自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

今年朋友個女成績一般,但冷門運動入左港隊,全港排名頭三,入左協恩,所以入名校唔一定要讀書勁

翡翠宮

牛年勳章

lulumelody 發表於 17-9-24 15:23
ST Mary 勁過DGS. ST Mary自行入都可以有咁好成績,我覺得勁過DGS

st mary果一套谷法唔係個個接受,DGS all-round 好多

珍珠宮

環保接龍勳章

lulumelody 發表於 17-9-24 15:23
ST Mary 勁過DGS. ST Mary自行入都可以有咁好成績,我覺得勁過DGS

舊年St Mary 自行只有11個位, 而DGS有5x個位, 難度一定St Mary 高D。

但全人發展方面, DGS又真係比St Mary高。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

回覆樓主

夢非夢    發表於 17-9-25 09:46

珍珠宮

好媽媽勳章

ChloeMa 發表於 17-9-24 15:09
協恩有冇dse狀元? 記憶上無。(可能記錯)

協恩有,我後生時一定係st mary勁d, 但近年好像協恩追上了。不過其實都無咩所謂啦,入都咪好,入唔到更加無必要去排

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

自己睇,如果要睇成績以外嘅野,自己加吧
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3483178

公爵府

KTKTKT5 發表於 17-9-24 13:54
我個人:

1 4 2 3 5

agree

男爵府

回覆樓主:

1 4 2 3 5

夢非夢    發表於 17-9-25 09:46

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

各人心中一把尺,選擇適合自己女兒的便是最好。

大宅

好媽媽勳章

gracelam 發表於 17-9-24 16:02
舊年St Mary 自行只有11個位, 而DGS有5x個位, 難度一定St Mary 高D。

但全人發展方面, DGS又真係比St Mar ...

請問你所說的自行位意思是什麼?你意思是小學or中學?但相信女拔小學是沒有什麼所謂「自行位」的。為什麼自行位多少可以反映難度?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

blackypurin 發表於 17-9-24 16:41
協恩有,我後生時一定係st mary勁d, 但近年好像協恩追上了。不過其實都無咩所謂啦,入都咪好,入唔到更加 ...

- 協恩原來2014 有一個 (我以為無㖭)
- st. Mary 就3届有4個狀元,第一届最記得,因為只有一個女狀元。

(fm wiki: 在2012年首屆中學文憑試中,聖瑪利產生了全港唯一名全5**女狀元。該校在2014年文憑試中亦產生了一名7科5**狀元;並在2015年文憑試中再產生2名7科5**狀元。)

珍珠宮

環保接龍勳章

Sevendwarfs 發表於 17-9-24 17:56
請問你所說的自行位意思是什麼?你意思是小學or中學?但相信女拔小學是沒有什麼所謂「自行位」的。為什麼 ...

係講中學。 DGS及SMC都有一批小學升上, 所以外來生入去中學部已經難。 SMC自行階段去年只有11個位, 津校自行階段係根據成績及面試而揀學生, 所以靠自行入到一定係超班叻女。 DGS係直資中學, 入讀也是靠成績/特異功能/面試, 當然入到也不容易。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

好媽媽勳章

ChloeMa 發表於 17-9-24 18:01
- 協恩原來2014 有一個 (我以為無㖭)
- st. Mary 就3届有4個狀元,第一届最記得,因為只有一個女狀元。

狀元是一個指標,但平均的入u率也是一個指標,純粹根據ek統計,協恩入三大比例比st mary還高。

不過其實真係無咩好比較,兩者都是頂級女校。我只是指出我心目中排位,其實兩間同我都無咩關係。

珍珠宮

好媽媽勳章

Sevendwarfs 發表於 17-9-24 17:56
請問你所說的自行位意思是什麼?你意思是小學or中學?但相信女拔小學是沒有什麼所謂「自行位」的。為什麼 ...

我諗佢講考中學啩

大宅

C.Humphrey 發表於 17-9-24 15:38
今年朋友個女成績一般,但冷門運動入左港隊,全港排名頭三,入左協恩,所以入名校唔一定要讀書勁
...

我廿年前讀協恩已經有收運動精英入嚟讀嘅事啦,我同學當年就係游水勁,中二先插入嚟讀。當年協恩仲有一條龍,依家睇怕又要叫阿媽搵校監先入到!

男爵府

回覆樓主

津校沒權選特異功能學生入學,起跑線已經不同。卻能教育出出色的學生,那是真實力。還不只個別學生,而是平均都好。投2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

blackypurin 發表於 17-9-24 22:43
狀元是一個指標,但平均的入u率也是一個指標,純粹根據ek統計,協恩入三大比例比st mary還高。

不過其實 ...

都唔關我事,傾下啫! 不過我唔知宜家入3大,指標性有幾高。 據我所知有d考得好,寧願去海外top tier , 唔係Hk 讀。 我有同事個女係德望,去咗英國讀matriculation, a-level 考得好,其實可以返hk 讀,但呀女唔想。 最後入咗間英國高等學府。 另外一個女,係hk 讀 IS, 不過target 英國 top tier, 叫佢報HKU 做backup, 唔係好願意呢。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kirstyau 發表於 17-9-24 13:21
排黎仲咩?入到是但一間又讀得掂都還得神落。

琥珀宮

夢非夢 發表於 17-9-24 00:04
你哋心目中九龍區以下中學女校排名次序如何?

1. 女拔萃

識人讀德望,早十年遲十年都有,聰明但升唔到u,高考成績合格但唔高分嗰種,感覺係孝試技巧操得唔夠,入u率唔夠前幾間咁勁

水晶宮

回覆樓主:

去EK的小學雜談一看,書靠自己努力,揾適合小朋友學校吧!

首頁

尾頁

跳至