婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

馬爾太 發表於 18-5-8 18:21
嘩!人講嘅說話?

大把新抱有咁嘅經歷啦。

子爵府

Chickentailbun 發表於 18-5-8 18:25
大把新抱有咁嘅經歷啦。

痴線!咩叫"食少一餐半餐有咩所謂?",又唔見講嗰成餐飯齋睇唔食!咁忍得去玩絕食吖!

大宅

aquaQ 發表於 18-5-8 18:12
仲會有人講「做得人阿媽,預咗搞店D細路先;大人大姐,食少一餐半餐有乜所謂。

—- 我果邊的情況

其實做得人阿媽都一定係搞掂自己細路先到自己食,但班人咁冇禮貌連夾起留比人都唔識

大宅

馬爾太 發表於 18-5-8 18:29
痴線!咩叫"食少一餐半餐有咩所謂?",又唔見講嗰成餐飯齋睇唔食!咁忍得去玩絕食吖!
...

我有朋友都有咁講過,我覺得都幾離譜。

我99都講過一句令我都好嬲。
佢問 :食左啲薑醋點呀?
我答: 唔知係咪飲得醋多得滯,有啲胃痛
佢回覆:唔係講你呀,你有乜所謂,我問阿b 食左奶點啊!

大宅

馬爾太 發表於 18-5-8 18:29
...

所以我好唔中意男家D聚餐,果D都是做人阿媽嘅,一來係我個小朋友食飯時誘佢玩,搞到食得又慢又差;二來話「阿媽唔使食」果類廢話;三來係我老公幫手照顧小朋友時,就話「你快D食先啦,等個阿媽搞」;四來當我老公用叉餵我食舊肉、食條菜止下餓果陣,多多聲氣。

個老公梗係唔會話佢個阿媽同三姑六婆啦。不過,好在佢會繼續幫手,冇咁「豬」。

自己女家聚會呢,我簡直是放假、享受美食,D婆婆、姨姨又幫手餵、又幫手照顧。

大宅

paradise06 發表於 18-5-8 18:44
其實做得人阿媽都一定係搞掂自己細路先到自己食,但班人咁冇禮貌連夾起留比人都唔識
...

佢哋全程搞住我小朋友食,搞到我有排冇得食。好心等我靜靜地、快快手餵完,你哋先玩佢啦。

其他人只會叫我老公快D食,理得我有冇得食,因為個 Concept 是「阿媽奉旨湊,阿爸幫少少已經好偉大」。老公會夾起,見開始凍,會叉件俾我食下。呢個時候,就一定有說話聽。

大宅

aquaQ 發表於 18-5-8 19:00
佢哋全程搞住我小朋友食,搞到我有排冇得食。好心等我靜靜地、快快手餵完,你哋先玩佢啦。

其他人只會叫 ...

所以點解咁多做阿媽既都唔中意同男家親戚食飯,中意返阿媽度食,因為阿媽知個女未食,是旦一個快食完就幫手湊,男家唔會因為你唔係佢個女理得你有冇得食!最緊要個孫食緊

大宅

Chickentailbun 發表於 18-5-8 18:46
我有朋友都有咁講過,我覺得都幾離譜。

我99都講過一句令我都好嬲。

我感冒,99 會關心我D母乳會唔會食壞佢個孫,而不是我覺得點。我老公同佢講,呢D母乳先是好,多抗體。佢先收聲。

大宅

paradise06 發表於 18-5-8 19:02
所以點解咁多做阿媽既都唔中意同男家親戚食飯,中意返阿媽度食,因為阿媽知個女未食,是旦一個快食完就幫 ...

是㗎,我阿爸三爬兩撥話食完,然後會幫手,話多對眼看住。

仲要小明友D飯仔,唔使我們兩個帶出去,我爸媽會煮好帶出去,帶埋可摺疊的櫈仔。我冇要求㗎,他們話我出門輕鬆D。

伯爵府

roundabout 發表於 18-5-7 18:41
話說姑奶回來問同奶奶做生日。個個人都不用返工,除了我。我沒有去,佢重話重話為什麼放工不來,我成9pm才 ...

