3-18 22:09
好有心,多謝分享

多謝讚賞,我再諗起咩先寫啦

大宅

回覆樓主:

西餐有無推介?

別墅

回覆樓主:

甜品個人口味覺得 ,市場街頭鋪個間好食!
每次入西貢必食!

洋房

mer607 發表於 17-3-19 14:35
每次入西貢必食!

咁下次我都想去試下,我特別想問下嗰個格仔餅,係好脆嗰種定係半脆半軟呢?

洋房

mer607 發表於 17-3-19 14:35
每次入西貢必食!

張甜品相影得好大陣容喎,勁呀

洋房

gaoy 發表於 17-3-19 10:10
西餐有無推介?

都有食過幾間 等我諗諗先

別墅

花師奶23 發表於 17-3-19 16:16
咁下次我都想去試下,我特別想問下嗰個格仔餅,係好脆嗰種定係半脆半軟呢?
...

脆架!

伯爵府

謝謝分享

子爵府

坐船仔生態遊同埋可以去打BOWLING

首頁

尾頁

跳至