自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

melody228 發表於 17-9-16 23:15
明白呀,其實文具事少,最怕令老師覺得你係麻煩家長,所以事前做多少少,我估老師會識做
...

就系怕老師覺得我系麻煩人所以先上來問下大家意見究竟講唔講好,其實事情好小事,我已經教囡話下次佢再甘你乜都唔好做即刻舉手同老師講

用戶要求終止服務

baobao520457 發表於 17-9-16 23:07
我無班主任電話,系咪寫信星期一叫小朋友比班主任都得呢?

學校上課日時,打去學校總機,話搵1x班班主任(x老師),工友/書記就會轉條線上去,教員室有一至兩部電話,會響電話,有人接而老師喺位就直接聽到電話。
如果唔喺位 ,聽電話嗰位工友/書記/老師會叫你留低名同電話等回覆。
老師們鍾意直接講電話,因為佢哋習慣講嘢,同埋覺得你急。你寫手冊可能小朋友忘記畀老師睇/老師在課室容易忘記。

男爵府

SIYip 發表於 17-9-16 23:12
試下教小朋友處理: 先同隔離位講清楚,唔得就告俾老師聽。最後都唔得試下打去學校,解釋小朋友有帶齊文具, ...

謝謝意見,甘我都系唔好寫信啦

男爵府

happybebebe 發表於 17-9-16 23:19
學校上課日時,打去學校總機,話搵1x班班主任(x老師),工友/書記就會轉條線上去,教員室有一至兩部電話 ...

好,謝謝

用戶要求終止服務

baobao520457 發表於 17-9-16 23:18
就系怕老師覺得我系麻煩人所以先上來問下大家意見究竟講唔講好,其實事情好小事,我已經教囡話下次佢再甘 ...

有些小朋友的確好百厭,要有某些同學嘅組合先治到。所以直接同老師講你小朋友同佢坐遇到嘅問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

寫信太formal,先禮後兵。打个电話俾班主任先,个同学可能係頑皮或Adhd,可請佢留意下,調該同学去老師前面坐,否則佢坐边个隔離都有受害者。

有些学校甚至会放張小枱在老師附近,令佢遠離其他同学,直至佢学乖。

班主任始唔take action 先寫信。再唔理就去信校長。一步一步升级。如个同学係ADHD,要盡快求医,佢會影响佢附近的同学,無法集中精神,有些前後左右都搞,我仔都係受害者。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 17-9-16 23:24

寫信太formal,先禮後兵。打个电話俾班主任先,个同学可能 ...

明白,破壞文具事小,但不能影響到小朋友上堂

子爵府

回覆樓主:

手冊有家長通訊欄,簡單寫幾行,語氣平和d,係嗰頁貼條標籤,叫阿囡比本手冊老師,老師會睇到同處理。
e d事要出聲,小心變校園欺凌,小一生仲細個未識處理,我覺得媽媽出手幫一下唔算過分

男爵府

回覆樓主:

如果早上送上學時直接搵老師講得唔得呢?

別墅

baobao520457 發表於 17-9-16 23:16
我囡話兩個老師都話過佢,佢都系唔改,當小朋友投訴的多老師都會覺得麻煩吧
...

我仔讀幼稚園時,老師已提我試下俾機會小朋友解決問題。但如果你小朋友已經試過,你可以直接打電話去學校揾班主任,留message 喺office. 老師有時間就會覆你。我仔小學期間有事都係咁揾老師。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

baobao520457 發表於 17-9-16 23:00
小朋友剛剛小一,今日睇手冊老師寫住請帶齊文具,我就奇怪明明有帶齊啊我就問囡,佢話擦膠比做隔離的同學捏 ...

直接同老師當面講,要求調位

伯爵府

cattz288 發表於 17-9-16 23:15
小一返左小學無耐, 邊敢丫!
唔敢就教...教佢點同同學講唔好...點保護自己既物件...點樣原諒同學..又唔係乜野嚴重問題....
阿媽出手...乜都唔洗學...唔識解決問題...唔識同同學相處...淨係識開心SHARE...唔開心搵阿媽幫手...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不要focus on文具,老師会覺得你好C9,小題大做。

但如果你focus on trouble student 会影响全班的学習,边个坐佢隔離都唔好。斬腳指避唔倒沙蟲,現在治蟲,不是避蟲。而家唔教好,大d更難搞。

侯爵府

回覆樓主

岩岩開學仲早,比小朋友自己處理下先啦,無得一有問題就返黎大人幫佢解決,未來日子仲有大把野要自己處理⋯

我仔小一都成日唔見文具,佢有講過話有個同學仔,阿仔一跌個同學仔就會執左執當自己唔比返佢,我就同佢講咁你小心d唔好整跌人地咪拎唔到囉⋯又或者一跌你即刻執,佢又點會拎到?雖然最後都係等老師大執位之後先無再發生,但我都無理佢,由佢自己處理。

伯爵府

baobao520457 發表於 17-9-16 23:07
我無班主任電話,系咪寫信星期一叫小朋友比班主任都得呢?

致電校務處,實搵到 !

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pumpumpurin 發表於 17-9-16 23:41
唔敢就教...教佢點同同學講唔好...點保護自己既物件...點樣原諒同學..又唔係乜野嚴重問題....
阿媽出手... ...

小朋友已經搵左老師幫手, 結果都係搞唔掂, 你覺得佢仲可以自己處理?
放下自在

男爵府

回覆樓主:

唔系我囡唔小心跌出來,系老師要求所有小朋友將文具拿出來擺系自己張台中間,佢要拿來捏爛我囡已經即時講比老師知,老師都有話佢,但話完都有再二再三問題出現,我決定會同老師講,唔系話唔比小朋友處理,佢自己已經都話著好多次個同學,我覺得小朋友已經處理唔到,文具事小,影響到上堂事大,所以做為媽媽我唔會就甘唔理由佢

伯爵府

cattz288 發表於 17-9-16 23:47
小朋友已經搵左老師幫手, 結果都係搞唔掂, 你覺得佢仲可以自己處理?
...
一次唔得兩次..兩次唔得三次...我小朋友P1,P2都試過咁比人整爛啲文具,畫花啲文具, 佢地絕對可以自己解決
一舊擦膠可以令佢明白身邊有好多唔同既朋友...經驗下比人欺負....
而所謂欺負只不過係爛左一舊擦膠,比人攪啲文具.....成本低..成效高..

用戶要求終止服務

Jasmine-4711 發表於 17-9-16 23:24

寫信太formal,先禮後兵。打个电話俾班主任先,个同学可能 ...

對呀。
我小朋友嗰班有5位麻煩男女 ,要安排最好定力最乖嘅同佢哋坐,有時佢哋要自己一個坐。試過把其中兩個坐埋一齊結果打唔停

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

baobao520457 發表於 17-9-16 23:14
如果佢系4/5年級,我一定會叫佢自己處理,因為剛剛一年班我相信佢自己未必處理的到
...

完全同意一年級好難自己處理,打電話同老師了解吓先。
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至