懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

coriqt 發表於 18-4-10 13:24
我兩胎都有食血壓藥,但係唔係普通血壓藥, 係懷孕可以用嘅血壓藥。 你問下醫生你食緊嗰隻安唔安全。
一開始 ...

你係搵婦產科醫生開嘅定普通醫生 我食緊依隻,普通科醫生話無影響

別墅

Evenyw 發表於 18-4-10 13:38
你係搵婦產科醫生開嘅定普通醫生 我食緊依隻,普通科醫生話無影響
我係普通科醫生開2. 同你嗰隻唔同,Methyldopa (Category B), Nifedipine (Category C). 你嗰隻都係C

上網睇多數人用 aldomat (methyldopa)

"Category C
Animal reproduction studies have shown an adverse effect on the fetus and there are no adequate and well-controlled studies in humans, but potential benefits may warrant use of the drug in pregnant women despite potential risks."

https://chemm.nlm.nih.gov/pregnancycategories.htm

大宅

Evenyw 發表於 18-4-10 13:00
我都是第一胎高血壓開刀,生完就一路食緊血壓藥,請問下食藥會唔會影響懷孕?打算生第二胎 又驚會對bb唔好 ...

如果打算生BB就要同醫生講
轉過隻懷孕都食得既血壓藥

大宅

小墨魚 發表於 18-4-11 07:45
如果打算生BB就要同醫生講
轉過隻懷孕都食得既血壓藥

好的,謝謝

複式洋房

monpetitbebe 發表於 18-4-10 07:14
第一胎後期高血壓, 37 週開刀 ( 35 週血壓太高入院住到生, 入院時有食藥)———未高齡

而家剛4字一陀 ...

我想問下你 那食藥後 之後是否生完可以不用再吃薬?

男爵府

jessytang 發表於 18-4-15 18:55
我想問下你 那食藥後 之後是否生完可以不用再吃薬?

生完如果你血壓仲係高, 咁就要一直食藥

男爵府

coriqt 發表於 18-4-10 14:16
我係普通科醫生開2隻. 同你嗰隻唔同,Methyldopa (Category B), Nifedipine (Category C). 你嗰隻都係C

上 ...

我食兩隻, 其中一隻係Aldomat

複式洋房

monpetitbebe 發表於 18-4-10 07:14
第一胎後期高血壓, 37 週開刀 ( 35 週血壓太高入院住到生, 入院時有食藥)———未高齡

而家剛4字一陀 ...

咁你生完有冇血壓底返?

首頁

尾頁

跳至