自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

回覆樓主

比我實同個細路講,你媽咪部手機仲好玩 你睇佢玩唔停嘅 你問佢借來玩下嘛。

我都好想玩你呀媽部電話呀,你幫我問佢借 然後我借我玩具比你吖!

APIGMA    發表於 17-12-4 09:57

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

三唔識七分咩享呀

我對女細時,每次去公園玩,有時會帶埋滑板車,有時單車,有時玩具,有時吹泡泡。 啲小朋友見到,又要玩,對女心情好,有時都借比其他小朋友玩,心情唔好,就梗係唔借。

有啲大人真係好有問題,會話我對女自私,唔識分享,又話明知公園多小朋友,拎啲玩具,滑板車,其他小朋友見到就梗係想玩,我對女唔想分享,就唔好帶埋去公園,咩道理呀

男爵府

天真B 發表於 17-12-4 01:55
冇離題呀,好貼題,就係依啲阿媽,只會幫自己小朋友,我仔細啲時去公園都會突然好想玩果樣就衝左去玩,我 ...

講開又講,早幾個月前,我6299買左架電動車比我仔做生日禮物,我差足電第一次拎落街比我仔玩,系佢玩既期間都有幾多家長同小朋友經過望住我地,但都冇小朋友走埋黎,最多都系離遠系到睇,點知有對母子經過,個仔拖住個阿媽行埋黎我仔隔離,當時車系郁緊,我都出聲話小心,驚撞到,吾好行到咁貼。
我聽到個小朋友同佢媽講話佢想玩,點知個阿媽直接走去同我仔講"你可吾可以起身比佢玩?"
我仔即時答佢"吾可以"
跟住個小朋友就系到扭個阿媽系到喊話好想玩,個阿媽又同我仔講"點解呀?佢好想玩呀,你借比佢玩得吾得呀?"
點知我仔又答佢"吾得" 個小朋友聽到又喊得大聲啲,佢阿媽就好大聲系到同佢仔講,"人地吾分享都冇辦法架!"
嘩,我心諗,一定要借比你玩架咩?萬一有啲咩事hi花或者撞爛既咁點,你賠吾賠番比我? 架車系我地自己私伙既,就算我仔吾肯借我都吾會話佢! 又三九吾識七!
對於其他我地識既小朋友我仔亦好樂意一齊玩,吾介意借,但個個阿媽大口氣到呢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

天真B 發表於 17-12-4 02:04
Yes,佢本身說借,之後故意說成 分享,之後講幾次都係話 分享,比我感覺係,佢想話小朋友應該要分享咁意思 ...

問下個小朋友叫亞媽拎d錢黎分享先

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

唔好話唔識,識都係咁話,我姑奶個仔細我仔一年,佢搶我仔玩具玩,我仔唔肯,佢就話哥哥not share, 開頭我都教個仔借比佢,但成日都係咁,我直接話表弟:又唔見你拎d野黎share?(佢自私到極點,掂下佢d野都唔得,唔好話share)。

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主

極同意,我以前成日逼吖女分享同禮讓,令佢變得膽小懦弱,我真係好後悔,其實小朋友都有唔想分享ge嘢,大人眼中無傷大雅的事情同物品,在於小朋友可能大過天。宜家生咗細佬,我真係要好好學習如何拿捏呢個程度。
我愛我家!

男爵府

BBgaga 發表於 17-12-4 02:10
比我實同個細路講,你媽咪部手機仲好玩 你睇佢玩唔停嘅 你問佢借來玩下嘛。

我都好想玩你呀媽部電話呀, ...

我已經想話佢,但都忍住,好彩算快有位,否則話左佢阿媽了

男爵府

FennieMan 發表於 17-12-4 02:11
三唔識七分咩享呀

我對女細時,每次去公園玩,有時會帶埋滑板車,有時單車,有時玩具,有時吹 ...

