想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

micwife 發表於 18-1-18 10:09
回覆 Babiesclub 的帖子

我係上年10月打去預約,11月中第一次聽講座見醫生,11月尾開藥,12月尾開針,1月 ...

咁私家症都算快喎,不過我仲1516,係咪排左私症就唔排得公家架喇? 我35要爭取時間,一定會去私家做第一次先架喇,成功當然最好,如果唔成功我都想有second option,希望排埋政府隊先,始終做IVF真係燒銀紙。

複式洋房

micwife 發表於 18-1-18 10:09

我係上年10月打去預約,11月中第一次聽講座見醫生,11月尾開藥,12月尾開針,1月 ...

好清楚,我排左瑪麗公家,2019 初次見醫生
現在 仁安 董醫生,2 月放 胎

複式洋房

royleung1983 發表於 18-1-18 11:04
好清楚,我排左瑪麗公家,2019 初次見醫生
現在 仁安 董醫生,2 月放 胎

請問你是幾時開始排瑪麗公家架?2019幾月睇醫生呀? 我想知已家排公家大概要幾耐。 如果我去瑪麗私症先,是否就排唔到瑪麗公家? 如果係我可能唔去瑪麗私症,去睇仁安或者其他私家醫生。然後再排瑪麗公家隊。

大宅

我最初(上年中)都係排瑪麗公家先,第一次比我果期係2020年5月,無耐收到信改左初診日期係2018年8月,可能有人取消左而佢見本人年紀比較大所以優先排前左我卦~
後來兩次IUI失敗後,就決定改去瑪麗私家,咁就無得再排公家架喇~所以你考慮下排邊面比較適合自己啦~祝大家都好孕~

複式洋房

micwife 發表於 18-1-18 12:17

我最初(上年中)都係排瑪麗公家先,第一次比我果期係2020年5月,我打左個突,因為 ...

多謝您既意見呀,我真係要考慮下排公定私。如果排公,我就唔可以睇瑪麗私症,要睇其他私家既。如果排瑪麗私症做一次先,如果唔得再排返瑪麗公家又得唔得呢,會唔會有record唔比我排返公家? 煩惱緊點揀好...

大宅

Babiesclub 發表於 18-1-18 14:48
多謝您既意見呀,我真係要考慮下排公定私。如果排公,我就唔可以睇瑪麗私症,要睇其他私家既。如果排瑪麗 ...

我諗揀左私就唔可以之後再返去公架喇, 兩邊資料應該會互聯的, 同埋你私做左一次如果touch wood唔得, 而你又有雪胎, 咁你都係再比多次入胎費, 唔洗由零開始計過, 所以無乜必要公私兩邊走黎走去~
如果真係想追時間就揀私囉, 比較下坊間邊間最適合/方便自己, 始終都要成日返去覆診果d, 近返自己屋企/返工地點都好重要嘛~

希望幫到你啦, 大家都加油喔!!!

複式洋房

micwife 發表於 18-1-18 15:00
我諗揀左私就唔可以之後再返去公架喇, 兩邊資料應該會互聯的, 同埋你私做左一次如果touch wood唔得, 而你又 ...

Thanks, 我會認真考慮清楚。祝你放胎都順順利利,baby好快會黎,大家都加油努力呀(emoji)

大宅

micwife 發表於 18-1-18 10:01
回覆 kinki_1120 的帖子

純粹分享:我37,抽卵前每晚在家熱水浸腳,隔日去暖宮,每朝空肚飲滴雞精,早餐食 ...

請問如何暖宮?同埋你飲邊隻牌子滴雞精?

複式洋房

Babiesclub 發表於 18-1-18 11:28
請問你是幾時開始排瑪麗公家架?2019幾月睇醫生呀? 我想知已家排公家大概要幾耐。 如果我去瑪麗私症先, ...

PM

大宅

tracylam626 發表於 18-1-18 16:20

大宅

tracylam626 發表於 18-1-18 16:20

你上網search"暖宮"就會搵到香港邊啲地方有得做架喇,如果你想知邊間我再PM你~

滴雞精就飲王朝,我揀原味,無任何中藥成份果隻,因為主診醫生唔主張我IVF期間飲中藥~

希望幫到你啦,加油~

複式洋房

Babiesclub 發表於 18-1-18 10:49
咁私家症都算快喎,不過我仲1516,係咪排左私症就唔排得公家架喇? 我35要爭取時間,一定會去私家做第一次 ...

同我想法一樣

大宅

micwife 發表於 18-1-18 17:31
你上網search"暖宮"就會搵到香港邊啲地方有得做架喇,如果你想知邊間我再PM你~
滴雞精就飲王朝,我揀原味 ...

謝謝!

複式洋房

micwife 發表於 18-1-18 10:01
回覆 kinki_1120 的帖子

純粹分享:我37,抽卵前每晚在家熱水浸腳,隔日去暖宮,每朝空肚飲滴雞精,早餐食 ...

謝謝分享
每朝都飲一個雞精,會唔會太保?

大宅

kinki_1120 發表於 18-1-19 15:56

謝謝分享
都要視乎返個人體質, 我比較瘦同怕凍, 暫時飲左個半月, 胃口好左同易入睡, 無咁怕凍, 所以你睇返自己健康狀況再決定試唔試啦~加油!!!

複式洋房

micwife 發表於 18-1-19 16:04
都要視乎返個人體質, 我比較瘦同怕凍, 暫時飲左個半月, 胃口好左同易入睡, 無咁怕凍, 所以你睇返自己健康狀 ...

好的,謝謝
大家一齊努力,加油

別墅

micwife 發表於 18-1-18 12:17

我最初(上年中)都係排瑪麗公家先,第一次比我果期係2020年5月,無耐收到信改左初 ...

2020年5月跳到2018年8月? 咁咪快左好多 ?

別墅

Babiesclub 發表於 18-1-18 11:28
請問你是幾時開始排瑪麗公家架?2019幾月睇醫生呀? 我想知已家排公家大概要幾耐。 如果我去瑪麗私症先, ...

我今天去瑪麗醫院排公家,個期係2020年1月

複式洋房

MMCOOC 發表於 18-1-25 18:32
我今天去瑪麗醫院排公家,個期係2020年1月

嘩,要等兩年先見到醫生呀。請問要交d咩資料?醫生轉介信,結婚証? 仲有咩要提供呀? 我之前做過婦科手術,只能做IVF, 不能做IUI, 唔知比埋手術報告可唔可以直接排IVF呢條隊呢

別墅

Babiesclub 發表於 18-1-26 00:02
嘩,要等兩年先見到醫生呀。請問要交d咩資料?醫生轉介信,結婚証? 仲有咩要提供呀? 我之前做過婦科手術 ...

轉介信,結婚証明副本,老公身份証副本 (if你一個自己去的話)。其實個轉介信就唔會講明ivf既,我係度爬文見到有jm係等左好耐,第一次見醫生,覺得佢有機做iui就變左iui, 但最後失敗左先比佢ivf,結果浪費左好多時間 ……
醫院個邊就無話帶其他reports 既,但因為我個情況又係只能ivf, 我驚醫院唔理我咩情況亂編,咁我就帶齊所有reports 交埋比姑娘,希望到醫生望我個case個下佢可以早d了解我情況啦…

首頁

尾頁

跳至