懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主

I experience that too. I was Bleeding once (around 30 wks), they used the 鴨咀鉗, it was really a painful experience which scared me until now...!

複式洋房

回覆樓主

我在wk 7 的時候,也因小腹劇痛經急症入了東區醫院,當時有位醫生叫我去照bb,誰知落鉗之餘,更伸手進陰道檢查!痛得比檢查前更厲害!即刻哭了出來!當我問醫生何時照bb?為何要這樣檢查時,原來她是實習醫生,説照bb要等另一位醫生!!

結果我就像白老鼠被她做完練習,再要等到另一位醫生到來才知道bb情況,可怕的是,醫生要重複再落鉗+伸手檢查之後,更要做陰超。。。痛得我哭過不停,在檢查床一直哭!

當時什麼也不懂,連可以say no也不知道!出院後即刻找了兩位私家醫生檢查,才知道以上的檢查其實並不適合!有一位更建議我可以作出投訴,唉!當時已為BB及身體疲於奔命去找醫生,那有心情精力再去投訴呢!

在政府醫院,什麼事都有可能發生!事後覆診,我就拒絕再照陰超,要做什麼檢查,事前也會先問清楚,直到現在也猶有餘悸,原來「醫生」二字,亦不能盡信!

大宅

回覆樓主:

我12week 時係街暈倒,救護車送入院(無得揀),產前科有個擬似實習醫生,照肚後話要取分泌驗,用鉗痛到我大叫。。。

誰知3小時後,這醫生又黎話用鉗取分泌 , 我話,醫生你今早已取,佢仲答,無呀,可能我唔見咗

別墅

bbjohn155 發表於 18-7-4 00:58
我在wk 7 的時候,也因小腹劇痛經急症入了東區醫院,當時有位醫生叫我去照bb,誰知落鉗之餘,更伸手進陰道 ...

政府真係好恐佈,上次同你一樣,6w流啡,用鴨咀夾檢查,仲要用手指,痛到大叫。檢查完之後,變咗流紅色血。

後尾9w吾好彩係空心胎,咁我都知我空心胎吾關上次政府做檢查嘅事,係自己嘅問題。

但有一個應該係實習醫生,再加一個醫生,幫我超超,話好大機會係宮外孕,叫我有心理準備吾可以好似一般小孕的方法去處理。
我都唔係好信,即刻搵2個私家醫生睇,都話係普通小產,後尾起診所塞藥,就排左出黎。

所以而家嘅政府醫院真係好恐怖,唔係醫生吾想幫你,而係佢哋根本上經驗吾夠,大部分好嘅醫生都走唒。

首頁

尾頁

跳至