自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我覺得性格係關鍵,托賴我女就無點反叛過

大宅

回覆樓主:

一直都講子女好與壞,在乎溝通與關懷,當然青春期分泌荷爾蒙會造成影響,但家庭環境影響更大,唔可以只覺得青少年反叛係佢哋自己問題,家長嘅影響先係最深遠

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

尋日同社工傾開反叛期越來越早,有小四升小五已經同家長講唔去託管,死唔肯去。

屋企有好老既老人家咪順下小朋友意願,個小朋友一放學就去快餐店食tea, 因為學校啲飯唔好食,返到屋企就打機。 同佢傾學業,佢問番你点解一定要高分,父母只有等個仔反叛期完,社工話無咩一定可行方案。

社工仲話啃老族越來越普遍

子爵府

終於開到啦 發表於 18-3-9 16:54
我同樓主完全相反,係我屋企人要完全控制我,甚至跟蹤我,所以我愈反抗同逃走
同你對面床個青年好似,高中 ...

控制狂父母真係好難頂

侯爵府

siu_yan0308 發表於 18-3-9 16:45
其實大家有無諗過呢個問題?今日我有一個諗法,今日我去E院探姨甥,對面床有個少年人,聽我姨甥講佢係俾人 ...

個位年長人好慘,佢媽媽唔識同佢溝通,所以搞成咁,希望有社工同佢哋傾下會好啲啦。

用戶要求終止服務

回覆樓主

我好鐘意獨來獨往,家人對我不聞不問就最好。我6299一家就覺得幫仔女做嘢,畀意見同了解係關心。但我唔覺囉。
所以我覺得係個人性格問題

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

睇過某專家話過, 人第一個反叛期在2歲。因為他剛好發現他也能有喜歡不喜歡,不一定給他的都要要,剛好他發現他也能改變一些事,例如將東西由這裡搬到那裡。其實青年反叛期也同一道理,但是進化版,差不多到時候,就會發現不一定要聽大人的說話,大人的說話也可以是錯的。他也可以決定一些事。他也可以試試不番學,或者不著拖鞋。不交功課好像也沒什麼,就寫寫手冊吧。不轉燈過馬路我也沒被撞到呀。

用戶要求終止服務

回覆樓主

小朋友大到甘上下,有自己一套諗法,家長要耐心聽下,作出引導....講出利敝亦要尊重一下佢地意見,無得硬耒,通常下下鬧會引致佢嘜都吾講....總之,最緊要有商量同溝通......

同時,個個小朋友都唔同,未必一個方法適合所有小朋友......家長唯有見招拆招.....

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

父母唔識教。細個唔理唔管。到中學出事先管已經太遲。父母高高在上,佢話天下無不是父母。脫節不肯認,覺得自己食鹽多過你食米。到子女大時又想子女孝敬報恩,試問從他們身上從來看不到孝順兩字。串人看不起人就見得多。試問這恩為何要報?

珍珠宮

其實大家有無諗過呢個問題?今日我有一個諗法,今日我去E院探姨甥,對面床有個少年人,聽我姨甥講佢係俾人 ...

我...errr.......基本上係乖/斯文型,因為費事同大人爭辯,尤其認為食飯多過你幾多年就一定啱過你幾多倍。省氣自己計劃去做通知佢地就是了。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

觀點不同,所以意見會不合。
我8歲仔先反緊,堅持佢周日要放假,即使下周測驗。問我點解唔放得假。
測驗唔計考試分,我先比佢如願,講明考試周日無得放。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

琥珀宮

唔係個個都有心教同照顧仔女

男爵府

畀面勳章

wonghiuyeezozo 發表於 18-3-11 12:49
最憎係你比完我既野要收返 言而無信 姐係部電話其實從來唔屬於我啦
第時小朋友大個都會學返轉頭 信唔信比 ...

唔好講小朋友中意打機,我老公咁大個人都中意打機,成日機不離身,除咗沖涼之外,一個小朋友係E院度打機都無野好做,又唔可以落去行下,我個姨甥都好中意玩手機,可惜佢個手機係好舊既手機所以先無得打,係E院睇書

男爵府

畀面勳章

mandy952 發表於 18-3-11 23:06
唔係個個都有心教同照顧仔女

我認同你既講法,我返工果度有一家人成日黎,家姐同細佬成日打交,爭野玩,個呀媽唔理,搞唔掂佢地,無諗住叫佢地唔好爭,有一次勁過份,個呀媽係對面買片,果兩個小朋友走左過黎,因果時舖頭客人多驚整親,叫佢地搵返佢呀媽,唔肯走,果時原來佢老豆係度,真係唔明唔可以一個大人買片一個大人睇住d小朋友,後來佢呀媽有黎我度買野,兩個小朋友又爭野打交,我忍唔住同個呀媽講你管下你d小朋友,個呀媽都唔理,所以呢家人入黎,我同其他同事覺得好煩,雖然我未做人呀媽,但我唔會俾呢d事發生

首頁

尾頁

跳至