討厭,咁多野講就自己見到自己小朋友想玩就去買囉,緊係想玩先帶落街,借左比你咁自己玩咩?帶落黎比你玩?有病

男爵府

waiiwaii0611 發表於 17-12-4 02:11
講開又講,早幾個月前,我6299買左架電動車比我仔做生日禮物,我差足電第一次拎落街比我仔玩,系佢玩既期 ...

Yes,一模一樣,我件事個阿媽又係由借轉左做“分享”,所以我先話唔好濫用“分享”

寶石宮

2023年兔年勳章

天真B 發表於 17-12-4 01:30
[smi今日我小朋友新買左個新玩具,然後食飯等位時我小朋友揸住玩,有個細路行埋黎搶,我望一望佢,佢唔敢再 ...

叫細路阿媽試吓問佢c6分享手機短訊

男爵府

TenWong 發表於 17-12-4 02:18
極同意,我以前成日逼吖女分享同禮讓,令佢變得膽小懦弱,我真係好後悔,其實小朋友都有唔想分享ge嘢,大人 ...

我聽過2個唔同做法,一係就買野一人一樣,係家姐既就家姐,係細佬既就細佬,可以一齊玩/交換玩,但最終話事權系物主度
一係就無分你我,爭就大家都唔好玩

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

天真B 發表於 17-12-4 01:51
口音正常的,似香港
口音正常都唔代表係真正香港人!因為香港已經回歸廿年,
呢廿年香港已經全面被溝淡,
真正香港人已經所餘無幾,
大部分有能力都走!

點解我咁重怨氣,
因為我實在頂唔順d新港人!

上個月亞仔學校旅行,
我幫囝囝帶左三件戶外玩o既玩具,
其實我係預左佢同同學仔一齊玩,
結果…d人完全唔洗問就搶左一直霸住玩,
我個仔唔志在,反而我睇唔過眼!
最好笑係,我準備左d食物同老師同相熟家長一齊分享,
點知竟然有位內地新朋友(係個爸爸),
完全唔客氣地走埋黎食我地d食物!
我地真係睇到眼都突埋!

水晶宮

天真B 發表於 17-12-4 02:19
我已經想話佢,但都忍住,好彩算快有位,否則話左佢阿媽了
...

盡量唔好話呀媽,唔想同佢有交流,有說話等佢個仔去說,例如同個細路講,我唔可以借比你 但可以賣比你,只需500蚊你就可以擁有佢喇,你問媽咪有冇500蚊先?(好聲好氣mode)

公爵府

回覆樓主:

痴根39547

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主

唔識點會同你分享,咪濫用啦,陣間借咗比你玩,係咪問你攞返時問你可唔可以分享呀

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

識都未必要分享,何況唔識...39547⋯⋯
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

伯爵府

[smi今日我小朋友新買左個新玩具,然後食飯等位時我小朋友揸住玩,有個細路行埋黎搶,我望一望佢,佢唔敢再 ...

我覺得你做得好,係個阿媽有問題
我女有時都好衰,會搶其他小朋友的玩具,所以都會比姨姨教訓,雖然我會係後面睇住(始終唔知人地係咩人),但只要語氣平和,我無咩所謂的,仲真心地多謝別人幫我教女,因為其實我係屋企講了很多次,例如:你再係咁,會所有小朋友都怕左你,無人同你玩。做大姐姐要讓小朋友,如果你比人咁對待,你開心嗎?諸如此類的說話說了不下100次,但我女依然故我,我都唔知仲可以點教,所以既然我教唔掂,惟有出去比人教

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

三唔識七做乜要分享,你唔打開個銀包同人分享,真係黐黐地

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

唔洗講咁遠,之前有人舉咗個好好嘅例子。。。。老公同人分享得唔得?

心頭好,唔分享有咩問題,分享都要睇情況。

子爵府

你答佢
你阿媽肯分享佢個電話俾我
我先考慮同你分享玩具。

首頁
12345...6

尾頁

跳至