自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

sarali 發表於 17-12-29 23:05
我大兒甥細時好喜歡巴士,背曬路缐,仲話第二時要做巴士司機,但不是亞氏保加症,是高材生
...

我仔都背晒全部路線,但並非絕頂聰明!

子爵府

sharon_pig 發表於 17-12-29 23:05
讚同 醫生都話仔有自閉 過份活躍專注力不足
我會留意下 但未至於好放大 覺得有大問題
...

請問可以去邊度check?

珍珠宮

shun96 發表於 17-12-29 21:34
如果小朋友日講夜講,仲記得啲巴士路綫,要帶佢睇醫生檢查

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我大仔幼稚園時沉迷過巴士路線,街名,但對車冇興趣,都唔鍾意轆。細仔亞氏但佢對歷史理地好清楚。巴士火車冇特別

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔中哂...係阿氏小朋友...有幾個好朋友仔...上左幾年言語治療..現在社交無問題..
表達能力進步了....記性好好....中英默書係唔需要溫習....
所有巴士咩型號..幾時出產...路線記哂..
連大陸/台灣/日本新幹線都記埋.....

不過隨住長大..阿氏情況會有改善....
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

shun96 發表於 17-12-29 21:34
如果小朋友日講夜講,仲記得啲巴士路綫,要帶佢睇醫生檢查

其實亞氏仔個個興趣唔同,唔可一概而論,佢地係興趣狹隘,唔識同人溝啫。

侯爵府

回覆樓主:

其實真係要攞專業意見先可以確定。徵兆未必等於一定

利申: 確診阿氏但唔會背到地鐵站

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

呢個只係可能特徵之一,唔一定100%係,如發現小朋友有咁嘅喜愛,如果加埋其他自閉特癥,的確應該考慮去做評估。我見過嘅自閉症男仔,一半以上都有類似喜歡,其餘嘅都係狹窄興趣,只專注鍾意某d嘢,唔一定係資優,有部份智力有問題添。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

blackberry 發表於 17-12-29 23:23
其實亞氏仔個個興趣唔同,唔可一概而論,佢地係興趣狹隘,唔識同人溝啫。
...

好勁!
去旅行吾怕迷路。

珍珠宮

畀面勳章

shun96 發表於 17-12-29 22:26
但我相信大個咗可能同人溝通有少少問題,社交未必可以好似其他人咁

三歲開始上小組,一直到現在四年級,好左好多,影相/講嘢有眼神接觸,好鐘意講嘢,有朋友(唔多), 仍然喜歡獨處,但老師覺得佢好正常!

珍珠宮

vvbyy 發表於 17-12-29 23:10
我仔都背晒全部路線,但並非絕頂聰明!

未開竅吧

子爵府

Teresa 發表於 17-12-29 22:22
我細仔中哂!

初時唔係呢個症,係懷疑佢有選擇性沈默(當時兩歲), 之後越嚟越唔對路,check到佢係Asperge ...

請問係邊度check? thanks

子爵府

家家公主 發表於 17-12-29 23:20
我仔中哂...係阿氏小朋友...有幾個好朋友仔...上左幾年言語治療..現在社交無問題..
表達能力進步了....記性 ...

子爵府

Teresa 發表於 17-12-29 22:22
我細仔中哂!

初時唔係呢個症,係懷疑佢有選擇性沈默(當時兩歲), 之後越嚟越唔對路,check到佢係Asperge ...

請教喺邊到check? 需要轉介嗎?

翡翠宮

bbyou 發表於 17-12-29 23:44
好勁!
去旅行吾怕迷路。

唔係喎,去旅行靠大仔,細仔只係資訊型

男爵府

回覆樓主

我個仔都係,不過唔係巴膠,係地鐵膠。
2歲半背哂平時搭開既地鐵站名同地鐵站顏色.......
但暫時佢有eye contact 又鐘意同朋友玩
應該無事掛

大宅

kavenzou 發表於 17-12-29 22:15
我仔對旋轉物件有無法抗拒嘅迷戀

我仔都係

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

conbella 發表於 17-12-30 04:08
我仔都係

唔係單一樣就係自閉或阿氏,留意有冇其他問題,有懷疑可以去健康院檢查時向醫生護士提出,佢地有問題會轉介,唔好自己嚇自己。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

我個仔細過時都好鍾意巴士/小巴/的士, 特别鍾意車轆, 自己排玩具車, 可以玩半日, 出街企定定睇交通公具, 唔肯走。交通公具路線好熟, 後期又鍾意地鐵路線。。。。

不過佢冇阿氏及自閉症, 是一個普通小男孩, 只是記性超好而已。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

babygirl2004 發表於 17-12-30 00:11

我個仔係響幼稚園K3 ,由學校嘅社工發現,之後學校寫信去健康院,再轉介去政府醫院見精神科醫生同心理學家確診
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

首頁

尾頁

跳至