自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

二千六百幾萬都係用咁上下手法呃咗去,同你朋友講,如果唔想做下個港聞版主角,拿拿聲block咗條友,俾咗嘅錢當買個教訓。又或,做個好市民,報警兼協助調查,捉咗條友就功德無量!

珍珠宮

回覆樓主

你朋友應該真心相信有人35識7,未見過面都會俾幾十萬佢。跌啲錢當買個教訓啦。

複式洋房

Conybrownbb 發表於 18-6-5 03:14
叫你朋友報警先, 9成9係騙案

好的!

侯爵府

Conybrownbb 發表於 18-6-5 03:14
叫你朋友報警先, 9成9係騙案

100分之1萬係騙案, 真係無眼睇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yusunlaw 發表於 18-6-5 03:02
因為男方話放左錢係入面,我朋友話本身諗住拎到郵件就可以拎入面啲錢去比稅
...

咁都信

複式洋房

waynewon 發表於 18-6-5 03:15
二千六百幾萬都係用咁上下手法呃咗去,同你朋友講,如果唔想做下個港聞版主角,拿拿聲block咗條友,俾咗嘅 ...

佢本身仲信個男仔講野,唉,話左佢好耐先信我 先聽我講話甘唔理佢!我諗都係叫佢報警好啲!避免再有下一個受害人

複式洋房

Moti 發表於 18-6-5 03:16
你朋友應該真心相信有人35識7,未見過面都會俾幾十萬佢。跌啲錢當買個教訓啦。
...

咪係囉!唉 好彩既係佢無走去比53000出黎

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主

而家咩世界啦?仲有人寄錢㗎咩?匯款是常識吧!手機都可以上網訂然後寄嚟屋企啦!你朋友咁都信我都唔知講咩好。網上交友有真心嘅,但騙子仲多,自己小心,牽涉到錢就免問,你朋友無睇新聞㗎咩?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

yusunlaw 發表於 18-6-5 03:11
甘其實報警後發現真係有甘大筆錢 我朋友會唔會有事?

還信入面有錢????根本是騙案。想個辦法,快d斬尾,一定不可要這件貨,當買個教訓。

已有人教妳們:會此事轉給警察跟進,正常他會知難而退, 適可而止。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yusunlaw 發表於 18-6-5 03:13
即係其實手機,袋之類係唔需要比嗎?

唔需要。相反,你朋友寄去外國,過左一定數額,佢朋友就收貨前要比稅。
所以香港才有免稅天堂的稱號
騙子未必知香港制度,對每個被騙者也說相同說話。當然,就算香港人,亦未必明點解叫免稅天堂。

男爵府

唔好傻啦,錢係唔可以就咁寄,邊一個國家都係,點解咁都會信?多d睇新聞增進下常識啦唔該。

男爵府

回覆樓主:

不要活在自己的虛幻美好的夢境,涉及錢,就要返回現實世界中。世間,是沒有免費午餐,力不到不為財。

男爵府

回覆樓主

真係橋唔怕舊,最緊要受

呢d騙案點解新聞報咁多都仲有人上當

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

朋友幾大呀?
咁都信

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yusunlaw 發表於 18-6-5 02:50
話說我有個朋友一兩個月前係交友app識左個男仔,個男仔係香港人但係外國生活,上星期個男仔突然話想寄啲野 ...
叫你朋友睇下警訊吧~男方叫你比錢才可以攞的禮物,己經可以肯定是騙案一宗吧了。
叫你朋友可以立即不理不回任何訊息,去報警吧。

伯爵府

foggyao 發表於 18-6-5 03:23
唔需要。相反,你朋友寄去外國,過左一定數額,佢朋友就收貨前要比稅。
所以香港才有免稅天堂的稱號 :meow ...

我之前係街睇到啲免稅藥房覺得怪,心諗乜香港買呢啲要俾稅架咩,仲以為我搞錯添

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

根本沒有包裹

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

已經比人呃左成萬蚊喇 唔好蠢落去,快報警啦
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

首先肯定唔會有咁大筆錢,如果真係有,最多咪充公,啲錢又唔係你朋友嘅,而且警察問到,咪老實講,最多比埋同個男仔嘅聊天紀錄警察查

首頁

尾頁

跳至