少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

我哋習慣唔表達自己情緒,好容易産生好多誤會。家長同小孩傾通好重要,傾通包括講出自己感受,你既擔心。有時候死忍,會令自己好傷心。
我有個朋友佢個囡讀K3時,佢唔鍾意個囡同另一個女仔玩。佢同個囡講出自己擔心同唔鍾意,個囡話我知,我唔會學佢,我同佢玩係因為佢冇朋友。(呢個囡係比較成熟^^)

你或者可以試下同你囡囡講你既擔心,或者佢同個囡仔玩係另有原因。

別墅

innerpari 發表於 18-6-13 18:15
我哋習慣唔表達自己情緒,好容易産生好多誤會。家長同小孩傾通好重要,傾通包括講出自己感受,你既擔心。有 ...

始終住喺樓上樓下,好易見到,加上佢哋三年級已經識,我以前welcome佢哋一齊玩,只不過近呢一年個女仔變咗好多,我就無再帶佢出去,我同我女講過唔鍾意佢同嗰個女仔玩,但我無話唔比,我明白好難一刀切

洋房

彭書瑩 發表於 18-6-13 18:22
始終住喺樓上樓下,好易見到,加上佢哋三年級已經識,我以前welcome佢哋一齊玩,只不過近呢一年個女仔變咗 ...
我諗你唔喺唔准個囡同嗰女仔玩,你係擔心佢學壞

別墅

innerpari 發表於 18-6-13 18:54
我諗你唔喺唔准個囡同嗰女仔玩,你係擔心佢學壞

當然怕佢學壞啦!其實個女仔都好慘,佢變得咁壞係有原因的,佢跟公公婆婆住,佢媽媽又住得好遠,以前間中會返嚟睇吓佢,但佢媽媽今年奉子再婚後半年都無見過喇,呢個年紀無人理佢無人關心佢,又生得靚女,咪好易拍拖啦,仲成日換畫添。我有諗過想同佢傾吓,但我呢個外人講嘅野又點有力呢?

洋房

彭書瑩 發表於 18-6-13 19:06
當然怕佢學壞啦!其實個女仔都好慘,佢變得咁壞係有原因的,佢跟公公婆婆住,佢媽媽又住得好遠,以前間中 ...
如果你真係想關心佢,而囡囡又咁鍾意同佢一齊,諗諗可唔可以請佢返屋企食飯,關心下佢。呢個女仔從小缺乏母愛同家庭溫暖,可能你既母愛會有機會感動佢令佢變好。睇黎嗰女仔本身唔壞,係家庭環境造成。佢需要別人關心。

別墅

innerpari 發表於 18-6-14 17:37
如果你真係想關心佢,而囡囡又咁鍾意同佢一齊,諗諗可唔可以請佢返屋企食飯,關心下佢。呢個女仔從小缺乏母 ...

但佢而加識嘅人已經複雜,佢屋企成日無人,我女見過佢帶2個中學生返去(男仔)佢成績唔好,已揀晒band3學校,我想像唔到佢上到中學,識到更多複雜嘅人

洋房

彭書瑩 發表於 18-6-14 17:54
但佢而加識嘅人已經複雜,佢屋企成日無人,我女見過佢帶2個中學生返去(男仔)佢成績唔好,已揀晒band3學校 ...
呢個女仔都好慘,我諗佢都幾孤獨,屋企成日無人,佢需要人陪同關心。可能佢太寂寞,所以帶男仔返屋企。如果佢有左,之後可能會多一個小朋友好似佢咁

複式洋房

如果那個朋友會帶人回家,你要小心你女兒,因為原本看你寫的內容,我覺得你女兒其實幾聰明,不是容易跟着那個朋友學壞的人,但如果有外人,要注意安全,因為我真的見過一些個案。

別墅

YanniePang 發表於 18-6-14 20:50
如果那個朋友會帶人回家,你要小心你女兒,因為原本看你寫的內容,我覺得你女兒其實幾聰明,不是容易跟着那 ...

Yannie我就係覺得有問題先寫個post,因為個女仔進展得太快,我又無人同我傾到先請教你們,但我多謝你們寫好多,同我真係喺你們教導下學習點同個女相處

別墅

innerpari 發表於 18-6-14 18:04
呢個女仔都好慘,我諗佢都幾孤獨,屋企成日無人,佢需要人陪同關心。可能佢太寂寞,所以帶男仔返屋企。如果 ...

係囉,呢個就係我出post請大家教我如何教我個囡囡,我得一個女,我只佢想唔好學壞

複式洋房

好難攪

複式洋房

明天放榜了,祝你女兒順利。

但如果派得不好,你女兒可能會想找人傾訴。

我相信你一定樂意分擔女兒的煩惱,但你要把你這份樂意表達出來,讓女兒清楚知道,主動告訴女兒你是願意和她分擔,對她的任何想法也不會取笑或者怪責她以前不夠努力。

首頁

尾頁

跳至