自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

NoddyPooh 發表於 18-1-13 22:15
嫲嫲94歲,上個月尾做完通波仔手術後一直嘈住要返屋企唔肯住院。
跟住d 日子直到宜家都係唔肯食野,只係間 ...

老人家可能怕連累家人,所以無生存意志,試試同佢講你地好想照顧佢,多啲關心佢,等佢知大家都唔想佢走,看看好唔好啲

大宅

KTKTKT5 發表於 18-1-13 22:54
每日帶d佢最鍾意食嘅嘢比佢, 又香嘅, 如果唔係糖尿病, 糖/朱古力放係檯面, 等佢心思思, 又或者係戒口好耐嘅 ...

佢返左屋企幾日都係訓床咋,無食野無力起身..

子爵府

回覆樓主:

佢有無自理能力,要唔要幫佢換片

男爵府

回覆樓主:

老人家吾肯食,會吾會係吞嚥辛苦,就到農曆年( 大節 ), 睇緊D。

大宅

回覆樓主:

不如問下點解唔想生存落去,知道原因解心病心結!

珍珠宮

回覆樓主:

唔食野要插胃喉好辛苦ga,因為醫院唔會俾病人餓死,你可以嚇下佢叫佢考慮清楚,其實都唔係嚇係一定會甘做,到時係病歷度寫一句吞嚥困難就搵人插ga la

子爵府

elaine2057 發表於 18-1-13 23:09

係,家人試過唔食嘢等死,後來幫佢換片,關心的同佢講唔介意幫佢換片,又細心幫佢換,後來就肯食嘢,因為佢唔再覺得要人換片無尊嚴,又知大家錫佢,老人家好弘5時係有心事先咁

大宅

whywhywhywhy 發表於 18-1-13 23:05
佢有無自理能力,要唔要幫佢換片

要換片啊,起唔到床..

子爵府

回覆樓主:

同佢講,就算死都要做隻飽鬼。
呢招我試過,對我外婆就work,試下或者work。

子爵府

NoddyPooh 發表於 18-1-13 23:20
要換片啊,起唔到床..

咁有機會係覺得無尊嚴而唔開心

用戶要求終止服務

嫲嫲94歲,上個月尾做完通波仔手術後一直嘈住要返屋企唔肯住院。
我唔知岩唔岩....

以接納不批評的態度聆聽她的說話.....佢講物都好, 任她說, 縱使當中有不合常理的情節, 不要反駁她.

聆聽她內心需要.

我平時就是這樣跟長者相處....唔知這樣的建議,可否為你們行出第一步.

希望可以啦!

另祝你嫲嫲早日康復!

子爵府

NoddyPooh 發表於 18-1-13 22:34
佢出左院無吊水啦...

其實佢吞得好唔好?有冇唔舒服?去除以上因素,軟唔得就唯有硬...同佢講再唔食捉佢入院,插胃喉灌營養奶。唔知你家老人係邊類,,咩方法都試試。

大宅

whywhywhywhy 發表於 18-1-13 23:16
係,家人試過唔食嘢等死,後來幫佢換片,關心的同佢講唔介意幫佢換片,又細心幫佢換,後來就肯食嘢,因為 ...

佢既情況如果食返野可唔可以有返自理能力?要人换片係好無尊嚴又怕累到屋企人,病人最怕自己唔生又唔死既狀況下所謂生存!比多D愛同關心佢!祝福

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

無得返屋企對老人家生不如死

大宅

elaine2057 發表於 18-1-13 23:09

其實佢大前年過年時跌傷過一次,個次係第一次用尿片。
個時工人放假,但佢d 女唔肯幫佢換,叫我爸爸留低幫佢換片抹身...
跟著叔公叔婆知道就話姑媽佢地住嫲嫲附近點可以叫個仔換片,然後姑媽佢地好大反應話: 佢唔會換,理x 佢死..
以上對話係嫲嫲屋企個廳發生,而嫲嫲係房應該聽得好清楚..
呢件事唔知關唔關事

大宅

nyfng 發表於 18-1-13 22:31
回覆 NoddyPooh 的帖子

我家老人都試過話唔食去餓死自己。通常都係氹,軟唔得就硬,同佢講「香港地無人會 ...

謝謝你,我家果位老人家最近都係話想死

象牙宮

長壽.... 94 可通波仔手術?

沒胃口还是什么? 不想食? 食一些她想食的。
喝奶? 或其它? 喝湯 (炖補湯)

腦有冇退化? 帶看醫生。/ 看中醫。

手術後一個月不應受刺激... 會有危險
通波仔後自以為痊癒亂停藥冠心病易復發|
通波仔後兩周竹戰:手術後一個月不應受刺激|

通波仔後不能疏忽服藥1年減少再塞–

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主:

唔肯食可能有好多原因:
因病,如腎病
抑鬱,所以無胃口
食藥食得多,無胃口

或者帶她到外面吃飯,可能會好d

侯爵府

回覆樓主:

我屋企果個都話想死,心情好d就食得多d,心情唔好,沖包芝麻糊就一餐。天氣凍唔肯著衫唔開暖風機。眼有白內障唔係做手術。有灰甲有凍瘡,話佢知再唔睇,肌肉壞死,但個人又死唔去先慘。咁先肯睇醫生。

珍珠宮

畀面勳章

放心,真的話醫院會插喉吊營養液,吾會 c 到的

首頁

尾頁

跳至