自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ivyko 發表於 17-10-29 20:25
老公下廚,煮完兩味成個地下已經全是油,佢叫我炒菜,見到咁我就想即清潔好再繼續,佢係都話唔好,話一陣會 ...

我明你老公,因為我阿媽都係咁⋯我地一齊住,個廚房佢唔多想比人掂,掂過位置唔同左一返黎就即刻要入去check,又即刻要抹野,問題係我分分鐘無掂過既地方佢都會問我攪過乜⋯

我個角度都好似掂下都要打靶咁,好煩⋯見到佢狂清潔果陣我多數都會同佢嘈幾句⋯因爲我明明洗晒整理好晒⋯佢一返黎就好似一副我整到佢d地方咁

珍珠宮

回覆樓主:

老公肯煮,我會由得佢,叫佢順便炒埋個菜添

侯爵府

ivyko 發表於 17-10-29 21:25
係佢發火同我嘈先,煮餐飯唔係大哂

既然妳甘有理據,佢又唔係大曬,甘咪繼續嘈囉,無所謂嘎

男爵府

BK Milk勳章

吾好玩啦 發表於 17-10-29 21:29
如果一屋4人,咁咪要有12對拖鞋!

厠所、廚房拖鞋大家一齊用。

男爵府

回覆樓主:

我都覺得佢應該一個人煮哂, 廚房熱好容易火起, 唔好嬲。

子爵府

ivyko 發表於 17-10-29 21:25
係佢發火同我嘈先,煮餐飯唔係大哂

唔好介意,其實我好憎唔煮飯嗰個人講呢句說話 ,某程度上佢都係想大家一家人食得開心,先畀心機入廚房煮畀你哋食, 講真我煮煮下飯都好憎人哋入嚟 拖嚟拖去阻住我繼續煮, 唔好介意, 你咁幸福有個老公煮飯畀你食, 我淨係飲過我老公煲嘅水,我老公唔識煮飯嘅

珍珠宮

回覆樓主:

我老公一煮飯,個廚房好似打仗咁。。。我見到都會忟~

男爵府

回覆樓主

我都一定清潔咗先,印出印入好快成屋都係,我屋企又有小朋友,一定唔可以有哩D事發生!可能你先生誤會咗,下咗啖氣再同佢講返啦

琥珀宮

回覆樓主:

好少事,有時放下執著 欣賞下佢肯煮的用心,同埋事後叫佢自己清潔返

男爵府

吾好玩啦 發表於 17-10-29 21:29
如果一屋4人,咁咪要有12對拖鞋!

厨房、厠所專用拖鞋係共用,厠所一般都係一個人入,厨房同時間最多咪兩個,預2對都ok啦!
總之去到厨房就換拖鞋,對拖只會喺厨房入面。

珍珠宮

三棵樹 發表於 17-10-29 20:42
我屋企厨房 & 厠所有對專用拖鞋,入厨房/厠所會換拖鞋,喺廳著嘅拖鞋唔會踩入厨房/厠所,可能有人覺得煩, ...

我屋企都係(原本),自從個來自火星嘅丫嫂搬入黎就唔係

珍珠宮

ivyko 發表於 17-10-29 20:25
老公下廚,煮完兩味成個地下已經全是油,佢叫我炒菜,見到咁我就想即清潔好再繼續,佢係都話唔好,話一陣會 ...

男人係咁,我老公切個蘋果,都可以成個廚房濕曬

珍珠宮

王國教室勳章

Onlok 發表於 17-10-29 21:02
我會隨佢,只要之後清潔好就得。佢一番心意。
有時就係咁,本來係開心事,变得不歡而散,之前睇篇報道講其 ...

我都要好乾淨,有潔癖。
但我老公如果會煮飯,我理得佢打仗,佢肯執就算。
佢都成日做家務做得好可怕,但又唔好discourage佢

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

地下有油其實都好危險,會滑到,拖乾淨都係正常

男爵府

回覆 ivyko 的帖子

我明佢諗乜既, 因為我自己都係咁
佢覺得抺番地下係自己責任, 而且佢煮飯都係唔想你辛苦o者
如果反而要你做左額外野, 一來佢會怪自己, 二來咁佢煮飯黎做乜?
所以佢唔開心囉~

珍珠宮

回覆樓主:

為咗呢啲野嘈交好唔抵

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

出廳換拖鞋囉,你又太執著吧!

男爵府

三棵樹 發表於 17-10-29 20:42
我屋企厨房 & 厠所有對專用拖鞋,入厨房/厠所會換拖鞋,喺廳著嘅拖鞋唔會踩入厨房/厠所,可能有人覺得煩, ...

Me too

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

三棵樹 發表於 17-10-29 12:42
請問尐拖鞋 for 你自己用,定共家用?如果唔係,每個人都有自己嘅拖鞋,你咪成屋拖鞋?

伯爵府

ivyko 發表於 17-10-29 21:21
全屋地下都肥哂,我忍唔到,我令願佢唔煮。我已講過好多次唔好成日煎炸野,用焗爐未好law ...

我都好怕煎野,例如煎豬扒、煙肉等都會彈到廚房地下周圍油淋淋,我除左蒸野或用焗爐唔駛拖地之外,其餘每晚煮完飯後都會拖地,因為我都好怕廚房油油地。

首頁

尾頁

跳至