自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我覺得靠個人勞力辛苦工作嘅人係值得鼓勵,果啲只係識攞綜援就嬲啦!

翡翠宮

oceandeepsea 發表於 18-11-22 18:42
應該係判頭黎,自己落手落腳,邊搵到咁多

話係判頭

子爵府

athruzala 發表於 18-11-22 20:56
我覺得靠個人勞力辛苦工作嘅人係值得鼓勵,果啲只係識攞綜援就嬲啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

云云 發表於 18-11-22 20:45
估下有冇交稅仲好啦

實無喇!

放下自在

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

佢可以合法工作嗎?

瑪瑙宮

大廚勳章

tintinfafa 發表於 18-11-22 17:23
越南地盤工年搵220萬,仲想申請永久居留

https://hk.news.yahoo.com/%E8%B6%8A%E5%8D%97%E5%9C%B0%E7%9B ...

嬲咩?佢搶左你份工?令你賺吾到個220萬?

你估地盤賺220萬係人都做到?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

回覆樓主:

咁如果申請左做永久,佢地盤查唔到入息咪發達

侯爵府

tintinfafa 發表於 18-11-22 17:23
越南地盤工年搵220萬,仲想申請永久居留

https://hk.news.yahoo.com/%E8%B6%8A%E5%8D%97%E5%9C%B0%E7%9B ...

咁佢都係靠自己工作,有本事揾錢啫!

珍珠宮

開心吸收勳章

414928 發表於 18-11-22 18:31
佢原先「准以受養人身份留港1年」這個身份是否可工作?唔係居港7年一定有永久身份証,問題再於佢拿到的「身 ...

收養人身份可以在港工作

大宅

回覆:嬲! 黎左香港咁多年乜都攞夠

片面咁睇,我只關心:
(1)佢係唔係合法留港工作
(2)佢有冇依法報稅繳稅
(3)公司有冇依法幫佢買勞保、供強積金
如果做齊,我又唔覺得佢攞咗乜著數。佢有付出,理應有相應收穫。
(是否批准永久居留,這是另一題目,牽涉更多 public policy 問題 ,唔識討論)

香港地的確需要願意做苦工幹粗活嘅人 (我自問連拎鎚仔都冇力),所以見到清潔工人、地盤工人大多是老年人、內地新移民、南亞人時,我睇到佢哋嘅辛苦,其實內心多謝佢地㗎。冇咗佢哋,唔通我哋呢班c9做?天之驕子後生仔女做?講真,有得揀,誰願意幹粗活,更加唔好講香港人根本冇內地人及南亞人咁捱得。

不過如果冇報稅就唔係咁講啦...冇報稅,即係搵嘅錢自己淨袋冇付出,利用人哋嘅資源幾乎無本生利。唔好忘記喺一個地方生活,就有份用該地方嘅公共設施(條路都有份行啩?有份用水、製造垃圾啩?),理應分擔公共開支,包括一啲未必直接用到嘅無形開支(唔可以話我冇份用某些資源就選擇性分擔開支,社會公共開支好難切割,係綑綁式㗎啦),唔係話佢肯幹粗活就得(雖然肯做苦工嘅人少,有啲工種真係倒貼都要請佢做)
聽講某個叔父輩遠親申請內地成年子女來港,住公屋,喺街市賣菜賣魚,冇納稅,淨袋現金。係呀佢哋冇攞綜緩,大家覺得已經好好,至少唔係寄生蟲;不過佢地都有用香港納稅人共同付出嘅福利(公屋、醫療、道路、交通、管治、清潔、電力、食水)... 大家真係覺得冇問題?真係覺得類似樓主嘅人只不過唔抵得人地搵得多?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

crazygal 發表於 18-11-22 17:56
人哋有工作,唔係嚟攞著數。咁都要嬲?

不過都估唔到原來做地盤咁好搵。
唔係D樓價邊有咁貴,

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

佢自食其力搵錢喎又唔係咬老綜 點解要嬲

首頁

尾頁

跳至