論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

D亞菲咁夠薑。又吾見在新加坡提出外宿?
玩具萬歲!

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

ruby_lam1024 發表於 17-10-3 12:55
要求外宿,工人自己俾錢租屋住囉

邊個pk 提出

複式洋房

上次申請居港權不成, 今次用第二個途徑, 先爭取外宿, 有固定居住地址, 繼而再申請永久居留, 根本是爭居港權變奏版 !

侯爵府

CTWCHOW 發表於 17-10-4 11:15
上次申請居港權不成, 今次用第二個途徑, 先爭取外宿, 有固定居住地址, 繼而再申請永久居留, 根本是爭居港權 ...
但同一僱主,同一地址打10年工都無資格攞綠咭. 我諗唔係固定居所咁簡單.

水晶宮

上次申請居港權不成, 今次用第二個途徑, 先爭取外宿, 有固定居住地址, 繼而再申請永久居留, 根本是爭居港權 ...

我認為係!

如外傭外宿, 工作模式、日程、生活方式跟大部份香港人及海外來港工作人士相同, 佢地繼而就會申請居留权

大宅

對我地僱主真係好唔公平 :

1. 大家你情我願簽約, 而家反口,何謂合約精神? 大律師請解釋
2. 工人出去租房住, 為了省錢會多人共住一室, 容易有病傳給小孩 - 危險 : 有性病, AIDS, 如何?
3. 佢地點會無社交? 手機不會離身!
4. 我地雙職父母全依賴工人幫手, 佢地在外玩天光, 無王管, 第日無精神揍小孩, 有事發生都唔知 !

大律師, 你點睇??

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

最終係為左外傭居港權,上次外傭打輸左官司就係因為呢條居所問題,打甩左呢個自由居所地就可以再打居港權,只要打到居港權,即時香港多一百萬菲印藉,落黎既係菲律賓男人同一堆細路,到時又逼阿爺出手打救香港,跟著又可以話阿爺破壞一國二制⋯⋯
到發生問題後,香港人只會話政府唔啱。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

fitfish 發表於 17-10-3 21:41
D亞菲咁夠薑。又吾見在新加坡提出外宿?
香港多賣港求榮賊律師囉!

水晶宮

好明顯啦!4500一份糧,連割房都租唔到,點負擔交通費、水電煤及伙食費,無7、8千都唔夠,到時外傭起碼要有萬二至可以為皮,出外居住一D都行唔通。再講,有幾多人可以接受只返朝九晚六既工人?

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

如果政府今次輸官司,後果真係不堪切想

侯爵府

甜心妈妈 發表於 17-10-4 14:20

如果有得選擇,當然外宿!這是不爭的事實!我家工人工作4 ...
黑我面就只有炒. 唔會有外宿的選择因為我無錢俾佢出去住. 我屋企有空間俾佢,無需要外宿.都係妳情我願啫, 想外宿就另謀高就囉.

只係此例一開而導至有居留權問題, 後患無窮.

禁止訪問

大宅

甜心妈妈 發表於 17-10-4 14:54
仲有遲到點計?
到時仲有黑雨,8號,9號,10號風球唔洗返工。。。中秋,過冬,大除夕要求早放。

子爵府

虎到金來勳章

如果可以外宿的話, 我會即炒工人

複式洋房

租金咁貴可以住邊? 工人外宿感覺好污糟, 一定唔會請囉

子爵府

d外傭成日講話冇私隱,我反而覺得係我哋冇私隱多過佢喎!姐姐間房我唔會私自入,姐姐d嘢我絕對唔會掂。反而姐姐做家務随便入我哋任何一間房,我哋d嘢也常常係清洁之後俾姐姐安置咗去第二度搵唔返。

另外,如姐姐外宿,冇講租金,到時交通費電話費邊個出?姐姐想聽就聽唔想就唔聽電話點算?唔按時返工又點?帶咗虱返嚟邊個負責?夜晚出去玩著到少布成日病邊個負責醫藥費?成日病假點算?

同埋到時病多咗、大肚工人多咗,最後咪就係公立醫院要服務嘅工人增加,納稅人錢被迫濫用!

大宅

回覆樓主

呢單官私唔會贏到啦,咪又係做下樣,間唔中就有人出來爭取呢樣嗰樣啦
幾十萬人外宿,瞓貨櫃都唔夠啦
香港0米呢度好囉,用公帑法援爭取呢樣嗰樣,輸左又冇蝕底嘅,做乜唔試下啫

侯爵府

steplovebb 發表於 17-10-4 17:18
呢單官私唔會贏到啦,咪又係做下樣,間唔中就有人出來爭取呢樣嗰樣啦
幾十萬人外宿,瞓貨櫃都唔夠啦
香港0 ...
唔係吖, 將貨櫃做到好似長途旅游巴咁, 可以瞓到好多人. 不提供沖涼,煮食咪放工係僱主度食埋,沖埋至走囉. 呵!呵!呵!
為咗居留權可以去得好盡.

大宅

回覆 甜心妈妈 的帖子

我個工人都係做咗4年,簽第三張約時竟然同我開條件話要每星期放假前一晚外宿。仲話佢好多朋友都係外宿!我真嬲,我同佢講喺我度打工無可能!原來佢地工會搞緊呢單!

PonyMom    發表於 17-10-5 10:07

首頁

尾頁

跳至