自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

抺茶雪糕 發表於 18-4-18 15:22
咁佢報咗價你又接受,我覺得冇問題,可能佢都係估價,收咗你實際寄先知係呢個價錢,唔通幾蚊都退錢咩
...

我接受郵費係因為我都無見過實物,都唔知幾重郵費幾多,我當然要接受啦!唔通我買咗野比左錢因為郵費貴所以唔要咩

伯爵府

回覆樓主

其實唔係就咁計weight
因為信件咁扁係平好多
大過某個size另一個「起錶價」

大宅

親子王國15週年勳章

sansan1122 發表於 18-4-18 15:19
做開網店應該會有個磅方便磅貨物,郵局有個app 可以下載幾重郵費幾多會幫你計埋,我自己其實以前都有上網 ...

而家郵局執得緊左好多了

珍珠宮

15週年勳章

對方有通知你郵費, 你又同意的, 無問題丫

我同人換野, 講明 乜換乜(對方物件價格己比我的低), 對方係要加野才換,
我唔同意咪唔換, 不是問題丫

珍珠宮

回覆樓主:

有時包裹嘅運費好難預,依家又要按體積計 唔通下下問完郵局再向你收錢呢 ?咁點解你知道16蚊的時候,唔選擇寄順豐?

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我試過有個仲賤,問平郵幾錢,佢答我$5.8,我到收時才知唔夠郵費。
其實要$7.5,佢怕講左我會嫌貴唔買。
害我去郵局取,兼比返差額

pm佢、已讀不回、永久blacklist
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

mmya 發表於 18-4-18 16:02
有時包裹嘅運費好難預,依家又要按體積計 唔通下下問完郵局再向你收錢呢 ?咁點解你知道16蚊的時候,唔選擇 ...

因為我樓下就有郵局,去郵局拎仲方便過去智能櫃,我知郵費$16係我以為真係需要$16,如果郵費真係要$16我比冇問題,但係依家郵費只係$7.5,同店主溝通話佢知郵費收多咗,佢都覺得冇問題,兼且冇任何表示

大宅

siu05 發表於 18-4-18 15:57
對方有通知你郵費, 你又同意的, 無問題丫

我同人換野, 講明 乜換乜(對方物件價格己比我的低), 對方係要加 ...

對方係有通知我郵費,如果嗰個郵費係實際郵費我冇問題,但依個係佢亂估嘅郵費唔係實際郵費,個問題係我覺得做生意唔係應該咁樣囉!

男爵府

回覆樓主

我多數包郵,包順豐,就是不想煩,也試過郵費貴過我預期,變了蝕。

在你的情況,我會退錢比你,但佢吾退也有佢的理據。無辨法

寶石宮

2023年兔年勳章

sansan1122 發表於 18-4-18 15:19
做開網店應該會有個磅方便磅貨物,郵局有個app 可以下載幾重郵費幾多會幫你計埋,我自己其實以前都有上網 ...

代付加錢情況經常發生
例如報比賽/考試經補習社/畫室都加錢
但都l係無講明 可能加幾十甚至過百

首頁

尾頁

跳至