自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

goodnight 發表於 18-9-3 10:01
另外糾正樓主一點, 依家數碼相機中高階既有2000萬像素,手機真係要追上都有一段距離,都仲有生存空間既,不過 ...

華為P20係4000萬像素,新出部平價版 nova3都2400萬像素,根本已經取代普通數碼相機。

男爵府

回覆 dawngago 的帖子

smartone勝在穩定性高但收得唔夠快, 3會係快同好偏遠既行山地方都收到,但反而有時出返九龍區唔多得基本上簡電訊商都係睇返自己地區需要,無話邊間好邊間唔好既
我好耐以前用CSL其實雖然係最貴,但係最勁從無斷過
不過依家地鐵搶信號問題嚴重,基本上無咩幾個台係可以自稱做得好

大宅

我果部一早比左小朋友當玩具玩啦

侯爵府

2018復活節勳章

manman豬 發表於 18-9-3 09:53
週末放假執屋,搵到部數碼相機出黎,睇返最後一張相已經係15年去韓國旅行既事黎。想統計下仲有無JM會用數碼相 ...

普通旅行影相,我自己就已經轉用手機幾年。
以實用計,手機的確夠用有餘。
今年暑假和小兒去日本京都旅行,他取了他爸的 Leica 相機 ( 數碼相機 ),自己周圍影相,
他已經掌握得不錯,構圖技巧也很有水準。他說下一步會學埋用他爸爸的菲林機,再學埋冲相晒相。
攝影,可以是嗜好。
最近,我老公買了一個新唱盤,陳年黑膠碟又再拿出來聽。

我仔女本來不買實體書 (小說) 好多年,只上 amazon 買 kindle version。
今年,女兒又回到買一本本實體書的形式,她在美國讀大學,好多了二手書店,兩三蚊美金一本二手書 (新出的) 。
生活,不一定要一刀切,完全數碼化。

manman豬    發表於 18-9-3 11:38

大宅

manman豬 發表於 18-9-3 11:25
回覆 dawngago 的帖子

smartone勝在穩定性高但收得唔夠快, 3會係快同好偏遠既行山地方都收到,但反而有時出 ...

唔同意樓主講法, 3都係越做越差,係錦上路收得唔好, smartone叫勉勉強強可以接受同多數上台plan包埋爆mon保養先叫做有人肯上佢台

btw,如果你部數碼相機真係唔用又無升值潛力,真係for小學生去學校旅行用,依家我身邊同事無論係返工執相定係自己打卡,都係用私伙電話,公司部公用影貨辦既數碼相機已經係無人提起的雜物,應該已經唔知去左邊度

男爵府

回覆 nintendo 的帖子

無錯,小朋友的接觸同學習經驗更為重要

珍珠宮

週末放假執屋,搵到部數碼相機出黎,睇返最後一張相已經係15年去韓國旅行既事黎。想統計下仲有無JM會用數碼相 ...

去旅行一定會帶數碼相機。
數碼相機除了講像素多少外,還有很多不同技術規格的要求來針對不同的攝影要求。特別在鏡頭的光學技術方面,手機始終有好多限制。

手機拍完在手機睇或直接用whatapp 或放上facebook 同朋友分享,真的十分足夠,但一放大睇細節就比不上好一點的數碼相機。
我旅行時用相機拍完也會用相機的wifi功能存送去手機,再即時同親朋分享。
不過現在選相機也會選輕便的型号。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

雖然依家去旅行貪方便多數都係用數碼相機影相, 但無可否認相機影既相真係靚d 既.

大宅

靚apple 發表於 18-9-3 11:04
我本身自己係smartone客收到佢sms廣告無好認真咁逐項研究,因為我已經買左淨機,立下眼睇到佢個PLAN係每個月 ...

現有家庭PLAN客戶可以升級出機嗎?我無收到佢SMS或者任何email wor

侯爵府

2018復活節勳章

goodnight 發表於 18-9-3 10:01
另外糾正樓主一點, 依家數碼相機中高階既有2000萬像素,手機真係要追上都有一段距離,都仲有生存空間既,不過 ...

最近我老公買咗一個唱盤,台灣年輕人,眾籌形式生產,佢話質素唔錯。
其實以實用角度,可以乜都數碼化。
但生活,可以自己有自己的要求,
即係,有人仍然飲手工咖啡,有人仍然古老地用手造面包,
市場不會是主流,但未必冇生存空間。
小兒正打算開始學菲林攝影和冲晒。

男爵府

回覆 nintendo 的帖子

可以當興趣去培養,但在商言商手機真係呃殺左不少行業令佢地急劇萎縮 e.g.上面有位JM提到既字典機

題外話,玩得唱盤機應該都係高消費一族,睇電視直頭係要買埋地墊去吸音果隻,你有無話你老公亂洗錢

男爵府

回覆樓主

手機只能取代普通dc傻瓜機,我去旅行or要影靚相會帶中高階相機,
影出來差好遠,相機唔止係睇像數有幾高,係好多其他野配合,手機取代唔到

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有無人用手機影結婚相?

manman豬    發表於 18-9-3 12:56
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

rabbit75 發表於 18-9-3 12:40
有無人用手機影結婚相?

呢個真,我上次去飲朋友影結婚相連埋隨行攝影師洗左成3萬,仲要連埋光暗執相
真係專業果堆就點都取代唔到佢原有既需求

HEA少少既樓下區議員既20蚊證件相都會用長筒機

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我已經無用大機,實在太重。 改用pro-consumer, 宜家仲會用。

侯爵府

绝对可以。

公爵府

回覆樓主:

成日唔明,點解佢哋唔整好埋個前置鏡頭???

個前置永遠都係低像素……,我同老公去旅行想自拍影合照,用手機自拍解像度好差……,所以我仲有帶相機去旅行。

寶石宮

2023年兔年勳章

manman豬 發表於 18-9-3 10:14
都係既,始終有一定生存空間,但呢個市場好似不斷萎縮緊咁, 我都好好奇旺角間萬城點支撐到落去,果度鋪租係先 ...

鏡頭暫時取代唔到

寶石宮

2023年兔年勳章

BGCOME08 發表於 18-9-3 13:32
成日唔明,點解佢哋唔整好埋個前置鏡頭???

個前置永遠都係低像素……,我同老公去旅行想自 ...

據聞係策略 等人換機

首頁

尾頁

跳至