跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

WendyT 發表於 18-10-16 20:52
回覆 professor_king 的帖子

好多謝你地咁快回覆!Professor_king, 你的申請已經批了?
吾好客氣
太太PR 未批,但己收到AFP及HK police clearance要求,應該尾聲了

複式洋房

hody_2002 發表於 18-7-29 21:23
我想問吓申請人同擔保人各自填一份申請時,寫故事嗰度係咪要各自以自己角度寫一份㗎?我填兩份申請時都係以 ...

Partner migration booklet 寫明要OWN WORDS

複式洋房

professor_king 發表於 18-10-16 20:56
吾好客氣
太太PR 未批,但己收到AFP及HK police clearance要求,應該尾聲了

替你開心!祝早日完成這個大project!!

填表過程中(付款前),若有問題,可以問immi嗎?我在網上找不到enquiry, 只能在forum問其他人的經驗。例如,這個certify的問題,你是自己找答案或到館事館問的?

複式洋房

WendyT 發表於 18-10-16 21:49
替你開心!祝早日完成這個大project!!

填表過程中(付款前),若有問題,可以問immi嗎?我在網上找不到e ...

呢個申請真係要好多野,我要揾番d情信,咭,相,機票,寫文2500字,攞命!不過過程順利,police clearance 比想像中早要求做!

所要的文件,其實我只係跟partner migration booklet及Form888要求做,但我覺得佢要的資料寫到東一忽西一忽,又重覆,有d亂。

你有問題可電簽証部2185 6326,又或者响度問吓其他JM!

我建議你盡快攪啦,澳洲移民政策改得好突然,雖然未必影響partner visa,但也不能保証日後吾改例㗎!

別墅

professor_king 發表於 18-10-16 20:56
吾好客氣

你等咗幾耐呀?

複式洋房

hody_2002 發表於 18-10-17 06:08
你等咗幾耐呀?
你指我地submitted後等左幾耐才收到police clearance要求?

1個月

別墅

professor_king 發表於 18-10-17 08:54
你指我地submitted後等左幾耐才收到police clearance要求?

1個月

你好快!我申請後兩個月先做police check, 交齊哂嘢先係漫長等待嘅開始⋯而家第三個月。

複式洋房

professor_king 發表於 18-10-17 01:12
呢個申請真係要好多野,我要揾番d情信,咭,相,機票,寫文2500字,攞命!不過過程順利,police clearance ...

謝謝提醒!就算唔改政策,都會加價。真是要快啲。
真好,有大家支持💪

複式洋房

hody_2002 發表於 18-10-18 07:34
你好快!我申請後兩個月先做police check, 交齊哂嘢先係漫長等待嘅開始⋯而家第三個月。
...
其他人嘅經驗police chk完好快有消息,你應該好快攞到visa啦
你地會land邊到?

別墅

professor_king 發表於 18-10-18 13:44
其他人嘅經驗police chk完好快有消息,你應該好快攞到visa啦
你地會land邊到?
...

我今日收到grant notice啦!前後申請日計三個月三星期!好快呀!
我地喺Brisbane.

別墅

敢問C兄C姐...本人已經是澳洲公民, 現正想入纸攪我太太過澳洲, 請問填表格是否399/100? 我怕填錯表...

Stage 1 - Partner or Prospective Marriage Visa (300,309/100,820/801)

別墅

ozleung 發表於 18-11-8 12:10
敢問C兄C姐...本人已經是澳洲公民, 現正想入纸攪我太太過澳洲, 請問填表格是否399/100? 我怕填錯表...

St ...

如果係offshore申請就係309/100

別墅

回覆 hody_2002 的帖子

謝, 我填表填到樓主的一頁, 要作文, 和太太的情史...
是否真的要之前所講, 要upload相片情信等?
我們已經結婚超過十年了, 真不知道要拿出甚么証據

複式洋房

hody_2002 發表於 18-11-8 09:40
我今日收到grant notice啦!前後申請日計三個月三星期!好快呀!
我地喺Brisbane.
...
嘩!好快呀!恭喜恭喜!有限定幾時之前入境嗎?

複式洋房

回覆 ozleung 的帖子

我也正在準備supporting, 也是結婚十多年,真是無從入手,太多。最近剛看到這個網站很有用,不知你有沒有看過。
https://www.myaccessaustralia.com/partner-visa-spouse-de-facto/comment-page-2/#comments

別墅

ozleung 發表於 18-11-8 17:27

謝, 我填表填到樓主的一頁, 要作文, 和太太的情史...

Upload越多相越好,我平時有upload相上facebook, 我直接cap咗百幾張相連日期有人like, 旅行相,團體相,證明關係公開就可以。

別墅

WendyT 發表於 18-11-9 20:29
嘩!好快呀!恭喜恭喜!有限定幾時之前入境嗎?

多謝!好開心呀直接批咗PR, 下年七月尾前入境

別墅

回覆 WendyT 的帖子

多謝, 好有用, 文章point by point易作一些

別墅

請問其實我太太可否過咗去澳州先申請呢? onshore apply因為某些原因, 我們必須要在出年年中到澳洲, 不回港了
用特區䕶照先入境後申請?

複式洋房

hody_2002 發表於 18-11-9 21:20
多謝!好開心呀直接批咗PR, 下年七月尾前入境

Hi 請問你有沒有填form80? 太多資料要寫,以往所有入境澳洲和工作資料,真係唔記得。

首頁
12345...6

尾頁

跳至