懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

sandylly 發表於 18-9-10 13:11
我第一個就一驗到就話俾屋企人知,但奶奶就唱通街結果自然無咗~後尾再有就等過咗排(未夠3個月)講 ...

我身1次都係咁。。。我奶奶唱通街。。。。所以冇左。。不過我果次係冇planning同未ready既。。。樓主可以講比最親既屋企人知。。到2個月先慢慢話比close d既同事知。佢地可以cover你

侯爵府

luv_miyuko 發表於 18-9-11 01:26
我陀到九個月都唔講,講黎對件事冇幫助,但就會多好多無形壓力。

我都係,其實點解要講人知,自己有左關人咩事,我係生完先講,我除左同事雙方父母知之外,我係無同人講過,所以我生完d朋友好surprise

伯爵府

helolex 發表於 18-9-10 10:50
知道bingo左後老公同我都勁開心,但成日聽人講話要3個月後先可以同人講,好難忍口,好想知有無人無呢個禁忌 ...

純粹迷信之說,只不過未過12週,胎兒未穩定容易無左姐。

子爵府

回覆樓主

我9wk照到閃閃就講左
我同老公都唔係咁想忍口 其實頭3個月係怕唔穩 到時多人問會難受 但我地覺得有咩都承擔到 好過自己收埋硬食 所以冇咩所謂照講

大宅

我陀到九個月都唔講,講黎對件事冇幫助,但就會多好多無形壓力。

我都係,d fd同男家 7個月先知
公司因為無辦法所以好早講左

其實無話小唔小器
因為頭3個月最大變數

我有親戚岩岩有左就公告天下
但唔夠2個月就小產左…
見到佢要周圍同人講番小產左…
我都feel到佢好想喊

大宅

回覆 Carmen8080 的帖子

我都係同你一樣感覺, 而家人地問先回應, 如無問就全部當唔知, 之前已經講左俾幾個閏蜜知道, 但大家唔會再提呢件事...反而老公就同左啲親戚講

水晶宮

我暫時都淨係同咗父母同最close嘅fd講,其他諗住生咗先講。我都覺得講咗對件事無幫助
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

helolex 發表於 18-9-12 11:44
回覆 Carmen8080 的帖子

我都係同你一樣感覺, 而家人地問先回應, 如無問就全部當唔知, 之前已經講左俾幾個 ...

人哋問我大肚未,我都只係答,生咗話你知

別墅

回覆樓主

3個月後講會好啲,有啲屋企人係緊張大師,你胃口唔好又唔舒服/未陀穩,佢地又多多意見,又評論你啲生活同飲食,心情更差。但如果父母照顧你飲食,就無法子要早啲講。
如果屋企人會唱通街就更差,好大壓力。
同埋如果6299好恨男孫,做埋t21知道先一次過講,費事未知性別之前日日同你講佢求神拜佛想要男孫最後失望係女

大宅

回覆 lovemeleanna 的帖子

我6299唔會理我所以講俾佢地知都無乜意義, 純粹有段時間我同左99去佛堂, 又怕剛有左唔好去果啲地方, 先焗住同佢講...如果唔係我先唔想俾佢知住...

禁止訪問

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

主要擔心胎兒唔穩定,三個月穩定之後再同人講。

首頁

尾頁

跳至