懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

加油呀,得閒揾下朋友仔,或者好似我咁係到十卜下人,又等人十卜下。共勉之

別墅

YuenYuenKwok 發表於 17-6-6 00:16
我睇私家,因為我BB冇去健康院,所以冇得轉介政府。我呢個星期開始都係日日在家,所以野都係奶奶做,但我 ...

好呀

別墅

bubujew 發表於 17-5-6 05:28
我本身曾經有嚴重抑鬱,雖然未做媽媽,但好想講下俾大家知我嘅感受。

其實如果當大家覺得有好多負能量時, ...

Pm u

別墅

其實我有個念頭,既然大家同路人,而且呢個病同一般人傾都好難明白我地。我想開個group大家分享同支持下。

男爵府

cat777 發表於 17-6-6 23:16
其實我有個念頭,既然大家同路人,而且呢個病同一般人傾都好難明白我地。我想開個group大家分享同支持下。
...

我贊成呀!如果你開可以PM我,我都想同大家傾下計。一般人真係好難明白。

別墅

mikis 發表於 17-4-3 13:44
背景: 同奶奶住,囡囡就黎11個月
囡囡由出世到而家都唔好湊,已經係在職媽,聽老公話夜晚已經放左手比奶奶 ...

你依家點呀?

大宅

2018復活節勳章

回覆 cat777 的帖子

多謝你仲回緊呢個帖呀。

我其實好曳,情緒時好時壞,囡囡打完一歲針停左藥。因為怕佢喊我會唔知醒,好彩到而家除左有個星期好大壓力完全唔想理人之外,都無咩啦。可能真係大個左,開始慢慢適應啦。

多謝咁多位jm呀。大家都要努力為自己,愛自己係最緊要㗎。

別墅

mikis 發表於 17-7-25 17:14

多謝你仲回緊呢個帖呀。

我都同你情況差唔多,個女得5個女,好少見,佢有時唔認得我見到我會喊,我個心仲灰。

大宅

2018復活節勳章

cat777 發表於 17-7-26 23:16
我都同你情況差唔多,個女得5個女,好少見,佢有時唔認得我見到我會喊,我個心仲灰。
...
你而家返返工未?係小朋友以外搵d精神寄託都好重要,亦可以令自己有返推動力繼續走下去。

5個月仲好細,你又少見佢,佢未認得你好正常,我囡細個果陣都係咁。其實每日你唔介意嘅話抽1至2小時,去99度淨係同佢玩,幫佢沖個涼。都可以增進感情。我都要返工,我每日都係食完飯,幫佢沖涼(有時一齊沖),玩一陣直到佢眼瞓, 而家阿囡14m都識黐我啦。
我c6係囡囡1歲前都接近0照顧,但呢排量地陪多左佢,佢可能feel到囡囡同佢互動有反應,關係都好左。
唔駛灰,終有一日小朋友係知道邊個係父母,但首先要調節返自己嘅感覺。囡囡都唔會想見到日日唔開心嘅爸媽。
所以你要加油,做好自己,仲可以比囡囡個好榜樣。

別墅

mikis 發表於 17-7-27 11:07
你而家返返工未?係小朋友以外搵d精神寄託都好重要,亦可以令自己有返推動力繼續走下去。

5個月仲好細,你 ...

多謝你,有個同路人傾真係唔同啲。我諗我要調節番自己先。我開始搵緊工啦。搵份冇咁大壓力。

別墅

cat777 發表於 17-7-29 01:51
多謝你,有個同路人傾真係唔同啲。我諗我要調節番自己先。我開始搵緊工啦。搵份冇咁大壓力。
...

真係好開心原來有同路人,我個女而家差不多五個月大,依家其實我有抑鬱嚴重,返工返左差不多三個月,因為要直接對大老細,嗰種壓力簡直另外抖不到氣,我開始搣手指,同埋頸淋巴核腫,每晚瞓得好差

大宅

2018復活節勳章

搵到工未?囡囡而家應該半歲好d嗎?

記得唔好比壓力自己,我知好難,但覺得唔開心嘅話記得一定要抒發左先。

大宅

2018復活節勳章

回覆 mychickenbaby 的帖子

其實同路人應該唔少,但個問題要幾耐先好返,就人人唔同,最緊要正視。
覺得唔妥,同c6講,去見姑娘,見醫生,去到失眠,瞓唔好就唔好再等啦,政府refer產婦去精神科好快,有位嘅話可能第二日就有得睇。你一日唔完全ok,醫生都唔會放過你。

