想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fchappy 發表於 18-9-6 21:58
Yes, the process was painful and it’s a trauma. But time will help and cure. Keep it up as if u ha ...

希望我能保持到,謝謝你!

男爵府

Lovehopefaith 發表於 18-9-6 18:59
加油! 有信念、放鬆點,一定有希望架! 我見過有jm 又係本身個cycle做ivf, 但卵問題醫生建議佢改做iui,點 ...

希望我也是(emoji)(emoji)(emoji)感謝祝福

複式洋房

子搖 發表於 18-9-6 17:25
IuI ivf打針都忍到,但一知道身邊人有左,冇錯心情真係直落谷底,仲要見面恭喜果下.......真係心酸緊,真 ...

我早兩日知道身邊的朋友兼同事有咗3個月。她才努力了兩次就bingo, 個刻個心疼到*那*實,表面是祝福恭喜她,但內心真的不好受,充滿淚水。我無雪胎,我都好怕,十幾萬買個希望,由天堂跌落谷底。我完全明白,計劃12月cycle 再試ivf 。不要放棄你的希望,有希望就有機會。可能撞撞下緣份就到。

大宅

子搖 發表於 18-9-6 22:26
希望我也是(emoji)(emoji)(emoji)感謝祝福

我有兩個同事同時有咗。一個避孕7年,無避1年就中。另一個就努力咗好耐,iui 2 次後ivf 終成功。我ivf 咗一次,失敗,少卵,高齡。

我日日對住佢地,聽埋佢地d 育兒嘢,內心根本唔想去傾。其中比較順利的同事,就好容易up d comment (你都快d 生番個, 或比d 建議你)以前我細個唔識,都可能隨口up 呢d comment. 但而家我明白呢d comment 最好唔好make. 你估我得唔想生牙。只有另一個比較辛酸嘅同事,才明白我嘅感受。但都無助減輕我內心的不快。

為咗唔好眼冤,我決定少d 飯局。疏遠也是無辦法,因為知道自己嘅內心並沒有強到可以顧及他們的感受。目前要自己開心起來也很花力氣。

複式洋房

子搖 發表於 18-9-5 23:23
好在呢到有同路人,有得呻下!我經歷左8件由2010年做左2次IuI,打針反應好,夠卵,但都失敗,之後唔夠一個月 ...

加油,希望你成功,祝好孕

複式洋房

回覆樓主:

我不孕7年,因割子宮肌瘤手術,引至輸卵管塞,要直接ivf,期間經歷孕中期小產,ivf做了兩次,看了4年中醫,四處求神,終於上年37歲生了bb。我知道等待的過程好痛苦,我都有問自己沒有害人,沒有做壞事,偏偏就是不育,身邊的人好容易就有小朋友,我就好似異類,小產後我更斷絕和有孩子的朋友聯絡,但希望你比耐心,(emoji)敢挨過去,你不是孤單一人的。

民房

加油呀~~

別墅

你地完全寫哂我嘅心聲....
我而家等報告睇下係咪可以做IVF....大家加油呀!

男爵府

yhyeung 發表於 18-9-7 10:09
我有兩個同事同時有咗。一個避孕7年,無避1年就中。另一個就努力咗好耐,iui 2 次後ivf 終成功。我ivf 咗 ...

其實係為免自己唔開心唔出席咁多,因為有時一出席又要笑臉迎人,返到屋企真係好影響情緒架,起碼要2日先好返!

男爵府

咸水角 發表於 18-9-7 12:40
我不孕7年,因割子宮肌瘤手術,引至輸卵管塞,要直接ivf,期間經歷孕中期小產,ivf做了兩次,看了4年中醫, ...

原來大家都有好多不快經歷,你好叻中期小產打擊重大,完全明白果時心情,走過不容易,雨過天晴了

男爵府

angiem 發表於 18-9-7 14:41
你地完全寫哂我嘅心聲....
我而家等報告睇下係咪可以做IVF....大家加油呀!

祝福你一切順順利利!好孕!

男爵府

Sayhellotoyou 發表於 18-9-7 09:03
我早兩日知道身邊的朋友兼同事有咗3個月。她才努力了兩次就bingo, 個刻個心疼到*那*實,表面是祝福恭喜她 ...

Ivf十幾萬真係好大打擊,又要打針又要抽卵,真係好似過關打緊大佬,起碼要BB出世先叫鬆一口氣,我都真係冇諗過自己都要行iuiivf呢步,希望各位都心想事成!

複式洋房

yhyeung 發表於 18-9-7 10:09
我有兩個同事同時有咗。一個避孕7年,無避1年就中。另一個就努力咗好耐,iui 2 次後ivf 終成功。我ivf 咗 ...

同感,完全明白。個心*那*實咁痛,心理敞血。表面又要扮無事。

複式洋房

子搖 發表於 18-9-7 16:33
Ivf十幾萬真係好大打擊,又要打針又要抽卵,真係好似過關打緊大佬,起碼要BB出世先叫鬆一口氣,我都真係冇 ...

哈哈,對呀,打大佬咁,關關難過關關過!開始咗就要有好的心情,心情會影響好多嘢,放鬆自己,支持你!你絕對會成功的!一定會!

男爵府

Sayhellotoyou 發表於 18-9-7 17:11
哈哈,對呀,打大佬咁,關關難過關關過!開始咗就要有好的心情,心情會影響好多嘢,放鬆自己,支持你!你 ...

你冇雪胎?咁只放一粒?

大宅

子搖 發表於 18-9-7 16:23
其實係為免自己唔開心唔出席咁多,因為有時一出席又要笑臉迎人,返到屋企真係好影響情緒架,起碼要2日先好 ...

+_+ 最弊係每天中午吃飯飯腳
好似人地有咗就疏遠人好小氣
但日日聽佢地講買bb 用品,搭唔到嘴,真係覺得唔舒服囉。

大宅

Sayhellotoyou 發表於 18-9-7 17:03
同感,完全明白。個心*那*實咁痛,心理敞血。表面又要扮無事。

由於係我每天的飯腳group, 我經歷了幾個月每天聽佢地講,我都盡量表現開心咁傾,但最近終於真係頂唔順,因為我自己好困難,我真係無心情再分享佢地嘅喜悅。

大宅

子搖 發表於 18-9-5 23:23
好在呢到有同路人,有得呻下!我經歷左8件由2010年做左2次IuI,打針反應好,夠卵,但都失敗,之後唔夠一個月 ...

樓主好明白你感受,我09年結婚中間做兩次iui失敗,從未試過懷孕,直到上年的起心肝做ivf,11月放胎失敗,之後今年6月放第二次,好感恩成功,現在已16週,你都要加油,不要氣餒!

複式洋房

子搖 發表於 18-9-7 17:14
你冇雪胎?咁只放一粒?

係呀,抽10粒蛋,有5粒成功受精,5粒到第三日都正常分裂,第四日有4粒蛋停止無成長(醫生話就算放咗胎,呢啲胚胎都唔會成長),得一粒分裂到第5日。所以無雪胎

複式洋房

yhyeung 發表於 18-9-7 17:42
由於係我每天的飯腳group, 我經歷了幾個月每天聽佢地講,我都盡量表現開心咁傾,但最近終於真係頂唔順,因 ...

最辛苦係咁,好彩我唔駛日日同大肚同事食飯,如果唔係,我都想撞牆。根本無心情分享佢地嘅喜悅,唔啱咀型,避得開都想盡避。

首頁

尾頁

跳至