1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開心吸收勳章

ChanSiLai 發表於 17-5-23 07:20
一出世就開始,淨係英文歌,卡通,無話幾多個鐘。佢仲未肯講野,不過而家鍾意睇英文台多d,唔知佢學到幾多 ...
開卡通比佢睇有一半時間以上都係做其他野多...你個B係咪咁架@@?

別墅

LA838 發表於 17-5-23 07:40
開卡通比佢睇有一半時間以上都係做其他野多...你個B係咪咁架@@?

佢對Bb卡通興趣大d,其他卡通都會玩下車車。?。

大宅

我女下個月1.5歲了, 一隻字都唔識講, 爸爸媽媽都唔識, 唔聽指令, 叫佢唔啋你, 可以自己玩, 但玩一陣就喊, 意思係叫你陪佢, 就係咁多

係咪要去做下語言評估?

子爵府

lalawawa 發表於 17-5-24 10:18
我女下個月1.5歲了, 一隻字都唔識講, 爸爸媽媽都唔識, 唔聽指令, 叫佢唔啋你, 可以自己玩, 但玩一陣就喊, ...
打歲半針時姑娘會問下BB識講D乜,唔達標應該會轉介/覆診

大宅

回覆 ivylcm 的帖子

其實一歲開始我已經同健康院E生反映呢個問題, 但E生叫我再等下先,

我想睇私家E生, 或言語師評估下

男爵府

hamsterma 發表於 17-5-18 14:09
我b都係唔肯開口講,已經一歲7個月喇

一樣

複式洋房

回覆樓主:

我個囡歲半見姑娘話識話10個單字左右,佢話ok ga wor

別墅

eeemilylyly 發表於 17-5-26 21:37
我個囡歲半見姑娘話識話10個單字左右,佢話ok ga wor

好叻,通常女仔早熟d

大宅

回覆 lalawawa 的帖子

平時邊個溴?要正視下問題 如果自己溴要講多d野 學多d指令 上下pg 可能有用

大宅

回覆 kln922 的帖子

平日姐姐湊, 放工後我自己湊返, 但囡囡係唔啋你,唔望你,你唱歌時, 或者同佢玩時就笑下, 同佢講乜都唔應你, 只會EE A A發D冇意思聲音

複式洋房

多國語言環境👋🏻
我老公係日本人,仔仔日間多數婆婆湊,有返英文日文playgroup
歲半時識身體部位同爸爸媽媽婆婆公公,廣東話多
而家20個月,好多野講呀
可能只係要等多一陣

別墅

ChanSiLai 發表於 17-5-16 22:32
去完健康院後勁大壓力,佢打完針後唔開心,見到醫生唔肯講野。平時都係講少少,最衰自己要番工,嫲嫲湊又怕 ...

我女22個月都係唔多識講嘢,有D字發音又唔準,

子爵府

回覆樓主:

食奶嘴係會影響語言發展同發音,因為個口成日含住奶咀係會少左好多機會講野

睇得電視/電話/ipad多,會影響小朋友專注力,電子產品既畫面咁吸引,睇慣卡通既小朋友自然對唔識郁書無興趣,電子產品既藍光亦會影響小朋友未發育既眼球

一歲半要識聽同做到簡單指令,講到單字,例如:比、車、花、餅....

電子產品影響專注力既資料

複式洋房

回覆樓主

樓主,我之前聽人講過話bb盡量唔好咁細個學太多種語言,唔係會好難學講嘢!希望大人盡量多少少時間同佢玩,如果佢指住一樣嘢,你就教佢果樣嘢係咩嚟,當下次佢又指住,你就問佢要咩呀,從而引導佢講出果樣嘢叫咩! 我囡囡都係歲半,上星期去咗健康院,姑娘睇完都話無咩嘢可以四歲先再返去!走果時都識同姑娘邊揮手邊講bye bye! 唔好太緊張,始終小朋友係要慢慢教! 希望幫到你

大宅

回覆 菠蘿小矇朱 的帖子

識講咁多野都唔合格???

洋房

我仔14個月, 識聽指令, 但係一粒單字都唔識講, 剩係識用唔同話氣發呀音, 已經成日同佢講嘢了, 點算??

大宅

LJ0515 發表於 17-7-18 16:44
我仔14個月, 識聽指令, 但係一粒單字都唔識講, 剩係識用唔同話氣發呀音, 已經成日同佢講嘢了, 點算?? ...

我個仔16個月,又係唔識講,爸爸媽媽都唔識,但聽指令做動作完全無問題。我都好擔心

水晶宮

LJ0515 發表於 17-7-18 16:44
我仔14個月, 識聽指令, 但係一粒單字都唔識講, 剩係識用唔同話氣發呀音, 已經成日同佢講嘢了, 點算?? ...

我女都係 14 個月,好多野都明,但係淨係講 bb 話, 爸爸媽媽都唔講。 我又唔太擔心呀。 我feel 到佢吸收緊我地講既野,可能一講就講唔停架喇。

侯爵府

回覆樓主:

阿囡歲半識講daddy,mami,bye,car,bird,bubble,biscuit,open,please,flower,key,milk,ball,ear,one,Nana,baby, 媽媽,爸爸,奶奶,叔叔,哥哥,姐姐,妹妹加一堆bb話

男爵府

ChanSiLai 發表於 17-5-16 22:32
去完健康院後勁大壓力,佢打完針後唔開心,見到醫生唔肯講野。平時都係講少少,最衰自己要番工,嫲嫲湊又怕 ...

1歲半仲好細姐...唔駛咁緊張...個個小朋友發展都唔同,如果係男仔,會比較遲先學講野,我仔1歲,佢都係唔多講野架,但會發出聲音,我又唔覺得佢有問題。
分享一下,我上星期返健康院,姑娘話我仔唔識玩玩具,例如玩車唔會用手推佢行(我仔淨係反轉部車玩車look),玩電話唔會放埋耳邊...等等...仲話18個月返黎要識玩煮飯仔
本來我都覺得好大壓力,好似係我無教佢玩玩具係我唔岩咁,之後諗諗下,我地無需要管佢點樣玩玩具,佢用自己既玩法玩得開心就得,況且我地又唔覺得佢有咩唔妥...所以,放鬆點吧。

首頁

尾頁

跳至