1-3歲

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bchuma 發表於 18-8-11 20:27
每個小朋友都係小天使,我覺得小朋友唔好要求太多 回歸自然本性最好
...

有時被佢激到扎扎跳,但有時又覺得好貼心。

男爵府

RubyYu07 發表於 18-8-12 19:13
有時被佢激到扎扎跳,但有時又覺得好貼心。

係咁噶啦,我都會,鬧完自己又好鬼心痛

珍珠宮

bchuma 發表於 18-8-12 23:03
係咁噶啦,我都會,鬧完自己又好鬼心痛

我係打完之後先會內疚

複式洋房

真係好睇小朋友興趣 我囡歲零已經好中意聽音樂 聞歌起舞好搞笑 所以日日畀佢聽 同佢睇書 畫畫(日日要穩人同佢畫)26個英文字母同顏色1~40中英文2歲前都識晒 佢自己有時都會去翻書睇 佢知道爸爸媽媽嫲嫲名 知道自己住邊 依架大個左(2歲4個月)反而吾係咁中意睇書

珍珠宮

平時可以有意識教下BB讀書,聽下音樂,慢慢培養下學習嘅興趣。

男爵府

順住佢意願去做就好,
我絕對唔係怪獸,唔會要小朋友咁細拎筆寫字,
但偏偏我個大囡由唔夠兩歲(依家3歲半)就係鐘意拎筆畫畫寫字, 仲要我教佢寫,
直到依家都成日拎住筆畫畫寫寫, 連學校都未開始教寫字,
咁佢鐘意,我就配合, 當然唔會買練習俾佢做, 只係買D畫簿同埋學渣筆既小工具俾佢用"正確方法"去自由發揮,

而我個仔(依家23個月), 由14個月開始已經好鐘意睇書,
仲會每個圖畫都用BB話同我講解,
咁我就買多D書俾佢睇, 同埋同佢一齊睇,

但我從來無用訓練形式去"教"佢寫字、讀書

旁人就會見到我好西利, 訓練到D仔囡寫字睇英文書
但其實唔關我事,我只係配合,從來無加一腳

男爵府

車厘子bb 發表於 18-7-18 22:54
平時都係自己湊阿女,多數落公園玩或約其他同齡朋友一齊去街,但最近有個感覺,覺得阿女好似知好多嘢,覺得 ...

同囡囡一齊睇繪本故事,我女半歲就好鐘意睇,我冇要佢認字,不過我覺得兩歲左右開始可以認下字,我女就快3歲讀K1認字好差,所以我覺得早少少認字冇壞。又可以同小朋友畫畫,買粗蠟筆俾佢隨便畫,又畫者係畫個圈俾佢填色。

首頁

尾頁

跳至