工作+湊仔係辛苦㗎,但一定要自己健康先可以陪到小朋友成長,媽媽唔好放棄呀,快d去健康院見下專科先啦。

別墅

回覆樓主

見到樓主呢個post, 終於可以有同路人一齊分享一下,希望幫到我過到呢關!
現在BB一個多月,產後幾日已經有喊,初時以為係屋企人比壓力+要同C6分開住令我吾開心(因為係外家坐月)慢慢之後d情緒開始更加吾穩定,例如:會爆喊但講吾出原因、會忐忑不安、個心會好驚抖吾到氣咁。。。等等!
有晚半夜又發作,知道自己好吾妥,就打電話去產後中心求助,佢叫我去急症睇,我照去左,黎緊要去精神科再follow up!
情緒起伏不定,時好時壞,到而家已經持續左成個月,身邊人都叫自己放鬆d,但情緒失控時真係唔識點控制,好希望自己快d好返!眼見身邊既新任媽媽都好enjoy 湊B + 放產假,自己就咁樣,感覺好失落

大宅

2018復活節勳章

QooQooMaMa 發表於 17-8-15 19:16
見到樓主呢個post, 終於可以有同路人一齊分享一下,希望幫到我過到呢關!
現在BB一個多月,產後幾日已經有 ...

見你已經排左精神科,幾時去見姑娘/醫生?
唔駛怕或者唔開心,產後抑鬱真係好普遍,你做得好好,知道自己唔對路會出聲,會去搵救援。

我都有咁嘅感覺,身邊好多做左媽媽都係咁貼相,曬BB,但自己就一d意欲都無,淨係想返工唔想湊仔,因為真係無果種興奮。但我其實都會每個月同佢影一張,等佢大個睇返都應該會開心㗎。

BB嘅野唔好諗住啦,放心交比屋企人,顧好自己先。多多休息,出下街同朋友食下飯,傾吓計,做下運動,搵返自己嘅興趣,同老公去拍下拖,個人精神返就會容易d handle抑鬱。
如果要食藥餵唔到人奶都唔緊要㗎。最緊要自己,我相信"有快樂嘅媽媽先有快樂嘅寶寶"。
BB而家先一個月,慢慢長路等你陪佢行。加油呀!祝福你。

別墅

mikis 發表於 17-8-17 11:11
見你已經排左精神科,幾時去見姑娘/醫生?
唔駛怕或者唔開心,產後抑鬱真係好普遍,你做得好好,知道自己 ...

約左下星期一見!
想問你多一點經驗,你當時有d詳症狀,令你察覺到去同健康院講?失眠?
我見你話有食藥,你食左幾耐?係自己自行停?
我而家時好時壞,每日都好似等派彩咁,暫時最大困擾係訓唔到, 情緒到果陣,個人會感到不安,坐立不安咁!

大宅

2018復活節勳章

QooQooMaMa 發表於 17-8-18 12:55
約左下星期一見!
想問你多一點經驗,你當時有d詳症狀,令你察覺到去同健康院講?失眠?
我見你話有食藥, ...
非常好。記得要同醫生坦白,唔駛怕醜。
我覺得九龍醫院d醫生比姑娘有耐性。唔知你去邊間呢?

我其實生完頭幾個月情緒不穩,但我搞唔清係婆媳問題定係自己問題,無失眠但好醒訓,下下都3,4點就會醒....(雖然而家如果個囡係我隔離嘅話都係咁...)
個人好緊,點都放鬆唔到,無辦法變返以前嘅自己,笑都係皮笑。我上網睇過好多文,好多都話產後抑鬱一般都係維持幾個月,但我到8個月都係咁,我覺得有問題所以走去健康院。

d藥呢,我其實只係食左幾日,之後阿囡打一歲針我就驚唔知醒自行停藥。老公成日鬧我"醫生未叫你停你做咩自己話事?"...
點知結果我一食返藥就胃痛,又唔敢再食
唔好學我,要聽醫生指示。尤其你會失眠又剩好影響健康。
你想傾下計,可以pm我,或者繼續re都得。

別墅

mychickenbaby 發表於 17-8-11 23:45
真係好開心原來有同路人,我個女而家差不多五個月大,依家其實我有抑鬱嚴重,返工返左差不多三個月,因為 ...

我份工都係直對老闆好大壓力,所以我辭左職,冇可能再拎健康黎教飛

別墅

QooQooMaMa 發表於 17-8-15 19:16
現在BB一個多月,產後幾日已經有 ...

我產後抑鬱都有你既症狀,咁我本身抑鬱底,但本來冇呢啲焦慮既症狀,產後抑鬱時有,醫生加左隻藥俾我,食左2星期左右就冇左,就停番呢隻藥。醫生叫停先停

別墅

mikis 發表於 17-8-14 15:18

搵到工未?囡囡而家應該半歲好d嗎?

我好耐以前舊公司搵番我,9月番工,用試既心態去做。希望應付到。

另外我終於去左見心理醫生,幫助好大。所以各位要俾勇氣向前踏出去見醫生,睇醫生。

政府又好,私家又好,搵個俾到信心既醫生去睇好佢。

首頁

尾頁

跳至