親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

青檸梳打 發表於 17-12-14 17:34
我估佢到時過宜家9kg,都長75cm,不過我照hold左個bassinet 先,到時唔啱先算
...

其實佢放bassinet 個位max可放13kg野,又唔會真係磅你bb幾重,hold左先係無錯既。BB唔訓籃,都起碼攞左最闊果行坐位。

別墅

第二天行程
BB 訓到3點鐘就坐起身,我用盡方法氹佢訓返,最後去到5點鐘就喊要落床。
咁就整少少包俾佢食,食完睇一陣電視又睇一陣圖書,9點半再訓著左。
如事者,我就請朋友媽咪幫手睇住BB,我同朋友就去附近超市睇下有咩食材,又飲杯咖啡。

返到bnb,BB都差不多醒。終於出發第一個景點!Sky Garden!

天氣超好的!心情勁興奮。

講番先,Sky Garden 係免入場費既,但要預早上 website book 入場
我地坐tube過去,坐過左頭要搭返返轉頭,遲左入場,但樓下保安哥哥都好好人咁放行
坐電梯上頂樓,一行出去就直奔向觀境台!

真係天公造美!上到黎出去觀境台,陽光十分燦爛!

倫敦360˚景色大放送!

場內有幾間餐廳同酒吧。我見網上review 麻麻地就費事浪費金錢了。

另一個室內view

跟住第二個景點 Tower Bridge
朋友既當地朋友話,行去tower bridge 半個小時,好啦!行一陣都ok 既。
點知,我地好似攪左成個幾小時先去到
事關我地行經過HSBC,要入去唱散D大紙,又行得慢。
Anyway,行行行,終於到左了!

其實,我個人覺得去呢度係打卡既啫
不過古舊建築都幾優美既

行到好好好攰又勁肚餓,要去搵野食喇!
好彩經橋另一邊有間SainXbury,入左去買少少餅仔俾BB頂頂肚先!

出左橋又再行行行,下一站 Borough Market
Borough market 出名賣黑松露,芝士同一D小食。

火龍果黎到英國賣貴3倍以上

菇!全部都係菇!

不同種類既松露產品。

邊行邊試食,咩都有得試食超開心!
建議大家可以俾BB試下不同口味既芝士,不同種類既松露油(點包包食),cookie 同 cake
我Baby吃得好開心呢!

諗住搵個地方吃少少野先,點知!耐到就來餓死都無得食。問waiter 佢地話係要等咁耐㗎。
明明就咁"畢"同加熱啫,要成半小時以上嗎?可能我地香港人太急太快吧......

終於食左少少野,馬上起程去Soho 食 dinner
由於行到7個一皮,又凍又餓又jet lag,去到soho天都黑就無話點映相

叫左個牛排食。響呢個moment,你俾咩我我都會覺得超級好味,因為行左差不多全日喇!
BB響呢個時間一早就暈左要覺覺豬lu
呢一餐係抱住佢食既。

食完坐Tube 返 AiXbnb,心諗,如果響香港我能該係上左的士舒舒服服返去。
但人在英國,交通費貴,所以都係坐tube 就算了。
人回到去都攰到唔識郁。

預告:第三日我地去Bath 一日遊

男爵府

starguitar 發表於 17-12-16 01:25
第二天行程
BB 訓到3點鐘就坐起身,我用盡方法氹佢訓返,最後去到5點鐘就喊要落床。
咁就整少少包俾佢食, ...

別墅

回覆 青檸梳打 的帖子

別墅

第三日 Bath
我地由London Paddington 出發,坐火車去Bath Spa

記住要 Book reserve seats 既 ticket!
記住要 Book reserve seats 既 ticket!

由於好重要,所以要講3次!

事關我地既票唔係reserve seats 既,由London企到去Bath,都幾係野!好彩有位女士好憐香惜肉,見我揹住個B,讓左個位我坐! 真係好感激佢!其實英國人係好樂意助人!

一早出發,到Bath 己經係Lunch時間,拿拿林去醫肚。
直接響車站對面其中一間叫長碩鹿既餐廳食野。

朋友吃左個燉牛肉,好林好好食!
食完野,待應小姐問駛唔駛幫我清洗BB餐具,十分好人!
佢收左我份BB餐具用熱水淋乾淨,我跟手用乾紙抹下又下一餐可以再用喇。

出門口右邊見到呢個view 又好興奮了!阿女馬上指住大叫靚靚

有間靚靚玩具店響街口,買左兩個小玩具。

Book左門票去大浴場,未夠鐘就四圍行下。

真心果句,四圍超多人,真係旺過旺角!

