自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

anna59 發表於 17-4-15 18:21
我個仔2.5歲時,一次過,日,夜片戒晒,用了4天戒左,戒之前叫佢向住D尿片講:bye bye 尿片
成功戒左 ...

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

我個仔都差唔多,都係半夜叫佢起身屙先得,如果唔係實爆片

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

what time does he eat dinner, give him less to drink at dinner time and do not let him drink again that night. Go to wee wee before going to bed.

Buy a plastic sheet (shop which sells wheelchairs usu sells it),

DO NOT give him diapers or pull ups for bed. Wake him up once at midnight to wee wee, if he complains, then tell him there is a punishment if he wets his bed, and then carry it out. What is his favourite activity? eg. cut time to watch cartoon or time to play his favourite game.

Buy more underpants and shorts to change, buy one more spare bedsheet. It is thin, can dry overnight.

Be FIRM!! Add oil!

子爵府

回覆樓主:

我仔都一樣
轉吓片,會好啲
我現在用goon 片xxl ,少左漏尿

neck    發表於 17-4-16 07:54

珍珠宮

回覆樓主:

男仔係會慢d, 媽媽唔好急
試下 bedwetting alarm, 可能會有用, (對我仔都無乜用, 都係大左自然戒)
夜晚唔好比生果佢食, 生果呢d我係下午茶時間比佢食

男爵府

當年我用了三天在他瞓覺前黎個洗腦活動。每晚講15分鐘,如果你半夜想vv,可以隨時找媽媽上廁所,千萬不要瀨瀬。瀬左好臭....不停講。第二朝早上好誇張咁讚。如果果晚有瀨絕對不要鬧,加以鼓勵。

男爵府

畀面勳章

neck 發表於 17-4-15 16:33
我仔5歲4個月啦,仲未戒夜片。

最大問題係佢VV太大篤,朝朝爆片,衫褲床單被都濕,真係堅煩。

我細個7歲左右都仲係咁,我要去睇專科,其實醫生都幫唔到,都只係叫訓前唔好飲咁多水,上床前一定要痾左先,同埋最後佢用左個獎勵方法,比左張紙我,叫我邊日冇濕就貼貼紙,我阿媽就話唔知幾多日冇濕就有乜,咁多日就又有乜,一個月25日冇濕就咁咁咁,之後成功左

珍珠宮

最大問題係佢VV太大篤,朝朝爆片,衫褲床單被都濕,真係堅煩。

半夜係咪怕黑? 試吓陪佢一齊去

侯爵府

我女女踩入5歲時,我夜晚過左7點唔比佢飲水,半夜12點左右會抱佢去廁所wee wee一次,大約一星期到已經無用片,堅持2星期左右,佢已經無賴落床,試過自己爬起身話要wee wee,後來一個月左右,我就無再抱佢起身wee,因為佢已經習慣左半夜急要起身去,我開始比佢瞓天光,之後就戒左啦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔好半夜摷醒佢去廁所。

等佢急自己去。有時佢半夜大嗌,或不停轉身,我兩個仔半夜急就係咁,要叫佢起身去廁所。

地5歲左右晚晚瀨,日日洗三機衫。果排我索性唔用床單被單,用厚毛巾墊住張床就算。所以你都唔好氣餒,呢d 情況會過去的。

子爵府

BREADWING 發表於 17-4-15 17:40
我個仔都係咁5歲啦,唔知係咪男仔先咁樣,我女就一早戒左夜片,但係個仔仲未得,又係瀨到成身成床濕墊晒野 ...

唔通真係關男女事 我女3歲自己話唔著片 一戒連夜片都一齊戒埋

珍珠宮

回覆樓主:

逼唔黎,我女日片,三歲自然介,而家三歲幾夜晚都要片,預左佢要五六歲,我唔会半夜叫醒,因為影響睡眠

同埋半夜尿唔係晚晚

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔5歲幾都未戒呀,我無幫佢戒,覺得係時候既話自然會唔用,但佢就無爆片 既問題

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我個仔 7 歲幾無啦啦自己介左,之前試過訓前 2粒鐘唔比佢訓飲咁多水都唔得,又試過每晚半夜叫佢起身痾就好d !

男爵府

[email protected] 發表於 17-4-15 18:14
我有用隔尿墊防床褥濕,但張被都會濕,近來發現左原來有隔尿墊係著住架,一條半截裙咁樣,拉到上肚腩或心口 ...

我都買左,但我小朋唔鐘意著
佢話好嘈

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我識人7歲先戎到夜片

大宅

回覆樓主:

我家小朋友每日零晨1200捉佢起身vv,初時佢唔肯&發脾氣㗎,但我地話老師&同學仔知道你瀨vv會笑你㗎,佢怕比人笑所以之後一叫就立即起身v

男爵府

有d小朋友戒片真係好難

男爵府

我個仔2.5歲時,一次過,日,夜片戒晒,用了4天戒左,戒之前叫佢向住D尿片講:bye bye 尿片
成功戒左 ...

做得非常好

子爵府

成功戒左 ...

我女都係2歲戒日片,2歲半戒埋夜片,完全冇瀨濕過床

首頁

尾頁

跳至