懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我26號開完刀,覺得係子宮扯住扯住痛,而且個人好難企直,而且惡露仲係好似來m咁,勁痛苦

大宅

回覆樓主

上一胎開刀無請陪月,成個月跟中醫餐單,飲藥材湯同食燉品,身體好好,今胎都打算係咁,唔會請陪月。

別墅

fanniet 發表於 18-6-2 03:18
上一胎開刀無請陪月,成個月跟中醫餐單,飲藥材湯同食燉品,身體好好,今胎都打算係咁,唔會請陪月。
...

請問邊間中醫呀,可pm我嗎?我都想睇中醫,想跟中醫既藥膳同湯水

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

duojingjing 發表於 18-6-2 02:52
我26號開完刀,覺得係子宮扯住扯住痛,而且個人好難企直,而且惡露仲係好似來m咁,勁痛苦
...

請問你搵邊個醫生開刀?thanks

大事化小, 小事化毛.........

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

坐月最好叫99同亞媽幫手。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

haha748494 發表於 18-6-2 16:46
坐月最好叫99同亞媽幫手。

係,我都唔鐘意多個陌生人喺屋企,仲要聽佢支笛

珍珠宮

回覆樓主

如果屋企人手足夠,都可以唔請陪月

別墅

kmbb519 發表於 18-6-2 21:17
係,我都唔鐘意多個陌生人喺屋企,仲要聽佢支笛

同意呀
不過我d朋友係咁話我如果唔請會後悔
其實我呀媽又話會黎,99又話黎,老公又話請假,已經成屋都係人

無知一問,坐月期間係唔可以掂水嗎?我d朋友話你會唔掂得水,咩都做唔到

珍珠宮

肥肥catcat 發表於 18-6-3 09:39
同意呀
不過我d朋友係咁話我如果唔請會後悔
其實我呀媽又話會黎,99又話黎,老公又話 ...

其實我身邊都好多人無請呀,最緊要係有長老幫到手,最好佢地要近期有湊過b

我屋企人就主張可以濕水嘅,擦牙洗面都要啦

係唔好浸水,佢地話佢地以前都係咁,照沖涼洗頭,都無事,即刻吹乾就得唔好濕住吹風

珍珠宮

kmbb519 發表於 18-6-1 16:18
哦哦, 即係大約 15 日後先補咁樣?
我問左長老, 99 應該一星期黎到 4-5 日, 呀媽可以黎 2-3 日, ...

大家分工合作,一個月好快過!你老公包辦一切家務真抵讚啊。

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-6-4 16:56
大家分工合作,一個月好快過!你老公包辦一切家務真抵讚啊。

因為佢潔僻,少少污糟都唔抵得,所以我未郁之前佢已經做左 雖然佢會一路做一路鬧,我當佢唱歌

別墅

fanniet 發表於 18-6-2 03:18
...

我都想咁,請問可以介紹我嗎?Thanks

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 kmbb519 的帖子

系吖,我C6都系咁話,周身唔自左。

男爵府

回覆樓主

我六年前第一胎早左生, 自己頭半個月照顧自己, 照沖涼洗頭, 有濕水, 等到我父母黎(我係外國), 已兩星期定三星期先開始補, 鄧d 人參六茸, 同埋就咩都唔使做。 ok ga 身體冇問題。

今胎會一樣, 可能唔餵人奶, 媽咪未黎前老公湊bb, 我唔理好好休息下先

珍珠宮

kmbb519 發表於 18-6-4 17:57
因為佢潔僻,少少污糟都唔抵得,所以我未郁之前佢已經做左 雖然佢會一路做一路鬧, ...

其實咁愛衛生都有好有唔好,前提係個老婆唔好咁邋遢,如果唔係日日都嘈

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-6-5 14:48
其實咁愛衛生都有好有唔好,前提係個老婆唔好咁邋遢,如果唔係日日都嘈
...
我唔污糟, 我超級怕所有昆蟲, 所以 d 野我會抹到好乾淨, 例如食完甜筒果張紙我都會專登用膠袋袋好 綁好 掉出出面, 唔會比佢留係屋企個垃圾筒過夜.......... 只不過我係超無手尾 所以成日比人鬧, 但我改左好多架喇, 盡量提住自己要跟手放返好 d 野, 同埋我會係佢放工返黎前執好間屋, 就好 d 囉....

珍珠宮

kmbb519 發表於 18-6-5 15:03
我唔污糟, 我超級怕所有昆蟲, 所以 d 野我會抹到好乾淨, 例如食完甜筒果張紙我都會專登用膠袋袋好 綁好 掉 ...

咁都算係一個好習慣!屋企衛生始終係好事。不過我都好無手尾架~

大宅

回覆 fanniet 的帖子

請問可以PM埋中醫既資料俾我嗎? 謝謝

伯爵府

minionsminions 發表於 18-6-1 14:04
有冇打算自己坐月,吾請陪月嘅媽媽。。到時應該食咩同準備d咩。。??(求分享)
...

無人幫嗎?你媽咪黎?

大宅

ChanChanAgnes 發表於 18-6-1 16:31
我5月開刀生完,無請陪月及姐姐,開完刀第3日可自己落床,第5日出院傷口已經唔痛,由於開刀生,好多野都唔 ...

您有無家人幫手湊b?

首頁

尾頁

跳至