自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 開心MAMI 於 09-3-21 16:01 發表
我都想知點戎..我女就黎3歲...佢以前勁唔鐘意飲奶...但過左2歲又突然好鐘意....! 特別係夜晚訓前..同半夜...... 日頭就只有下午睡要飲.....都唔知點同佢戎... ...

佢可能心思思個奶咀

大宅

我個女都2歲.我都想唔俾個女飲奶.真係喂的好辛苦.
但是如果唔飲奶.咁早餐吃咩好呢?
她現在中午及晚餐都是吃粥.唔飲又怕唔夠營養.咁應該怎樣安排呢?真係好矛盾呀.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原帖由 燕尾蝶 於 09-3-21 23:34 發表
她現在中午及晚餐都是吃粥.唔飲又怕唔夠營養.咁應該怎樣安排呢?真係好矛盾呀. ...

2歲點解唔食飯呀?
已經可以同大人一齊食啦
煮清淡d咪得囉
我仔早餐食麵包/餅
下午茶又係麵包/餅仔/蛋糕
下午同晚餐跟大人食飯
有肉有菜咩都食架~

伯爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

講件真人真事比大家聽:

我姑仔4個月時,我99就幫距介左奶,淨系食粥仔,我姑仔到依家27歲,但距真系好蠢,又遲鈍~唔系傻,系腦筋好唔靈活果只,總之就反應好慢~雖然我唔知道同距甘早介奶有無關,但系我覺得都算系一個例子咯~所以我覺得這當的飲下奶系有益的~

伯爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 燕尾蝶 於 09-3-21 23:34 發表
她現在中午及晚餐都是吃粥.唔飲又怕唔夠營養.咁應該怎樣安排呢?真係好矛盾呀. ...

兩歲都要喂奶?應該要自己揸住飲啦喔?我個女依家兩歲4個月,早餐7安奶加壹只恰蛋,中午食面或者粥或通粉,下午食D水果,夜晚就食飯,有魚有肉有菜~

伯爵府

总之一句讲晒,唔需要特别介奶,距想饮就比距,唔想饮就唔好逼距,就系甘简单~

別墅

燕尾蝶

你小朋友好似我老公個姪女係唔鐘意咬固體食物, 所以要食爛飯/粥, 食奶又唔好, 所以佢都幾輕磅, 2.2歲得20磅

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 hiphopmama 於 09-3-22 04:42 發表
总之一句讲晒,唔需要特别介奶,距想饮就比距,唔想饮就唔好逼距,就系甘简单~

講得好岩, 唔使尊登同佢介奶, 佢要飲就比佢飲, 我相信bb一出世都飲得既奶, 一定夠晒營養, 飲奶都敏感既人只屬小數...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

agree, 都唔明點解要特登戒奶, d鬼佬幾廿歲, 都係個個都拎住牛奶當水飲架啦
無錯均衡飲食已經夠營養, 但飲埋奶無壞wor! 想當年我細仔出世, 叫大女戒奶樽, 點知佢順便戒奶, 哎, 後悔莫及....佢又食得唔多, 直到而家都係全班數一數二咁矮, 如果佢肯飲奶, 起碼都有野"打底", 唯有食d cheese乳酪果d補返數啦

原帖由 hiphopmama 於 09-3-22 04:42 AM 發表

首頁

尾頁

跳至