自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

有啲人係咁,專恰小朋友。
我地去開果間文具鋪,
有賣文具玩具既,
之前放學必經,阿仔經常性行過都會睇,
多數都會買,但原來一唔買,之後就比人趕囉。。個老闆娘係趁家長冇跟入去就會同啲細路講,唔買就走啦。係買就快啲買啦,唔好阻住曬,買完好走啦。。
因為間鋪細 我好多時冇跟埋入去,阿仔睇岩會同我拎錢,
但原來係比人趕囉。
不過我好後期先知,之後冇再去過果度買野。。

子爵府

回覆樓主

我都好唔鍾意呢啲多嘴師奶

有次搭lift ,我個仔只係走去指住啲數字掣講比我聽佢朋友住邊層,佢雖然好細個,但係從來唔會亂咁制,佢只係一伸手指去重離啲制好遠,個師奶已經怪叫話唔好禁呀,我仔無理佢指住啲制同我講嘢,個師奶即刻表現得有啲尷尬

我都幾黑面,心諗,唔使你幫我教仔

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

anyuser18 發表於 18-5-7 17:24
阿姐咁趕客嘅

認同

子爵府

泰x, 佢d麵包一般,係夠平!

我嗰區嗰間,反而係 d 啊婆成日手摸摸!d店員反而好喜歡小朋友。

小朋友放暑假比平日更忙!

珍珠宮

回覆樓主:

有些人專蝦無大人陪的小朋友架。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

回覆樓主:

我去7仔
都俾個阿姐鬧我阻住個門口啦
d人衰到不得了
蝦d湊緊小朋友既女人

大宅

回覆樓主:

掉轉睇,佢咁講都係唔希望啲包比其他小朋友掂,希望啲包乾淨

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

可能呀姐見唔少曳嘅小朋友,心急開口提醒!唔好介意!

翡翠宮

艾菲BB 發表於 18-5-7 17:22
店員態度如何?如果語氣唔惡,我會當善意提醒,會答:好,知道,阿女你要邊個就攞邊個啦!
...

同你做法一樣

琥珀宮

babyic 發表於 18-5-7 17:13
話說今日接個女放學 同佢去買麵包
我企左係收銀 叫佢自己去拎兩個包(獨立包裝的) 之後個阿姐話:阿妹你唔 ...

你都識講唔排除其他小朋友會咁做,個阿姐點知你囡唔係好似部分小朋友咁呢?!

佢只係事先聲明提醒姐,有乜好嬲呢。

你當時出聲話係你叫小朋友去攞包,個阿姐應該自己會感覺唔好意思。

翡翠宮

木土土 發表於 18-5-7 19:16

你都識講唔排除其他小朋友會咁做,個阿姐點知你囡唔係好似部 ...

非常同意

珍珠宮

回覆樓主:

有次我同仔搭船去澳門,未坐落前面個阿叔已經態度相當差咁話:小朋友你唔好踢來踢去踢到我呀!當時佢係想繼續講落去,嗰下我都有啲嬲,因為我仔係無固俾人用好差嘅語氣話咗一餐。於是我同佢講:我仔頭先無踢到你,如果佢踢到你,我地一定會向你道歉。個阿叔先唔再出聲。而嗰一個鐘船程我仔係完全無諧到佢張櫈

有啲人你唔 stop 佢,佢仲覺得自己亂話人好有道理。話我我多數唔理,但話我仔我一定出聲。我唔想俾仔一個 impression 係佢被屈被冤枉我都唔撐佢

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

babyic 發表於 18-5-7 17:13
話說今日接個女放學 同佢去買麵包
我企左係收銀 叫佢自己去拎兩個包(獨立包裝的) 之後個阿姐話:阿妹你唔 ...

以前屋村文員店,最鐘意話d學生偷竊,仲覺得全部學生係賊

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 18-5-7 20:39
以前屋村文員店,最鐘意話d學生偷竊,仲覺得全部學生係賊

呢樣我都覺, 我樓下文具鋪係咁呀, 上次我仔入去買2樣野,我比錢佢入去買,我係門外等, 我仔拎左1樣之後行去轉角位拎第2樣野, 佢就話我仔偷野, 我仔話我有錢唔係偷, 佢話有錢都可以偷,我知道之後即入去鬧佢地, 驚人偷野就唔好整轉角位

男爵府

回覆樓主

我細過果時放學,阿媽話同我去買麵包,我好開心,自己跑去間鋪頭門口企係到等阿媽來,點知個阿姐罵我:行開,唔係買野唔好阻住晒,阿媽聽到,好嬲咁帶我走,叫我唔好買

到呢家都無再幫襯過果間麵包店,我去果間分店以前係觀塘,已經執咗,唯一嘅分店係美孚

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

用手拿咁唔衛生的店你咪去買啦!

侯爵府

回覆樓主

樓主唔好嬲,唔再幫襯,無下次,無謂為咗呢d人而勞氣。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

魔怪媽媽 發表於 18-5-7 20:56
呢樣我都覺, 我樓下文具鋪係咁呀, 上次我仔入去買2樣野,我比錢佢入去買,我係門外等, 我仔拎左1樣之後 ...

以前小學生成日自己去買嘢,都唔知比人當偷竊幾多次

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

教女女答:「係媽咪叫我拎ga!」

男爵府

回覆樓主

以前我都試過喺凱C買包,我仔(讀緊幼稚園)無端端用手指,指住個包(但係沒有掂到的),個阿姐即刻好惡咁鬧我個仔,叫佢唔好掂!跟住我個仔好大聲話:我見到有隻烏蠅呀!

買麵包啲人都喺度笑,阿姐就冇出聲

首頁

尾頁

跳至