自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

我唔認同起跑線,但少壯不努力,老大徒傷悲!
讀唔讀到書,好睇小朋友特質,如果我囡唔係讀書材料,我寧願佢早日搵自己嘅興趣,向住目標發展!

伯爵府

小肥楊 發表於 18-7-10 11:13
羸在起跑線 / 愉快啲童年, 究竟邊一樣重要D?
依兩日, 依個問題令我同我媽差D反佐面
我媽係嬴在起跑線 ...
我相信有愉快的童年先至係羸家。

另,愉快不等於成績唔好。

水晶宮

TingTing 發表於 18-7-10 11:38
兩者可並存;家長要付出時間精神的,要伴讀/看故事/温習/參與其中,唔可以只叫温習;你自己走去睇電視。 ...

無錯身教的重要!
之前屋企聚會,A親戚個小朋友(讀緊K1)想打機,但A話唔比打,要等佢入到名中先打得,但A自己打得超開心! 我自己覺得成件事好奇怪!

子爵府

1773 發表於 18-7-10 11:25
1.蠃在起跑線不一定要去補習
2. 常努力學習,不一定不愉快

認同

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

兩睇,太hea會悶,兩個月成60日,日日訓醒等食食飽又訓,好齋wor
如果補習唔太辛苦我又覺得ok,每日補幾耐?

水晶宮

回覆樓主:

其實兩者真的不可以併存嗎?

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

操fit自同愉快童年係冇排斥嘅。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

Why not both?

我覺得係兩者必然係有衝突係一個迷思,唔駛去晒極端,一係chur 到爆,一係hea 到暈。

時間分配好緊要,你唔一定要選擇全部都係玩,亦唔好全部都係讀書,個比例就睇小朋友喜好和能力。

當然,要小朋友喜歡學習,最重要家長既態度,家長都要鍾意學習,唔好一聽學習、補習、功課或考試,就自己都覺得係苦差,呢樣係最基本既態度。

愉快童年唔止係玩,努力學習也可以係一部份,學得好得來既成功感亦是無價,也是繼續努力既最佳動力,差在做父母點處理。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 18-7-10 11:49
仲咁細,無唔合格就唔補啦!就算補最好一星期2,3堂,我仔以前高小都係咁!自己仔女自己話事,任何人都無得 ...
小丸子之前補習, 成積都係唔合格, 每科都只有二士幾分, 每次打開書經常流淚; 我覺得唔可以再咁樣迫小丸子;
所以我停佐兩個月唔洗佢去補習, 每日放學後抄抄寫寫啲功課一定要做好; 然後試下做其他功課, 識幾多做幾多(咁樣我就知道佢啲邊D唔識); 之後就可以公園玩, 可以落街踩單車; 可以落街打波.....; 我收工再同佢一齊做其他唔識啲功課(方法係打返開書本, 帶佢慢慢回想返今日老師講課啲內容; 等佢去思考去找答案; 目的係希望佢明白學習啲內容, 唔係要佢死背死抄; 亦都係順便幫佢review一次當日老師所教授啲知識);

小丸子依兩個月開心佐(我媽都有咁啲感覺), 成積由之前啲二十幾分, 到學期尾啲五十幾分; 六十幾分, 我已經覺得咁係一個非常大啲進步!

我發覺小丸子係佢唔抗拒啲情況下, 佢係可以做得好D啲; 既然係咁, 點解要因為人哋小朋友係某某補習社點點點, 就要迫小丸子去跟住人哋點點點? 每一個小朋友都係獨一無二架, 用係人哋身上work啲野, 唔等係就啱小丸子架!

輕鬆愉快啲心情, 更能令小丸子自動/主動去學習(依個係經過我觀察&嘗試不同方法得出啲心得)

寶石宮

2023年兔年勳章

快樂童年 愉快學習

大宅

小肥楊 發表於 18-7-10 12:15
小丸子之前補習, 成積都係唔合格, 每科都只有二士幾分, 每次打開書經常流淚; 我覺得唔可以再咁樣迫小丸子;
...

的確係咁,你鬧爆阿媽啦,點教個女係你兩公婆既事。

如果個女做到喊就緊係要用唔迫既方法啦,點樣都係個女情緒最緊要,一陣迫到有病就大鑊,考到狀元都無用啦。

小肥楊    發表於 18-7-10 12:21

子爵府

sunnymama2 發表於 18-7-10 11:31
我小朋友今年升小,暑假安排好多活動,游水,籃球,羽毛球和 田徑,零學術班,其實我小朋友由k1到k3都冇外 ...
請問邊到可以報呢d班?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

每個小朋友唔同,冇得一概而論 , 不過我認為邊方面都不能做得太極端。

其實小朋友大多有好奇心,好多野想知多d , 學習同愉快唔係一定溝唔埋,係手法問題。

我自己覺得暑假無所事事會令小朋友掉懶個身,亦好無謂,朝早8點幾起身食早餐睇電視,玩陣玩具,做吓功課,中午lunch 後睇吓書hea 吓,太熱未去得公園,下晝幾個鐘做乜野?睇電視或打機囉,一星期兩日係咁ok, 暑假日日係咁唔掂,就算報埋暑期活動,一星期三日,每日只係用兩個鐘仲有好多時間。

暑假一星期上兩,三堂補習我覺得ok , 好似今日我仔11:00 放學返黎又問我一陣做乜,佢話每日要諗點樣kill time 好悶!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

MariaTsui 發表於 18-7-10 12:02
其實兩者真的不可以併存嗎?

同問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁我覺得..SUMMER唔補5日習....都會有5日唔同既興趣班...

我覺得補5日習都冇乜所謂...最緊要小朋友自己唔覺得辛苦..

因為SUMMER實在太得閒...
我仔已中學..比佢自己揀...
一日補2科..每星期補2日好..還是每一補1科...每星期4日好..
我仔都揀4日..咁得閒...咪每日返下補習囉...
去街都重有3日可以去...
補完習在家HEA下不知幾好等...

反而係我想佢2日搞掂...之後有5日去邊玩都得....

其實...只要個補習班唔係好似返學咁..8-12; 14-16既話...
其實每日只係2個鐘...係OK既....
根本重有好多時間玩...
尤其如果父母都返工..補習加興趣活動班...
安排好佢既星期一至五...星期六日再同小朋友去玩都幾好丫..

你重要諗...如果係老人家湊小朋友..
佢地要對住小朋友一日真係會辛苦...
比小朋友去補習,興趣班..每日幾個鐘比老人家休息下都要啦

琥珀宮

點解你會將話事權比左阿媽……

象牙宮

小肥楊 發表於 18-7-10 12:15
...

咁你已經成功左,用到自己方法教好仔女,其他人既野就可以唔理啦!都係果句,仔女係自己既,暫時年紀仲細,係做父母話事

水晶宮

pretty_cat 發表於 18-7-10 11:21
如果我媽要仔補習,唔緊要既,但唔好叫我比番錢。我會直接講,你要幫佢報補習就你自己比錢。
如果佢比錢我 ...

贊同,我埋一方面我會教阿女當學多樣野咁學,同埋我唔會迫佢去。

珍珠宮

BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 18-7-10 11:28
好難comment, 因為唔知你家的小丸子成績,亦要睇你對升中的期望。

我自己希望小朋友能入校風好的中學(唔 ...

好有同感

首頁

尾頁

跳至