跳至

首頁

尾頁

大宅

Monkey媽媽 發表於 18-4-8 11:08
請問永久配偶簽證英文系?thx.
如果海境外申請是100

子爵府

2018復活節勳章

shuhaha 發表於 18-4-8 21:29
如果海境外申請是100

thx a lot
Monkey媽媽

大宅

KennethWkh 發表於 18-3-29 16:15
我地由apply TR 到可以apply PR 要4年....

請問你係境內定境外申請架?

大宅

Mis_ca 發表於 18-4-1 23:49
我地都係自己整呀,我係309,前後5個半月搞掂

請問係今年整嗎?我見上網顯示平均要等1-1.5yrs...

大宅

回覆樓主

我老公係citizen ,我返左香港生bb, bb已入藉,但我同老公今年年尾先夠結婚一年。。。依家煩惱緊究竟境內申請定境外申請好

洋房

Sbbxoxo 發表於 18-7-25 20:51
我老公係citizen ,我返左香港生bb, bb已入藉,但我同老公今年年尾先夠結婚一年。。。依家煩惱緊究竟境內申 ...

境外快好多,我無小朋友,半年多少少批左,有小朋友應該快好多

大宅

aprilyu 發表於 18-7-26 14:49
境外快好多,我無小朋友,半年多少少批左,有小朋友應該快好多

請問你係今年申請嗎?因為依家老公係澳洲返工,我同bb一直都係香港。。。好想快d團聚。。境外申請果時可以用visitor visa入境嗎?

洋房

Sbbxoxo 發表於 18-7-26 21:20
請問你係今年申請嗎?因為依家老公係澳洲返工,我同bb一直都係香港。。。好想快d團聚。。境外申請果時可以 ...

我上年6月尾申請,1月頭批左,境外申請要入境澳洲要同佢講你邊段時間要入境澳洲,但唔知對申請進度有無影響,因為境外申請佢批你visa時人必須要唔係澳洲,有小朋友0既case,有機會兩個月就批

大宅

aprilyu 發表於 18-7-27 08:02
我上年6月尾申請,1月頭批左,境外申請要入境澳洲要同佢講你邊段時間要入境澳洲,但唔知對申請進度有無影 ...

明白,唔該哂你啊,我盡快申請,希望可以同老公快d團聚啦⋯⋯

大宅

回覆 Sbbxoxo 的帖子

你要加油呀,其實申請唔難,我今年1月尾申請入藉,5月頭已成功

大宅

GigiChauEFG 發表於 18-7-27 14:46

你要加油呀,其實申請唔難,我今年1月尾申請入藉,5月頭已成功

嘩好快喎!多謝你啊

別墅

回覆 GigiChauEFG 的帖子

That's a good news that the process is so quick. Did you guys wrote alot about the relationship or gave a lot of evidence???

大宅

回覆 kukuwaiting 的帖子

我地每人寫左一封信, 大約2000字,由相識到現在嘅狀況,當中嘅過程遇到嘅問題我都寫曬落去,我用左三位最好嘅朋友見證我哋嘅情史然後係form888裏面再用佢地角度簡短敘述

別墅

write a 2000 words letter... that's gonna kill my husbandyou got three fds to write u form 888... are they from HK or AUS citizens... I thought you just need 2 form 888??? dont know if things change?!

大宅

form888 需要3位朋友+1位合資格嘅專業人士親友(在3份form上各簽名),我的全部係HK 的朋友,加我姐姐(護士)在每份form 上簽名
至於封信,你自己唯有寫兩篇,之後叫佢簽名
我完全明白叫老公寫,有幾難

侯爵府

GigiChauEFG 發表於 18-8-2 14:19

我地每人寫左一封信, 大約2000字,由相識到現在嘅狀況,當中嘅過程遇到嘅問題我 ...

有限要寫至少2千字嗎?

子爵府

GigiChauEFG 發表於 18-8-4 09:47

form888 需要3位朋友+1位合資格嘅專業人士親友(在3份form上各簽名),我的全部 ...

我想請問寫完果兩封信,跟住upload上applicant 個File入邊?

別墅

GigiChauEFG 發表於 18-7-27 14:46

我想請問一下…你Online Lodge 咗之後,幾耐有case officer in touch???
做左Health check先有case officer 還是佢揾你先做??
Thank you 🙏🙏🙏

大宅

我境內apply 12/2014, 到左12/2017 先有pr

大宅

想請問大家, 因為我宜家一點頭緒都無, 是否只要肯花點心機, 無必要比錢agent 做?

首頁

尾頁

跳至