心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

想問下你女系咪讀女校?唉,我也怕以後會面對甘的問題~雖然心裡想只要她開心就好,但畢竟我們這代都算傳統,要面對及承受的問題不少~

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

現代的年輕人,只重視自已的感受.因為年輕就可以任性,凡事以自已的感受行先.我們做家長的也只能被通知去接受他們的決定.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

glitter 發表於 17-9-9 13:40
宜家讀緊大專,呢幾年衣著打扮都tom boy, 雖然佢唔比我知,但我知佢已同過幾個女孩子拍拖,初頭都心諗可能 ...
其他的野唔講,我個人覺得家人對佢関心,同関係好重要,唔好推佢出門口,保持大家和解.

大宅

glitter 發表於 17-9-9 13:40
宜家讀緊大專,呢幾年衣著打扮都tom boy, 雖然佢唔比我知,但我知佢已同過幾個女孩子拍拖,初頭都心諗可能 ...

你無嘢可以做架喎,或者佢試過但發覺自己係唔鐘意男仔,鐘意女仔都無辦法架,佢開心就得啦!

禁止訪問

複式洋房

其實樓主有冇去了解過阿女係先天性定係後天性呢?
如果前者就只能學識慢慢接受,但有fd的確係後天先變,大多原因係心靈創傷而選擇較了解自己既同性!唔使咁驚住,不防了解清楚先再諗應對!

瑪瑙宮

我有个親戚个囡都係同性戀, 我覺得好過屈屈埋埋格硬同男人結婚生埋細路, 而唔係自己想要 ge 人生.

複式洋房

曾經識個女仔係TB...但最後揾到老公..仲留長髮..

曾經識個男仔係0 號...但最後知佢開始鍾意返女仔..

曾經..我都同女仔咀咀..行為十分TB...但..最後都係同男人一齊..

曾經以為EX會對我好好..但..最後受到好多傷害..

所以...有個愛你囡囡的一錫佢..不輪係男係女..你都會覺得開心...因為有人真心愛你個囡..

好過有個男人對佢唔好....令佢傷心...

支持佢選的路..囡囡都仲係囡囡.....好過...反對佢..令自己冇左個囡..

加油~

大宅

牛年勳章

我都有個好朋友係同性戀, 我明白接受係困難, 因為我曾以為自己唔會介意人同性戀, 但當知道自己既好朋友(比自己姊姐還好)係既時候, 當下真係唔知比咩反應!

或者, 轉個角度諗, 作為好朋友(或親人), 只希望見到佢開心同健康, 搵到可靠忠誠既另一半, 又何必介意性別呢?! 因為, 不論同性或異性, 都可能會有唔好既結果.

所以, 我都慢慢調整自己心態, 去接受同了解. 因為, 更重要既係我唔想失去左一個如至親既好朋友!

伯爵府

回覆樓主

我有個女舊同事拍幾次拖都係同女仔,直至預到宜家個男朋友,我唔知點解佢會改變,只想話你知,係有可能改變啫

伯爵府

glitter 發表於 17-9-9 15:30
唔知點面對親戚朋友嘅提問同眼光
呢樣至係死穴....
我一向唔理d 3姑6婆既, 亦講明比佢地知, 講我是非無所謂但唔好比我聽到否則鏟爆佢地..... 你只有權揀自己的伴侶,阿女既比返阿女揀.....

翡翠宮

我朋友個女係同性戀
其實我地旁人不嬲都知; 只係睇下佢會唔會自己同阿媽坦承
結果佢真係同阿媽講
我朋友初初既反應係, 你唔講我當唔知而家係講左即係迫我面對; 2個搞到好彊; 又喊又唔講野.
佢個女見佢咁樣; 搬左出去住; 少見D希望和緩D
結果我朋友自己搵番個女, 佢既覺悟係; 接受個女, 好過無左個女.

而家佢個女同另外一個女仔一齊; 我FD話反而多左一個女.

別墅

交流下,

我是佛教徒,我認為這是兩個靈魂相知相愛,無關乎性別,

而每人的前世今生遭受的果報, 性別不會延續,不是說累世做女人就做女人,相反前世是男人,今生是男人。不是這樣的,是依他種的因和福報,決定他這世及下世的“劇本”。

一切如夢幻泡影,情不重不生娑婆,父母對子女的愛很執著,也是因為兒女是債,無債不來的。珍惜你們父母子女的緣份,多製造輕松溫馨的氣氛和關係,好好化解這事你們的緣份。 而子女,她命中有多少段緣份(無論已婚中或未婚階段),這是她的事情,不受別人左右的。

你可以在YOUTUBE上多聽聽這方面的資訊和觀點。

別墅

cyt01 發表於 17-9-13 14:51
交流下,

我是佛教徒,我認為這是兩個靈魂相知相愛,無關乎性別,
女子多溺于情苦于情,也是因為累世少修行,所以這世做女人(是基督教講的人來這世就是要贖自己的罪?)請指教。

其實,這世的每人劇本,際遇,不能看這一世“為何這樣?”,要從累劫累世去看的,輪回是苦的。

別墅

cyt01 發表於 17-9-13 14:56
女子多溺于情苦于情,也是因為累世少修行,所以這世做女人(是基督教講的人來這世就是要贖自己的罪?)請指 ...

比如,上世是做男人,但做了許多錯事,這世變做女人來受“苦”果報,若這世修行好增長福慧,下世的劇本可能又是男人,或直接超脫六道,不再輪回。
無法只言片語講清楚,結個緣,兩個教理的交流,這位媽媽加油,先松綁自己。

別墅

聽你咁講,都感受到你好心痛同迷茫,接受吾到女女系同性戀,又吾知可以做啲咩。
雖然之前傾過,結果吾系咁開心,但系不如再揾多次機會,慢慢坐落黎,同女女好好咁傾下?
主動咁同女女講下有咩原因會令你吾接受同性戀,或者雙方都可以借喱個機會分享下自己既心事呢
加油吖!支持你!

複式洋房

回覆樓主

好多謝大家嘅留言,其實道理是明白的⋯阿女是獨立個體⋯只要她找到真愛也是好事要接受⋯否則失去個女⋯破壞母女感情⋯⋯奈何我真的接受不了,我唔想面對,唔想和她討論,知道大家性格一定會爭持不下(之前試過係不歡而散);宜家我和亞女的関係是還好的,只要我不批評她的TB打扮和涉及同性戀話題;可是我自己個心成日都好up, 和她出街路人眼望望阿女d打扮我都會不快,試過有次個sales 叫佢做細佬,我行出舖頭已忍唔住流涙,平時除了老公又冇人傾訴,幸好上嚟呢度有大家支持

複式洋房

kakakwok716 發表於 17-9-13 10:09
我有個女舊同事拍幾次拖都係同女仔,直至預到宜家個男朋友,我唔知點解佢會改變,只想話你知,係有可能改變 ...

你同事之前是TB 嗎?希望我女最終都係異性戀,結婚⋯生兒育女(我認我老土)

複式洋房

0030 發表於 17-9-11 11:14
想問下你女系咪讀女校?唉,我也怕以後會面對甘的問題~雖然心裡想只要她開心就好,但畢竟我們這代都算傳統 ...

男女校

複式洋房

say583 發表於 17-9-10 13:11
我會為你禱告,人不能改變嘅事,就交给天父!願主保守你們一家得到平安喜樂!
...

多謝你!

首頁

尾頁

跳至