點解要等細路仔大先黎離婚

男爵府

aquaQ 發表於 18-5-8 19:00

其他人只會叫 ...
你小朋友幾大? 有冇得試下比佢自已食?而家我會比個小朋友自已食。等我自已食完先餵佢未食晒果啲。
人地問你仲乜唔餵仔。你就話我地家養的不是王子公主, 佢地係要自已動手食飯的。如果唔係又由得佢餓!!
如果仲係迫你餵。你就問 "咁係唔係你有興趣幫手餵? 順便睇下邊個肯做你工人。
總之自已密密食唔好餓親自已。

子爵府

回覆樓主:

下次放假就帶埋小朋友出街,咪等佢個仔自己諗掂佢媽嗰餐囉!點解仲要咁委屈? 其實有無有意無意幫咗手養廢柴?

如果老公唔識煮,我會買好簡單餸同埋買咗易用飯煲,教佢一煲過有味飯或蒸餸。整過幾次識咗就以後佢都要分擔,無得話我一個做哂。邊個嘈邊個咪唔好食。餓親佢媽係佢自己問題。

大宅

aquaQ 發表於 18-5-8 18:51

所以我好唔中意男家D聚餐,果D都是做人阿媽嘅,一來係我個小朋 ...

絕對同意,以前返男家食飯,真係忙到一頭煙,佢地掛住自己食食食,完全當個新抱係外人,返自己女家呢,婆婆會即時快快手食左先,之後話幫手照顧小朋友,所以幾時都話自己親人係最好(唔係話男家唔係親人,而係佢地無當我係自己人),所以我都會叫小朋友特別孝順婆婆

ps 將來我都係人99,但絕唔會待薄新抱

男爵府

Chickentailbun 發表於 18-5-8 18:25
大把新抱有咁嘅經歷啦。

Same here!
仲搓住個肚話好飽拉大隊走,當時我老公唔在場!

大宅

Solarflare 發表於 18-5-9 01:37
你小朋友幾大? 有冇得試下比佢自已食?而家我會比個小朋友自已食。等我自已食完先餵佢未食晒果啲。
人地問你 ...

1歲幾,仲要餵

其他人會願意餵啊,玩果隻呢,唔係真餵果種。

大宅

aquaQ 發表於 18-5-9 10:27
1歲幾,仲要餵

其他人會願意餵啊,玩果隻呢,唔係真餵果種。

最怕呢種”願意幫手”的人⋯我個仔要瞓咗先肯食奶⋯平時我開咗支奶等佢瞓著就即刻放入口⋯但個”願意幫手”的姨婆奶奶奶死要抱住佢瞓⋯話佢知可以餵啦,佢又唔聽,心諗算啦食少餐冇野嘅,瞓咗個半鐘之後問我拎奶餵⋯大佬支奶放咗個幾鐘⋯你唔係仲想俾佢食呀⋯我c6仲要覺得係有人幫我湊,我可以休息,所以可以多d參加佢地聚會

男爵府

roundabout 發表於 18-5-7 18:41
話說姑奶回來問同奶奶做生日。個個人都不用返工,除了我。我沒有去,佢重話重話為什麼放工不來,我成9pm才 ...

問心呢d飯局永遠都唔會齊腳。。。果餐係咪樓主出錢?如果唔系,其實只係你99同直屬親屬(子女)祝生日飯局遮。。。如果你唔鐘意,你可以放工去買個蛋糕要大家一齊食完先走。再唔系,你自己一個同你99去食餐好,唔好比其他人去囉。。。

男爵府

Mandc 發表於 18-5-8 09:55
咁要返工冇辦法啦,我仲慘大年初一要走兩埸,晚上一上到去就一班人搶走我仔玩同影相,我就要set好阿仔d安全 ...

講真其他人可以唔記得你,唔理你,但你老公。。。佢唔系覺得果粒魚蛋係五餅二魚果條魚打出黎㗎,比我會同佢開年

珍珠宮

咁要返工冇辦法啦,我仲慘大年初一要走兩埸,晚上一上到去就一班人搶走我仔玩同影相,我就要set好阿仔d安全 ...
你老公呢?咁都唔夾起d餸留比你

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

唔好介意,好似你老公有問題多D喎!明知老婆喂仔未食都唔留比你,唔留都算,正常拿拿淋自己食完換你食,佢竟然無視你,唔怪得其他人都咁對你。

首頁

尾頁

跳至