自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 pp6113 於 09-2-24 19:33 發表
但你朋友都係唔岩在先,諗住讀完走左唔洗俾,即是有心走數。...

同意!

你朋友自願作賊!:;pppp: :;pppp: :;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我只會話抵死....

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 EVA222 於 09-2-24 19:33 發表
你個朋友無賴,枉為讀書人,欠債應該還錢,利疊利當然和味.
我女係美國讀完書時,我叫佢記得要找清卡數電話費,免得將來出入境有麻煩,做事要有始有終.

咁想咁做好正確

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 hk430 於 09-2-24 19:28 發表
係喎~ 佢話條數起碼係5年前既事!
一直都無收到信,今個月收到幾封囉!
而家追既數係之前欠既 十倍囉!!!都痴痴地!

你試下人地欠你債唔還就咁走咗去得唔得吖?

仲夠膽話人痴痴地 , 送多十萬比你洗好唔好

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢個世界有樣野叫「利息」架嘛!
莫講走數,遲交稅都要比多5% 比政府啦!
你呢個朋友只可講聲「自作自受」,
人家走數佢又跟住咁做?真無腦....

原帖由 hk430 於 09-2-24 19:28 發表
係喎~ 佢話條數起碼係5年前既事!
一直都無收到信,今個月收到幾封囉!
而家追既數係之前欠既 十倍囉!!!都痴痴地!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都希望啲追數公司咁犀利, 希望佢哋揾到我o既偷錢借錢工人, 捉佢還清晒啲數, 唔好成日嚟煩我.

男爵府

原帖由 hk430 於 09-2-24 18:55 發表
我有個朋友係外國讀書個時無交電話費,
諗住讀完走左唔洗俾(其實唔算好多,幾千 hkd)
佢都讀完返左香港做野好幾年
點知最近收到一間收數公司既信話要追返佢之前係外國欠落既數~ 個amount仲好大
搞到佢而家都唔知點算好 ...

更係得啦...個o個用左唔比錢...人地咪要 close ...
還返錢比人啦...重好意思開 topic 講!!!!
呢到 mami 網黎...咪教 x 人..!!!

大宅

當買個教訓, 快d解決條數, 爭人野遲早要還架啦!!

男爵府

60% 息?
咁恐怖? 乜利息會咁高架咩?

原帖由 circleda 於 09-2-25 11:26 發表
60%息, 5年就十倍, 唔出奇!

請版主friend儘快傾好還錢, 唔係比佢地落左信貸資料庫, 第時出信用卡, 借錢買樓都有排煩, 唔拒借都加高息!

男爵府

但如果係菲傭我又覺得合理喎
因為佢地過黎做野, 中介應該會有埋佢地d 資料
但我朋友讀完返香港
中間去讀書又無中介,
所以先覺得原來可以咁神通廣大

原帖由 Martina 於 09-2-25 11:50 發表
Agree, 你friend 同而家d菲傭冇分別. 我老公話其實收數公司會去菲律賓收的.

大宅

E + 好 多 內 地 留 學 生 都 係 咁, 番 大 陸

前 簽 幾 部 電 話, 簽 完 後 取 消 張 CARD.

男爵府

原帖由 hk430 於 09-3-2 05:40 發表
但如果係菲傭我又覺得合理喎
因為佢地過黎做野, 中介應該會有埋佢地d 資料
但我朋友讀完返香港
中間去讀書又無中介,
所以先覺得原來可以咁神通廣大

...
你個fd欠人數就一走了之,立心不良,你都係小心d佢好,免得過唔好有錢銀瓜葛lormouth: mouth:

男爵府

如果真係我, 我講俾大家知又點呢?
大家又唔知我係邊個~
只係開個 topic 傾下 je

原帖由 viewer 於 09-2-25 19:46 發表
多口一句,當事人真的是『樓主的朋友』嗎?
如果只是朋友的事,樓主不用太緊張.

男爵府

咁又係事實呀
我都覺得學到野!
雖則我唔會欠人$
但起碼知道原來d 公司會咁樣囉

原帖由 EVA222 於 09-2-26 12:06 發表

post 出來警世都好,人做我又照做,走精面以為著數左,其實有無想過將來有機會出trip或旅行,要重臨舊地,莫非為了幾千銀舊債,以後都唔敢返去.

男爵府

我話佢"痴痴地" 係指幾年一封信都無寄過黎追
一追就十陪價錢
我由頭到尾都無話過我個 frd 做得岩
我都覺得間公司追佢數無錯
只係覺得手法好怪,
做乜一直都唔追,一追就會變左十倍 je

大家做乜講到我係千古罪人咁呢~?

原帖由 RAA 於 09-2-26 13:18 發表

你試下人地欠你債唔還就咁走咗去得唔得吖?

仲夠膽話人痴痴地 , 送多十萬比你洗好唔好

男爵府

呢度唔係"自己講場"黎架咩?
我開 topic 講下我既所見所聞都唔得?
你睇唔過眼可以唔好入黎, 可以唔好留言!!
我而家唔係叫大家幫手諗下辦法,
教下我個frd 點可以避過呢條數喎
只係講出黎傾下之嘛!
我點教x人呀?

原帖由 mimi362436 於 09-2-26 14:39 發表

更係得啦...個o個用左唔比錢...人地咪要 close ...
還返錢比人啦...重好意思開 topic 講!!!!
呢到 mami 網黎...咪教 x 人..!!!

男爵府

咁佢又無問我借過 $喎
而且就算佢問我借, 我都唔會
因為我都無... (有都唔借,而家呢個事勢,留多個$ 俾自己好過啦)

原帖由 鵝老太 於 09-3-2 08:32 發表
你個fd欠人數就一走了之,立心不良,你都係小心d佢好,免得過唔好有錢銀瓜葛lormouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

大宅

好媽媽勳章

原帖由 EVA222 於 09-2-26 12:06 發表

post 出來警世都好,人做我又照做,走精面以為著數左,其實有無想過將來有機會出trip或旅行,要重臨舊地,莫非為了幾千銀舊債,以後都唔敢返去.

好同意!
讀大學時聽過一位學兄咁教我地,唔好貪少少錢,令到自己畢唔到業!!或以後唔敢返去!!

"其實唔算好多,幾千 hkd"
用澳元計,大概AUD500
夠我10個月既電話+寬頻上網費
你朋友一定係有心走數,有咁多用咁多
:;pppp: :;pppp: :;pppp:

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hk430 於 09-3-2 08:47 發表
呢度唔係"自己講場"黎架咩?
我開 topic 講下我既所見所聞都唔得?
你睇唔過眼可以唔好入黎, 可以唔好留言!!
我而家唔係叫大家幫手諗下辦法,
教下我個frd 點可以避過呢條數喎
只係講出黎傾下之嘛!
我點教x人呀?

...

欠咁多年重想避?

Go borrow the money from the bank and pay it off now.

首頁

尾頁

跳至