自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Ahlite 發表於 18-3-27 23:15
介唔介意講下你地自己配的大約幾錢同埋係邊度配嗎?我老父聽力都好差,同佢配左三次無線的, 配時佢話好的 ...

我囡奥迪喺配,但我覺得大人選擇多d,可以試下去聾福會做test同問一配机嘅意見先。講真,峰力奥迪呢d較掠水。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

奧廸,喺中環,好細心。

奶奶耳機用左五六年,還可以,佢每半年返去檢查(調較音量),耳機價錢已包每半年檢查。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

介唔介意講下你地自己配的大約幾錢同埋係邊度配嗎?我老父聽力都好差,同佢配左三次無線的, 配時佢話好的 ...

如果佢話戴咗同唔戴都冇乜分別嘅話,可能佢嘅聽力已經非常之弱,甚至接近全聾。我家人左耳就係接近全聾,所以而家隻助聽器只可放在右耳。
佢初初都唔肯戴,又話唔舒服、又話夏天熱、又話兩個禮拜就用一粒電池好嘥電.........後來發現原來係隻耳模令佢唔舒服,所以我哋出去幫佢再倒一個新耳模,鼓勵佢慢慢適應,例如初初戴一陣,只聽新聞報道,慢慢再加長時間。
我哋要明白佢哋因為聽唔到,有時會比較暴躁,其實佢哋唔想嘅。
我哋在奧迪配的,沙田分店

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

喺嗰度佢會再同你驗耳,再挑選適合的助聽器以供選擇,我哋嘅情況入耳款(細隻啲,外人唔容易睇得見)不適合。只可以選擇掛耳款,會俾你試戴,再調較音質音量,俾你感受下唔同助聽器嘅分別。
對於聽力弱嘅人,可能每一款都分別唔大,分別就係價錢。
仲包埋之後嘅清潔服務、保養兩年等

大宅

綠荳媽媽 發表於 18-3-27 23:32
我囡奥迪喺配,但我覺得大人選擇多d,可以試下去聾福會做test同問一配机嘅意見先。講真,峰力奥迪呢d較掠 ...

老父第一次係聾福會(唔記得係米呢個名,係將軍奥,配左4000多的一隻挂耳,其實都好細心幫佢驗耳仔, 用左唔夠一星期就唔用。
後來醫院又幫佢配左一隻入耳的,自己加左少少錢配的,初時話好過第一隻,又係一星期左右就唔肯用,只係聚會時或同佢傾計傾到鬧交咁大声佢先肯用一陣,效果也不太好。
後來試下網上買左個挂耳的又話一樣效果

大宅

mingaga 發表於 18-3-28 00:27
喺嗰度佢會再同你驗耳,再挑選適合的助聽器以供選擇,我哋嘅情況入耳款(細隻啲,外人唔容易睇得見)不適 ...

唔該晒! 我依家又買左個有線的有個盒仔嘅俾佢,西門子的,佢唔知邊度聽返來話嗰種好,試下俾佢用下先,如果都唔得我再同佢去奧迪試下!

侯爵府

Ahlite 發表於 18-3-28 00:48
唔該晒! 我依家又買左個有線的有個盒仔嘅俾佢,西門子的,佢唔知邊度聽返來話嗰種好,試下俾佢用下先,如 ...

我哋嗰款係掛耳式,所以要倒耳模,隻透明耳模係硬膠的,比較舒服。醫院做果隻係軟膠,夏天戴會比較熱,熱到流汗,好容易會整壞部助聽器。
助聽器唔可以跌落地,亦都唔可以濕水,沖涼、游水都唔戴得,晚上唔戴,要打開電池位,再要放入防潮箱。
呢啲知識,都係配助聽器嘅專業人士教的

大宅

mingaga 發表於 18-3-28 01:20
我哋嗰款係掛耳式,所以要倒耳模,隻透明耳模係硬膠的,比較舒服。醫院做果隻係軟膠,夏天戴會比較熱,熱 ...

我老父配第一隻都係挂耳,倒硬膠耳模的,也按足指示保養清潔(我媽幫佢做), 佢就係話唔舒服(配耳時有教佢初時會有不適,要慢慢適應),我地好無奈!

水晶宮

綠荳媽媽 發表於 18-3-27 23:32
我囡奥迪喺配,但我覺得大人選擇多d,可以試下去聾福會做test同問一配机嘅意見先。講真,峰力奥迪呢d較掠 ...

請問係咪呢間?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

綠荳媽媽 發表於 18-3-27 23:29
你去聾人福利促進會,平d又專業

請問係咪呢間? 我昨天都打電話去問過
天空之城, 快樂之地

水晶宮

mingaga 發表於 18-3-27 19:03
最好覆診嘅時候,同醫生商量,睇吓有冇需要轉介去耳鼻喉科,驗清楚先,搵出原因。

助聽器只係一個輔助工 ...

係呀!我都打算黎緊阿爸覆診時同醫生講, 叫醫生推薦去專科睇。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-3-28 07:47
係呀!我都打算黎緊阿爸覆診時同醫生講, 叫醫生推薦去專科睇。

係呀!最緊要搵出唔舒服嘅原因,可能係耳水不平衡。
輔助工具只係後話

男爵府

PCCW2319 發表於 18-3-28 07:44
請問係咪呢間? 我昨天都打電話去問過

係,有好幾個中心,我上次去將軍澳

男爵府

Ahlite 發表於 18-3-28 00:43
老父第一次係聾福會(唔記得係米呢個名,係將軍奥,配左4000多的一隻挂耳,其實都好細心幫佢驗耳仔, 用左 ...

可能雜聲多,係會辛苦。如果你想試好,你可试下去奧迪試机,我囡上次試咗差不多一個月。但试机係一樣過數比$,不過试完退返晒。耳机係一分$一分貨,我囡嗰对要7萬, 但因為我個女仲細要學講嘢 所以一定要配好啲 佢而家報咗呢一部日日帶著十幾個鐘都冇投訴

男爵府

我囡嗰部lock咗較聲function,唔可以自己較。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我媽係中環中建大廈配,入耳式,算係好少雜音

不過都幾貴吓

水晶宮

綠荳媽媽 發表於 18-3-28 08:44
係,有好幾個中心,我上次去將軍澳

我約左何文田分行。但之前會同阿爸係醫生覆診(老人科),叫醫生轉介去耳專科。
天空之城, 快樂之地

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

回覆 PCCW2319 的帖子

我媽媽都係岩岩帶左半年左右...暫時未壞....

不過D老人家好得意成日疑神疑鬼,我見我媽媽岩岩帶又驚成日自己帶得唔岩,又驚壞!

大宅

綠荳媽媽 發表於 18-3-28 08:49
可能雜聲多,係會辛苦。如果你想試好,你可试下去奧迪試机,我囡上次試咗差不多一個月。但试机係一樣過數 ...

7萬一對好貴啊!
不過第一次配嗰度都話好的會去到4、5萬一對嘅,但佢有提過下老人家功能退化,好多都唔配咁貴的,提議我地配平少少的一隻,試下先!

首頁

尾頁

跳至