婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我好明, 我屋企仲要勁多人, 偏偏只有老公唔鍾意個在癡住個仔, 佢樂於送左個仔比老爺奶奶細妹. 當初我堅持自己放工幾辛苦都自己湊返, 佢覺得我神經病, 有自唔在攞苦黎辛. 之後我冇再忍, 邊個同我搶B 我就黑面, 同老公講明做呀媽想親自己個仔係天性, 我嫁比佢係同佢建立家庭, 唔係嫁比佢呀媽建立家庭, 慢慢, 大家都磨合到. 小朋友一直跟我訓, 我一放工就親子, 我個仔好癡我, 成日話好鍾意媽咪. 放心, 只要你用心, 小朋友會知道媽媽是最親的.

複式洋房

fishywong 發表於 18-6-26 12:53
我好明, 我屋企仲要勁多人, 偏偏只有老公唔鍾意個在癡住個仔, 佢樂於送左個仔比老爺奶奶細妹. 當初我堅持自 ...

做到要黑面,真係大家都冇癮。

複式洋房

namnamnamlolo 發表於 18-6-26 07:25
請姐姐湊啦
又可幫輕家務
請老人家湊乜都唔出得聲

而家bb認人,請姐姐卅而家唔work,加上請姐姐係擺明同99過唔去,而家係全靠99凑住。

別墅

回覆 spe98071 的帖子

你要比佢地明白邊D 野係你唔鍾意既, 下下屈住你遲早會爆. 當然最好係老公自己同佢屋企人解釋 表達你放工想湊返自己個仔. 叫佢地放手休息下.

珍珠宮

我自己父母爭孫抱,
或者喺我手上抱走BB我一定會出聲。
我同佢地講明BB喺我手時冇人可以就咁搶走。

別墅

MommyPanel勳章

spe98071 發表於 18-6-26 12:22
你情況唔同我,你99都要上班,變相bb對住你99時間都唔長,加上我99不覺得辛苦咁,乜都做。。。
...
樓主你又可以放心, 我哋比99優勝嘅係我哋年經, 99一定會攰, 攰就會令人熱情冷卻。
當初我99好似超人/鐵人咁可以不眠不休咁對住我個仔, 我個仔半夜一喊, 99睡夢中都會叫:「嚟, 嫲嫲抱」, 佢嘅熱情可以維持半年, 一年, 但打後呢? 當我對寶貝1歲多D, 開始識行識走, 99已經吃不消, 而家嘅佢, 恨不得時間快D到星期五, 我星期六自己湊返, 佢可以唞下......

其實你真係可以請個姐姐, 唔係叫姐姐同佢爭B湊, 可以叫姐姐減輕99嘅工作量, 到佢開始覺得攰, 頂唔住, 你就可以叫姐姐takeover 晒湊B嘅工作, 99鍾意嚟就嚟, 唔鍾意嚟就自己搵下節目囉

大宅

Nino 發表於 18-6-26 13:10
我自己父母爭孫抱,
或者喺我手上抱走BB我一定會出聲。
我同佢地講明BB喺我手時冇人可以就咁搶走。 ...

我相反,我成日都響99手上抱返走個B

複式洋房

happyvc 發表於 18-6-26 15:13
我相反,我成日都響99手上抱返走個B

睇嚟各位媽媽都好勇敢,我太懦弱。
咁天經地義的事我都咁怕....

大宅

spe98071 發表於 18-6-26 18:22

我估你是怕一爭,大家無癮,又會俾位人入,話你唔知足、呷醋、怕 99 同 bb friend之類。我都有這些考慮。不過,正如JMs 所言, bb 期好短,我們需要 quality 親子時間。我平時教育好C6.,一定要多親子。出手時,由C6去抱回來。

複式洋房

樓主加油搶返主導權,BB大得好快每個moment都不容錯過,有時話之其他人會唔會俾說話你聽,當佢哋唱歌。

我之前返台灣好唔好彩撞正自己生日,一早plan好成日family day行程夜晚訂埋親子餐廳食飯,99冤住老公想我哋一家三口留喺屋企同我慶祝,老公好識做say no,99死心不惜喺浴室門口等我沖完涼又煩我留底,我都係一口拒絕。返香港媽咪知道後覺得我唔岩,仲話應該訂位食飯叫埋6299,我都照直講我生日我想點過就點過,無需要討好其他人(親子餐廳有得食有得玩,緊係同老公、仔仔happy啦,點會想6299黎阻住地球轉)。

複式洋房

irky819 發表於 18-6-27 10:50
樓主加油搶返主導權,BB大得好快每個moment都不容錯過,有時話之其他人會唔會俾說話你聽,當佢哋唱歌。

我 ...

自己生日,梗係自己想點慶就點慶啦,一家人遠走高飛6299都係想同個孫過,你只係煙幕

別墅

spe98071 發表於 18-6-26 18:22
我開頭都好似你咁, 但谷得耐真係唔掂, 我自己心情唔好, 同老公鬧交, 佢又唔明. 好彩我地鬧交都頗有建設性, 之後佢明我多左( 當然老婆的心情如何, 他的日子也如何這個他也慢慢明白 ). 之後佢會主動安排得我地幾個既時間, 同埋會主動張揚我係要癡住個仔的, 同埋會主動拎返個仔比我.

大宅

Solarflare 發表於 18-6-25 10:11
spe98071 發表於 18-6-25 08:33
多謝您回覆,您講中我心事。
可能d人會話,6299仲有幾多時間對住您個b丫? ...

呢個係真,我從小起保母家長大,父母搵食,高小後可以自理先返屋企,雖然後來少左聯絡,但對保母從小有種依戀,就算到今日親生媽媽都取代吾到,而家好多心事都會返去同保母傾,感情好似真母女咁,反而同媽媽吾知點解有層隔閡

所以我知道,細個同bb之間的bonding,佢係真係記得,大個後想點補救都吾得

伯爵府

spe98071 發表於 18-6-25 00:01
出街食飯,99成日抱住,一定要阿b坐隔離。阿爺又爭住抱。成晚我要搵機會抱阿b,我一想抱,又或抱左陣,我62 ...

佢地都爭住黎,你行過去都嫌你煩

首頁

尾頁

跳至