自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

小菜子 發表於 18-5-15 07:51
份工做左多年,差不多一個月前resign (2個月通知期)老闆話好想留我,但我因為不想再留在同一部門,老闆話 ...

同老闆confirm last day 時傾下
唔一定係做門面野,
我公司都係等到近last day 先比新offer
老闆要寫申請,比對上個老闆批,再送HR批

不過我公司notice period 係一個月

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔會問, 既然係自己話辭職...

想問下你份工做左幾耐?

子爵府

stagea 發表於 18-5-15 08:59
唔會問, 既然係自己話辭職...

七年幾

大宅

要走就拿拿聲同老闆講清楚,你唔表態咪仲衰,早早講等佢有個準備先係有交帶~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

千祈唔好問,既然有新工就返新工。
都好過呢度,咁已經係好開始
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

老闆hae你
拿拿臨走

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

小菜子 發表於 18-5-15 09:00

七年幾

既然係咁既時間,真係向外發展下,祝你新工順利

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

份工做左多年,差不多一個月前resign (2個月通知期)老闆話好想留我,但我因為不想再留在同一部門,老闆話 ...
既然想走,出面有較好的OFFER,不妨出去試下。

如果老闆想留,早就同你傾妥。未傾,一係有D阻力,一係唸清楚都想換人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

收左你封信未? 咩都假,要confirm last day 先,boss 留你係佢要做嘅野! 唔好因為咁放棄出面機會, 千其咪等!

子爵府

回覆樓主:

一定不回頭,回頭就似跳草裙舞了。我老死個老公係新 x基做咁廿幾年,話辭職就辭職!佢話有個同事攞住雞毛當令箭,唔掂就出唔鬧,鬧到人好似狗咁!終於成個 team有經驗嘅走晒!佢老公走啲大粒係咁留佢,我 fd都叫老公唔好回頭!我 fd話自己係小氣架啦,因為有幾次都係嗰個肥仔燥狂症同事,明明請咗假都要係銷假返工!我 fd話次次都係個女嘅學校活動先嚟玩嘢!仲要衰到參加親子接力,運動場就係公司樓下,都唔俾請3個鐘!所以我 fd一聽老公頂住順條友,即叫佢辭職。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ecling 發表於 18-5-15 08:04
當日係你自己辭職,咁老闆挽留你,話調你去另一部門……而家老闆冇聲氣,咁即刻表佢考慮清楚,唔出聲應該等 ...

agree! 要留人又無表示, 即係得把口, 走啦!

子爵府

回覆樓主

我自己從未試過resign 咗再留番底,因為係諗清楚才resign的,不會改來改去。而且之前響收音機聽過話如果resign 咗之後再留底,以後老闆都會看不起你⋯⋯睇死你

伯爵府

回覆樓主

辭得職 真係唔好預留

又好似一對老公老婆 唔可以輕言離婚 以為等對方Tum返你 對你更好
當對方真係唔留 你就慘啦

返新工啦 唔好再做D咁既事 只係比人感覺好Cheap

男爵府

回覆樓主:

如果你唔係扭計想老闆加人工既話,就唔好留亦唔好追問, 好好地做埋一個月,做好要做既手尾!然後開心返新工,迎接新環境新挑戰!

伯爵府

回覆樓主

辭一次工, 人地已經唔會重用同升你, 因為知你有離心。 辭左就唔好返轉頭。 而且對家公司等你一個月, 而家先唔做, 整臭自己個名呀。

子爵府

Gorgor0612 發表於 18-5-15 09:07
收左你封信未? 咩都假,要confirm last day 先,boss 留你係佢要做嘅野! 唔好因為咁放棄出面機會, 千其咪 ...

已於上個月俾左resign letter hard copy 加email 俾我上司,上司亦forward 左個email 比老闆,信內我已經寫明last day 幾時,咁樣夠未呢?

子爵府

小菜子 發表於 18-5-15 09:12
已於上個月俾左resign letter hard copy 加email 俾我上司,上司亦forward 左個email 比老闆,信內我已經 ...

有封 confirmation of resignation係公司出架

水晶宮

老闆留你就係想你照舊係同部門同職位工作, 因唔想請新人。 如果調你去其他部門, 佢又要請新人, 即等於放你走無分別。

而且日後其他同事有樣學樣, 佢都好難處理。

其實你走, 都會見到公司有無請人, 或叫你將現有工作慢慢轉移交低, 咁你就知道老闆意向。
天空之城, 快樂之地

寶石宮

2023年兔年勳章

小菜子 發表於 18-5-15 09:12
已於上個月俾左resign letter hard copy 加email 俾我上司,上司亦forward 左個email 比老闆,信內我已經 ...

公可有回覆confirm嗎?

大宅

講得想走就唔好諗住留,除非佢加你三成人工。。。否則都係門面居多,唔通你做咁耐,留都唔留下你咩?

首頁

尾頁

跳至