自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

孟母3000 發表於 17-10-27 23:42

所以太aggressive既學校都唔收我個仔,上年pn 1歲半inter ...

一歲半就 expect要識顏色?其實係2-3 歲嘅嘢。3歲仲未識紅黃藍大有人在

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

我啲朋友中
如果有你呢type想法
我就唔駛下下忍住唔發表意見了

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我估到你講邊間... 我小朋友上過pg... 其實幾好...
佢主動俾k1 offer可能係想收多d留位費... 唔知佢係冇預計定係唔介意家長點解讀這個做法...
不過我諗學校亦明白interview幼兒真係冇意思... 所以收任何小朋友都ok...

男爵府

sangria 發表於 17-10-28 00:09
一歲半就 expect要識顏色?其實係2-3 歲嘅嘢。3歲仲未識紅黃藍大有人在

係呀,老師叫我仔拎黃色同紅色比佢,我仔拎錯左。跟住老師問我係咪無教過

果陣我仲以為係我個仔有問題

公爵府

孟母3000 發表於 17-10-28 00:12
係呀,老師叫我仔拎黃色同紅色比佢,我仔拎錯左。跟住老師問我係咪無教過
...

都幾過份

男爵府

sangria 發表於 17-10-28 00:14
都幾過份

果陣我以為我個仔有問題

定係其實考得熱門學校個個小朋友都well prepared?

男爵府

回覆樓主:

我都聽過有間啲人稱為"有呼吸都收"既幼稚園,聽左兩年n班(大b n 2b). 真係聽到過100個去in既,得1個冇offer. 上星期六in, 三日就有信出offer, 感覺唔良好,呃留位費。個人感覺不喜勿插。

公爵府

孟母3000 發表於 17-10-28 00:15
果陣我以為我個仔有問題

定係其實考得熱門學校個個小朋友都well prepared?

我識人入V記三歲幾都未識紅黃藍
我女兩歲讀N都未識紅黃藍,一識就突然紅黃藍綠粉紅啡識凸。
每日人唔同 area發展步伐唔同,但都有客觀 standard, 歲半識聽指令你叫佢攞件積木俾你你就攞已經好達標。歲半仲好bb咋。識行穩冇耐咋。香港d學校是否痴線

水晶宮

回覆樓主

我個b 歲半,嚟緊要interview N 班,我見d 人講 interview 要做呢樣嗰樣,於是近排企圖教佢顏色,但佢教極都唔識。而家先知原來 2-3 歲先識顏色。。。
有呼吸就收既幼稚園,我問過幾個用家朋友,佢地都有賺無彈,小朋友都入到好既小學。佢係人都收我反而buy, 有教無類,但當然無辦法真真正正的全hk 所有人都收,所以佢收錢/留位費我覺得可以接受 (而且其實佢比起其他私幼唔算最貴)。
同埋老實講,作位家長,假如間間都唔收但有呢間收,甘小朋友都一定有書讀,唔使驚佢無好既幼稚園收,作為家長都少左好多stress.

男爵府

回覆 九暈畏 的帖子

"有呼吸都收"這個說法真係好rude...

子爵府

sangria 發表於 17-10-28 00:20
我識人入V記三歲幾都未識紅黃藍
我女兩歲讀N都未識紅黃藍,一識就突然紅黃藍綠粉紅啡識凸。
每日人唔同 ar ...

當年我分別帶阿仔同阿女去in V ,我覺得係in家長多D!

男爵府

Dear-Valerie 發表於 17-10-28 00:25
回覆 九暈畏 的帖子

"有呼吸都收"這個說法真係好rude...

邊隻字rude呢?你想講mean呀嘛?
間學校同一時間派8,9成 interview既人有offer, 佢根本冇咁多位。Interview 完3日收offer, 減埋郵寄時間,真係可以預計到學校係幾不加思索去寄信。咩有教無類都要夠課室架,如果佢唔係錢行頭,其實可以等啲人reject offer先再派後補offer. 我唔覺得狂派offer係所謂有教無類。呢個第一觀感已經好差。
果間學費唔係特別貴,但學業成績又唔係特別出色,所以好多有差不多成績既幼稚園派offer, 啲人都會走。

男爵府

回覆 九暈畏 的帖子

係rude... offensive又冇禮貌... mean都啱...至於果間學校... 我只上過playgp... 無法深入評論...

珍珠宮

王國教室勳章

Dear-Valerie 發表於 17-10-27 23:02
間中見有d人話某d幼稚園係人都收(貶義)...其實幼稚園收生鬆手有咩問題? 1-3歲幼兒喺陌生環境對住陌生人的表 ...

“其實有d真正國際幼稚園連interview都冇... 按報名時間,債券,playgp收生...”

邊間無interview????

珍珠宮

王國教室勳章

Dear-Valerie 發表於 17-10-27 23:02
間中見有d人話某d幼稚園係人都收(貶義)...其實幼稚園收生鬆手有咩問題? 1-3歲幼兒喺陌生環境對住陌生人的表 ...

其實香港教育局有管制,小學入學試佢地唔可以用written test去考學生academic 係點,都係睇表現。
就算係聲稱絕對non-selective 的IS,year 1都會考佢地認字讀字,並非只係玩同睇態度。更加有IS寫到明係selective school!!

珍珠宮

王國教室勳章

九暈畏 發表於 17-10-28 01:44
邊隻字rude呢?你想講mean呀嘛?
間學校同一時間派8,9成 interview既人有offer, 佢根本冇咁多位。Intervie ...

好認同你講法,特別係,出offer 同升小學兩個重點。
另外,
其實當一間學校完全唔需要interview ,你交表就收,見都唔見,係咪就真係大家心目中有教無類學校?
真心想知。

至少,學校同家長理念要似啦係咪?
仲有,local 又好,IS都好,其實每間學校都有自己作風自己一套,我成日話無最好的學校,只有你認為最適合的學校。

利申先,我為兩個小朋友揀學校,係揀覺得適合,並非個個覺得A係神校我就揀神校。

男爵府

回覆 Ashleycorina 的帖子

我姨甥仔剛升Yr 1... 英文識聽識講... 認到少少字但唔識串... 都有幾個offers(多外國人+中文程度低的學校)...
所以我諗國際學校真係注重英語聽講能力同態度多於學術...

男爵府

回覆 Ashleycorina 的帖子

我認為interview俾機會老師同家長交流... 比起測試一組幼兒坐定定跟指令更有意義...
我小朋友學校interview正正係咁... 老師同家長傾計... 小朋友自由玩... 我真係向老師問到好多關於學校同課程的問題...

子爵府

Dear-Valerie 發表於 17-10-28 00:11
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我估到你講邊間... 我小朋友上過pg... 其實幾好...

校長講過呢番說話,佢話小朋友禁細個面試,其實主要係in 家長, 佢話無論大b細b佢都有信心教好,到考小一的成績,真係幾理想

公爵府

missparent 發表於 17-10-28 01:14
當年我分別帶阿仔同阿女去in V ,我覺得係in家長多D!

我去過3間,好彩,都係考小朋友。考家長果部份,睇 application form已經知了。
屋企地址,公司名公司地址, title, 大學&小學校名(中學唔記得有冇) etc

首頁

尾頁

跳至