自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Catkooroo 發表於 18-7-16 00:24
每日都要準備小朋友的早午餐,又要去街市買餸,每日一機衫洗晾摺,瑣碎的家務雜項,同小朋友公園放電/外出 ...

我好明,揀直湊到失控,又成日喊,痴身

珍珠宮

回覆樓主

又來全職媽媽vs在職媽媽大比拼post (估計)

Tobbyy    發表於 18-7-17 02:47
bosch    發表於 18-7-17 00:09
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

水晶宮

每日都要準備小朋友的早午餐,又要去街市買餸,每日一機衫洗晾摺,瑣碎的家務雜項,同小朋友公園放電/外出 ...

但做工更加冇自己時間

子爵府

brother4 發表於 18-7-16 23:22
但做工更加冇自己時間
但返得工既,通常已經有工人凑小朋友同煮飯做家務。。。。。

珍珠宮

回覆樓主:

做家務同湊b反而我唔覺得累, 我最怕係返學之後要同佢跟功課, 佢返學搞到好似我做功課咁,功課先係我最頭痛之事

男爵府

kikiboy 發表於 18-7-16 23:19
又來全職媽媽vs在職媽媽大比拼post (估計)

完全無諗過要比較

男爵府

brother4 發表於 18-7-16 23:22
但做工更加冇自己時間

大家一樣,其實我係FTM, 都間唔中做freelance,我係做到凌晨2,3點。

其實如果每日有一小時時間可以自己慢慢獨處食餐飯我已經好滿足可以解壓。

男爵府

mln 發表於 18-7-16 23:31
做家務同湊b反而我唔覺得累, 我最怕係返學之後要同佢跟功課, 佢返學搞到好似我做功課咁,功課先係我最頭痛 ...

可能係我唔鍾意做家務。幼稚園功課應該應付到掛(幻想), 做手作都幾好玩(好似)。

男爵府

iamiam 發表於 18-7-16 23:17
我好明,揀直湊到失控,又成日喊,痴身

痴身呢點係最麻煩,去廁所方便都要痴住,想靜靜玩手機上網一陣都唔得,要陪傾偈。

大宅

Yanyan0904 發表於 18-7-16 01:00
我唔識俾意見,我分享我湊大女做法
首先初生
我係我媽到坐月所以b訓我訓,

點樣可以一星期買一次餸?
如何處理蔬菜類?
請賜教(emoji)

大宅

回覆樓主

我都係ftm,有時當你忙緊,小朋友搞搞震,我會渴佢,我覺得自己抑壓太耐...

別墅

回覆樓主

湊小朋友湊到真係好攰,唔好講有2-3小時私人時間,有時傾幾分鐘電話,都已經不停叫媽媽...媽媽...媽媽!真係好崩潰...

子爵府

Catkooroo 發表於 18-7-17 00:04
可能係我唔鍾意做家務。幼稚園功課應該應付到掛(幻想), 做手作都幾好玩(好似)。
...

一返左KG,其實已經可以自己好舒服咁食一個早餐或午餐,我小朋友返pm,所以甚至去剪頭髮、做facial都可以。

子爵府

xxlalalaxx 發表於 18-7-17 02:30
湊小朋友湊到真係好攰,唔好講有2-3小時私人時間,有時傾幾分鐘電話,都已經不停叫媽媽...媽媽...媽媽!真 ...

所以好在而家有WhatsApp囉,否則好易與世隔絕

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我老公都串過我,話12點後係佢私人時間(可以打機唔訓,食薯片,飲汽水 )聽完我即黑面,返房仲想大哭添,我大女有ADHD已經困獸鬥,半夜仲要起身做家務,以前返工都無咁辛苦
想認識多啲屯門友

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

quote]Catkooroo 發表於 18-7-16 00:24
每日都要準備小朋友的早午餐,又要去街市買餸,每日一機衫洗晾摺,瑣碎的家務雜項,同小朋友公園放電/外出 ...[/quote]

以前我都係咁, 甚至比你更忙. 完全冇自己時間兼做乜都受到制肘真係非常磨人, 亦試過情緒失控. 仔女全部入學後就好好多, 真係兩個世界咁, 而家我有d 怕左放學時間同放假. 唔同階段有唔同既忙, 以前係個人好忙, 而家人係得閒左d, 但係精神上不停俾仔女衝擊緊, 講真仲難頂....

ftm 或wm 都好, 如果有錢有地方, 可以用機器咪用機器. 要專登抽時間俾自己休息.

我一次買幾日餸, 老公放假時會一齊去買餸, 超巿同公園同時段去, 少講睡前故事, 唔陪瞓, 仔女識企後一齊沖涼或兩個小朋友一齊沖, 只做基本清潔, 清潔時會安排好時序, 早午餐少開火煮食, 夜晚煮懶人飯, 有時同d 仔女去遠d 既地方玩.

我老公會幫手, 我算好好彩.... d 老公係乜都唔理或老公返夜班既 jm, 或者單親媽媽, 或者屋企有小朋友又有養貓狗果d jm 咪
仲勁, 身心都要好硬淨.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小平媽媽 發表於 18-7-17 03:22
我老公都串過我,話12點後係佢私人時間(可以打機唔訓,食薯片,飲汽水 )聽完我即黑面,返房仲想 ...

家務長做長有, 唔好咁迫自己半夜起身做家務, 你都需要休息, 你老公打機去嘆時, 你咪又去抖下. 你試下放手啦.

以前我半夜至做家務, 而家少左咁做, 等我上完網做完運動至算. 有時我打完機或做完運動沖左涼都 d 3, 4點, 咁咪整埋仔女份飯盒就去訓, 家務第二日至做, 做唔完就第三日去做.

你個女有冇參加d 體育興趣班?

男爵府

開心吸收勳章

babylover 發表於 18-7-16 01:19
我唔係ftm...但都想分享下在職嘅都唔易。
返工係叫唔使對住屋企,但放工返到屋企又第二份工,都係冇自己時 ...

Me too!
Wm 一樣無私人時間,放工趕返婆婆度接仔,返屋企玩一陣又要冲涼飲奶瞓覺,阿仔瞓咗自己仲要做家務。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

bosch 發表於 18-7-17 06:12
家務長做長有, 唔好咁迫自己半夜起身做家務, 你都需要休息, 你老公打機去嘆時, 你咪又去抖 ...

以前咩住細女,幫大女報幾樣活動,出出入入好忙,而家細女大左,家姐1筆過交俾托管,做功課/玩/戶外活動有齊
想認識多啲屯門友

男爵府

最沮喪係大家都覺得你好得閒

首頁

尾頁

跳至