想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

AikoMok 發表於 18-2-1 17:05
如果你c6本身冇咩負擔,最好你5好反工好好調理下身體,我在广州D私人醫院做ivf,我親友在醫院做所以好放心 ...

有親友係醫院做好好多,一定安心

大宅

Sa97 發表於 18-2-1 17:11
回覆 coiecheung 的帖子

我都想知,待分享^^

有搵過…但搵唔啱,而且在網上有d介紹工好多陷阱,如果唔講清楚做乜,又或者唔清唔楚我都唔會去見…而且我政府醫院隨時又要覆診,好麻煩,所以咪無搵囉!

複式洋房

冇返工好處係留在家避寒 唔駛出街。尤其是最近咁多日咁凍

大宅

Sa97 發表於 18-2-2 17:17

冇返工好處係留在家避寒 唔駛出街。尤其是最近咁多日咁凍

係呀!日日冬眠真係好舒服,今日一路都係張床度,唔係瞓教,只按電話,到下午越瞓越凍,蓋兩張被都好凍,頂唔順起身打掃屋企等自己熱d

複式洋房

天寒地凍人地返緊工時自己可以冬眠真係好幸福

今日晏晝真係愈來愈凍,腳浸熱水 兩張被 同用暖風機都仲係凍 ,又返去冬眠 ^^

大宅

回覆樓主:

我都冇返工,都好休閒
跟大家ㄧ樣,会小心用錢
要留錢ivf
朋友叫出食反,都要看什麼原因
你知啦,ivf 用好多錢

別墅

回覆 Sa97 的帖子

你同我做嘅野好似。我無返工接近1年,每星期中醫針炙,做瑜珈買餸,每日都出下去,時間就過。依段時間我會定啲小目標,好似每日要做2組workout咁,日子會有返動力,又易達標。放左咁耐假,雖然未成功,但係時間花係了解自己方面係更大嘅收獲。我啱啱開始漫長嘅台灣ivf,因為花費太高,準備新年後搵啲part time幫補下。

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

我已經無返工幾年喇,呢排凍,真係日日捲埋張被,飯都唔想煮。

我之前既日子係:煲綜藝,聽電台,玩手機,睇中醫,煲藥,睇小說,買餸煮飯,訓晏覺,本來以為日子會好難過,其實唔覺唔覺,咁就幾年過左喇。

禁止訪問

複式洋房

回覆 Wansasa 的帖子

好積極 叻女^^
你睇左一年中醫針灸有冇見效? 我之前睇過兩個中醫但真係唔鍾意食中葯,好快冇再睇了。 之前好怕凍,手腳又冰冷,多左飲紅棗杞子水同薑茶,而家有少少改善。
最近去左深圳睇醫生,同醫生講想做 ivf 但佢建議先做 iui, 仲諗緊

複式洋房

回覆樓主:

我 resign 左都大半年,想生活 relax d.... 但都係未中 (emoji)
不過我就學煮飯,做家務,hea hea 下…… 我又唔覺太悶…… 想做運動,但的唔起心肝 (emoji)

複式洋房

回覆 szemanlsm 的帖子

找個冇返工又得閒d 既朋友一齊做運動,有人陪一齊做會積極 d , 約黎度 d 朋友

大宅

szemanlsm 發表於 18-2-5 11:22
我 resign 左都大半年,想生活 relax d.... 但都係未中 (emoji)
不過我就學煮飯,做家務,hea hea 下…… ...

係呀,
而家個人懶左,巳經吾想7點几爬起身返工了

子爵府

回覆樓主:

大家有無興趣開個group傾下計
或者約埋行山食下tea 都好

複式洋房

candycakee 發表於 18-2-6 10:07

好喎,有興趣 :)

複式洋房

回覆樓主

我之前結完婚後都成年無做野 打算生bb 但成年都未有☹️ 超級悶 我明白你個心情呀 試下放鬆下煲下劇集搵下朋友出街啦(emoji)

別墅

你們好, 我都辭咗工有一年多啲啦, 我都係喺屋企睇下養生嘅知識同埋做下運動囉。但係做運動都會懶散嘅,另外同埋keep住睇中醫囉。中醫我覺得有冇用就見仁見智啦,但係我個身體一定比以前強壯咗啲囉,而家我經常都要去台灣做ivf所以都唔夠膽搵工呀。其實心思思都好想搵part time工做㗎,但係又好似 你們所講怕有陷阱呀。 同埋又怕有啲工作會影響心情而影響做ivf架, 其實 大家能夠可以聚下或者大家一齊出嚟做下運動都好㗎, 大家可以支持大家。另外其實我唔知你地有冇同感呢,其實我而家我身邊的朋友叫我唔好再做ivf, (可能因為我做得太多次啦,其實我差不多已做了六次, 最近兩次先去台灣做。) 佢地 覺得 又唔成功 ,想我放 棄 做ivf,因為又嘥錢又嘥時間又冇工做,又唔知幾時 成功, 有時真係畀身邊的朋友影響到我嘅, 加上我年紀大喇我都已經四字頭, 所以 好想 快啲成功 但係都已經咁多年我係咪應該要再繼續 下去呢, 有時我都希望有班志同道合嘅朋友,我覺得 我嘅情緒可能會好好多囉. 如果你哋真係有活動你可以預埋我呀

大宅

candycakee 發表於 18-2-6 10:07

好呀. pm 我先

複式洋房

ericwh 發表於 18-2-6 17:14
你們好, 我都辭咗工有一年多啲啦, 我都係喺屋企睇下養生嘅知識同埋做下運動囉。但係做運動都會懶散嘅,另 ...

我暫時仲未有朋友叫我停做 Ivf , 一黎未開始做,二黎開始左都未必同佢地講。

網上好多 Case 都係轉左醫生跟住bingo, 所以我都好明你想繼續試。
係咪繼續Ivf 真係好多考慮因素,要等做 ivf 唔可以返工要諗財政係咪負擔到,尤其冇返工另外keep睇中醫 同做去做手術的食宿交通等開支為數不少,另外年齡/ 身體狀況,問醫生了解自己狀況成功率大約係幾多參考下,仲有當做完iui/ ivf 當一次又一次失望落空,累積打極就愈來愈大,每次再做手術心理壓力多少都有d, 老公老婆雙方仲係咪承擔到呢,各方面都要衝量,我會 set 過deadline 最遲做到幾歲 或再做多幾多次努力過唔仲就算了,起碼盡左力自己都無憾。

無論繼續試定點,都要作息正常 keep 住做運動 心情要輕鬆 d, 加油!

別墅

回覆樓主:

我岩岩都冇做野一年了,16年中到而家分別空心胎及化學過,諗住辭工專心休養身體,係呢1年期間亦搵左個生育科醫生做詳細檢查,結果我有凝血問題要長期食亞士匹靈,老公精子亦有問題要長期食藥改善。今年1月終於驗到老公精子改善左好多諗住可以開工啦!結果又到我突然黎m後不停出血要做宮腔鏡,最終發現有瘜肉又割左要拎去化驗。的確身心都真係好疲累,諗住冇野做可以好d啦,但原來耐冇做野都會係情緒壓力既一種,而家都有諗過新年後搵返野做,但又唔知有咩工可以輕鬆d,好矛盾

首頁

尾頁

跳至