話雖如此,四圍既建築物真係好靚,好古式古香。去到邊映相都可以做portfolio pic

夠鐘入去羅馬浴場

一入去見到個天花同拱頂

入到去,聽到旁邊廣場既表演者唱 Coldplay 既 yellow
同呢個古代境景十分不合,而且好難聽,其實幾好笑。我地話佢將Yellow 呢首歌變左做 Black (爛gag)
話時話,成合trip去到邊都有人響街頭唱Coldplay既歌,真係國民級樂隊。

入去接受左一輪歷史教育

又出番去池邊拍照,就起程出去行下了。
本來好好天,打算行去Royal Crescent映下相,可惜忽然落大雨

只好中途避雨,但make 左 appointment 去餐廳食野,所以只好往回走

Sally Lunn's Historic Eating House & Museum
[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]

係一間食出名食包既食店,維多利亞時代己經營業。可以上網預約唔駛排隊。

官網圖片

官網圖片2
呢個地方十分值得去,實在係一個好可愛既地方!

連本地人(BB身後兩位姐姐)都會幫襯,就知靠得住。

地庫有個小小museum仔,同埋可以買Bun 同 Tea take away

被佢地個假人公仔嚇親

食完就到旁邊既Charlotte Brunswick Chocolates 買手信。
呢間店既tea 可以響CiXySuper 搵到,不過英國買會平D,不過都要5鎊幾一盒。

悠閒的一天

第4天去Hyde Park,大英博物館,同埋去Harrods摸門釘

男爵府

回覆樓主

樓主,可唔可以講下你住的bnb嗎?向邊區?交通方便嗎?我打算8 月一家四去倫敦。謝謝!

大宅

2ling 發表於 18-1-1 11:15
樓主,可唔可以講下你住的bnb嗎?向邊區?交通方便嗎?我打算8 月一家四去倫敦。謝謝!
...

別墅

...

Pm u

別墅

superkkk156 發表於 18-1-1 22:05

Pm u too

別墅

...

我住果間Airbxb 響 Goldhawk 近 shepherds bush,zone 2 較平宜. Ok 遠遠地,但樓下架97號巴士(如無記錯number)可以去到好多景點,所以都ok

大宅

starguitar 發表於 18-1-4 18:51
我住果間Airbxb 響 Goldhawk 近 shepherds bush,zone 2 較平宜. Ok 遠遠地,但樓下架97號巴士(如無記錯n ...

可以pm我哪間zone2 的B&B 嗎?謝謝

複式洋房

starguitar 發表於 17-12-13 11:39
會講蘇格蘭既

我3月去倫敦加蘇格蘭,期待樓主分享,蘇格蘭有參加local tour嗎?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

請問樓主蘇格蘭去左邊度?係咪都係住 Airbnb? 有冇好介紹?

別墅

Catby 發表於 18-1-24 11:10
我3月去倫敦加蘇格蘭,期待樓主分享,蘇格蘭有參加local tour嗎?

無參加local tour, 自己四圍走都好多野睇。
一定要去whiskey experience ar, 好值得去學下野

別墅

littlesister 發表於 18-1-24 11:56
請問樓主蘇格蘭去左邊度?係咪都係住 Airbnb? 有冇好介紹?

Pm Ed

別墅

kwclau 發表於 18-1-16 15:50
可以pm我哪間zone2 的B&B 嗎?謝謝

Pm ed

複式洋房

starguitar 發表於 18-1-27 10:51
無參加local tour, 自己四圍走都好多野睇。
一定要去whiskey experience ar, 好值得去學下野
...

我會去蘇格蘭6日,都未諗到點安排行程

別墅

Catby 發表於 18-1-31 16:33
我會去蘇格蘭6日,都未諗到點安排行程

我果時係去Edinburgh, 有買火車票去埋 Glasgow 同 Aberdeen。Edinburgh真係一個好靚既城市,一定要去!Glasgow 呢,好舊有點污糟,一日遊都不錯。Aberdeen 就近海,成個城市白雪雪,我覺得都係一日遊就得,如果趕時間可以唔去,因為都幾遠。如果你愛飲酒,可以搵D whiskey有關既tour join。

男爵府

開心吸收勳章

starguitar 發表於 18-2-3 11:01

我果時係去Edinburgh, 有買火車票去埋 Glasgow 同 Aberde ...
樓主會唔會繼續update 行程呀???

考慮緊好唔好趁小朋友未返n 班前帶佢去下英國呀....

我好鍾意Edinburgh, 成個城市感覺好舒服.

別墅

BabyRonXo 發表於 18-2-6 09:59
樓主會唔會繼續update 行程呀???

考慮緊好唔好趁小朋友未返n 班前帶佢去下英國呀....

對唔住!因為無咩收視,所以個人懶左好啦,今晚update la, 會簡潔講下

首頁

尾頁

跳至