自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

princessally 發表於 18-1-4 22:42
一直有留意浚恒和予恩嘅不幸事件,睇到個心真係好痛,請大家支持佢哋,小B加油之餘,爸爸媽媽都好需要香港 ...

子爵府

回覆樓主

好慘好不幸,祝福佢地一家 !

令我都諗返起我仔仔之前既情況 都好興幸我仔仔意家割完包皮係無再覆發,唔洗做大手術,我仔一歲前又係經常因為尿道炎入院 第一次時入左私家住七日,第二次我地就入左政府(又係出事個一間醫院)幸好既係我仔第一次入私家,醫生已經安排左幾個大檢查佢做 而政府係係第三次入院時先話幫我地排期去做(等得黎我仔腎有問題就太遲)而我地個時每個月都有帶佢出去再搵其他醫生聽意見,同照超聲波同埋幫佢安排左一個檢查係養和度做,而當佢第三次再覆發時我地返左政府打抗生素(因為每次覆發都係要打針) 同時拎埋係出面好多既報告返政府比佢地留紀錄,有一日其中一位新手醫生巡房時問完我仔仔情況,再摸摸我仔下體,同返我講我仔仔係有兩個(膏丸) (咁我睇都睇到佢係有兩粒)
之後又拎起養和份報告睇左一秒左右,就同我講話睇唔清楚,要再排期重做,再夜小小有位高級醫生黎 我重複問返佢 話佢同事邊度睇唔清楚 點解要重做 ,哩個醫生話報告就唔洗重做 但就要做手術! 同埋政府醫生 既行為同經驗 真係唔夠 令我無信心,好好彩係我地幫小朋友搵左好幾個醫生聽意見 如果淨係聽政府意見 好大機會真係會覺得係做左個大手術先幫到佢同埋做左之後條路一定唔會係咁。我都好感恩 遇到既醫生係有醫德同夠經驗

水晶宮

回覆樓主:

希望兩個BB早日康復

子爵府

days.bb 發表於 18-1-5 22:15
好慘好不幸,祝福佢地一家 !

令我都諗返起我仔仔之前既情況 都好興幸我仔仔意家割完包皮係無 ...

咁真係好感恩,唔使無端端又做一個手術!好彩你哋都有出去搵其他醫生問意見,同埋係出邊做完嘅報告再畀返政府睇,起碼唔使等政府排期,排到真係有事都未照到!祝福你仔仔亦都祝福患病嘅小朋友,我真係覺得佢哋係無辜㗎,佢哋先啱啱接觸呢個世界,就要受咁多苦,於心何忍

子爵府

princessally 發表於 18-1-5 22:42

咁真係好感恩,唔使無端端又做一個手術!好彩你哋都有 ...

有經歷過更加深同感受。。同時明白佢地父母投訴無門既心情,我之前都有開post問過做唔做手術,應該點做好,都好多謝哩度JM之前比既意見同分析!希望我仔都唔好再覆發

大宅

BB防敏心得分享勳章

20020116 發表於 18-1-5 19:29
我琴晚睇完電視之後,都有同我個仔討論過呢件事,我覺得有一點佢講得啱。

現在事後,將所有小片段連起來 ...

我相信如果浚恒bb的醫生和予恩bb的姑娘,有足夠經驗和認真處理,或許2個bb的命運就會改寫。
我真係好痛心两個bb,同時又為佢地父母感到徬徨和難過。
香港好多好醫生,但真係整體醫療跟不上需求。政府要請私家醫生幫手,但竟然有病人手術中途已擋開,但等咗3個鐘醫生才回來繼續手術⋯到底香港將來會點,好為下一代擔心

公爵府

tigerbee 發表於 18-1-6 00:07
我相信如果浚恒bb的醫生和予恩bb的姑娘,有足夠經驗和認真處理,或許2個bb的命運就會改寫。
我真係好痛心 ...

我同意如果呢兩個BB嘅醫生姑娘多啲經驗、細心啲,成件事肯定唔同晒!但我做唔出怪責佢地人為過失,因為佢地可能真係冇多餘時間空間比佢地為病人諗多一點點,如果你體驗過公立醫院裡嘅環境你會知我講咩!總之就兩面不是人

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

20020116 發表於 18-1-6 00:21
我同意如果呢兩個BB嘅醫生姑娘多啲經驗、細心啲,成件事肯定唔同晒!但我做唔出怪責佢地人為過失,因為佢 ...

其實真係, 有部分醫生唔係求錢, 但做到心灰意冷先走出去私家, 呼吸番自由既空氣
有人話政府醫院唔掂, 主因為掂個D走哂啫. 私家名醫咪又係多年前出自政府醫院.

一仗功成萬骨FU... 名醫手下又點會冇出過事, 不過以前冇咁透名, 資訊冇咁發達啫, 公眾唔知, 知都冇咁多知識去挑戰個醫生, 几多人可能死左都唔知咩事..

老實講, 醫生只係人, 唔係神, 有好多情況, 唔經歷過, 發生過, 佢地都預計唔到.. 儲落就係臨床經驗

子爵府

好媽媽勳章

princessally 發表於 18-1-4 22:42
一直有留意浚恒和予恩嘅不幸事件,睇到個心真係好痛,請大家支持佢哋,小B加油之餘,爸爸媽媽都好需要香港 ...

我都有日日睇予恩Facebook,
心好痛,睇到眼紅紅,
好希望她好快就好起來!

子爵府

princessally 發表於 18-1-5 19:37
十分認同!醫護人員佢哋真係做到人都癲,有啲人離開係為錢,但大部份嘅醫護人員離開,係因為 不滿醫管局佢 ...

認同做醫護人員人都癲。識得有個物理治療師話佢1月2日公眾假期都要返工,當日有5個治療師,每人要睇60幾個症。做到散晒,你估唔駛用力架咩!

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

求神祝福

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

祝福

洋房

20020116 發表於 18-1-5 13:47
琴晚我睇咗電視,覺得雖然呢件事十分不幸,我都好同情佢地,但唔可以指責事件起因為醫護人為過失。

利申 ...
所以父母就希望有一個公平調查, 知道係咪有人為or制度過失,如果有問題,應該改善及道歉,還寶寶一個公道。大家工作都知有好同事,但也有同事係hea做逗份糧。將心比己,pwh一早對寶寶放棄治療,只有父母不離不棄。寶寶還小有事唔識表達,只有哭鬧,衛生署都出書教我地要了解寶寶哭鬧原因。佢餵奶餵到爆胃,當時他感受如何,有誰為佢發聲?其實新生兒病房,係咪可以24小時俾一位家長陪同?

洋房

回覆 kimmama 的帖子

同意,如果真係唔夠人手,係咪要增加資源增加人手?

公爵府

Sakurai1125 發表於 18-1-6 12:03
所以父母就希望有一個公平調查, 知道係咪有人為or制度過失,如果有問題,應該改善及道歉,還寶寶一個公道 ...

總之就人間悲劇!

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

子爵府

Sakurai1125 發表於 18-1-6 12:03
所以父母就希望有一個公平調查, 知道係咪有人為or制度過失,如果有問題,應該改善及道歉,還寶寶一個公道 ...

十分認同!呢個係一條生命嚟㗎 ,予恩同浚恒佢哋嘅創傷係一生一世,永遠都返唔到轉頭其實真係要認真檢討,還父母同BB一個交代!避免再有呢啲不幸嘅事故發生,真係一次都嫌多!

首頁

尾頁

跳至