自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

呀女,呀姨只想講一句,買避孕套,打避孕針,食避孕藥以上全部都係好有效嘅避孕方法
如果你30歲仲有BK,你返嚟望一望自己,又睇返呀姨們同你講過乜,你就醒
我都有個女,如果佢第日咁樣我唔會怪佢只會怪自己唔識教好佢

別墅

KTKTKT5 發表於 18-12-5 02:53
有左一個月點揾工? 大學畢業有工作經驗有左一個月都難揾工喎~

所以話“盡快“,真係生的話,生完要盡快考慮出番去做嘢

或者搵啲唔粗重嘅短期工,pt,做二三個月,都應該唔需要講比僱主知懷孕

其實佢咁情況,應唔應該生唔生都成問題,有時唔係生出嚟就叫做負責任,自己都養唔掂自己,點養小朋友?感情生活又唔穩定,小朋友出世唔知會唔會有完整家庭,有經濟環境。生一個仲唔夠?仲要害多個小朋友?

珍珠宮

wai0824 發表於 18-12-5 02:25
而家先17歲?即15歲有左?16歲生女?生完女又即同呢個男人拍拖1年又有左?
...

好數口,我都冇計佢講嗰啲16,17。16有咗,17歲已經同新男友一齊咗一年,即係起碼16歲幾大肚時一齊。然後17歲幾又有咗。

水晶宮

點解錯一次都唔學精?做人媽媽就更加要成熟啲,繼續任性對你冇好處!試問邊個男仔屋企可以接受(除非佢冇屋企)?如樓上jm講,快d搵d錢返去唔好俾人覺得你痴食痴住!無錢邊個養小朋友呀?

大宅

人地阿媽主要係介意你咁細個就有個女,16歲做未婚媽媽仲唔識死咁快又大肚,覺得你好隨便,仲要拍拖冇耐搬入嚟住要人倒貼你兩母女又不事生產,難聽d講可能懷疑緊個肚係唔係自己個仔
你地有賺錢能力思想成熟d又夠了解對方先學人組織家庭開枝散葉啦,鍾意小朋友就生出嚟係你幼稚又太任性唔顧後果,成件事百害而無一利

珍珠宮

Chingyinyin 發表於 18-12-5 01:48
我係一個未過18既女仔,我16歲同以前既ex有bb,我因為有左所以退左學!後來因為性格不合分手,我一個人帶住 ...

認真答:

男家可能覺得自己個仔都未定性, 個仔緊緊養到佢自己, 可能家用又比得少。茂茂然變一家四口。加上男家家人可能經濟唔好, 個仔比得少已經背後有微言, 宜家多三個人來住, 經濟同地方都係問題。

可能男家得一兩個仔, d仔又未結過婚, 男家父母期望個仔娶個賢淑嘅新抱。唔係話你唔賢淑, 但對方父母希望至少已成年, 有工作嘅, 唔expect個仔娶個學生。

另外, 你本身太細有一個小朋友, 比人一個非主流嘅印象, 第一個小朋友已經唔係佢個仔嘅, 個小朋友一兩歲, 你咁快又同我個仔有左! 你年紀輕輕本身已有一個, 小朋友一兩歲你已經同佢生父分開, 轉個頭又同我個仔, 咁快? 我個仔係你嘅第幾任

男爵府

Moti 發表於 18-12-5 03:05
好數口,我都冇計佢講嗰啲16,17。16有咗,17歲已經同新男友一齊咗一年,即係起碼16歲幾大肚時一齊。然後1 ...

係囉,有d膠味

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

即係好現實咁講, 我企響男方家長嘅角度睇,個仔係讀書唔成,本身已頭痛。但你都識話佢而家事業剛起步,父母叫做有d希望,但係就響呢個時候畀你拖累住, 男方家長點會開心。

珍珠宮

我係一個未過18既女仔,我16歲同以前既ex有bb,我因為有左所以退左學!後來因為性格不合分手,我一個人帶住 ...

人地父母諗我個仔嘅女友我都無見過幾次, 突然個仔做人老豆, 已經大打擊, 仲要做埋繼父?! 你未成年已幾乎三年抱兩, 仲要係兩個男人 (仔?!) 嘅, 個新抱係咪太隨便呢?!

自己個仔讀唔成書, 望個仔娶個生性嘅新抱幫輕下, 點知幫輕唔到, 仲帶多個前任嘅嚟, 仲係學生添, 人地都頭痛。

你男友可唔可以同你搬出去? 或者你搬返屋企?
生左之後, 你現任養唔養到你三人? 你屋企可以嗎?
馬上將個女找你父母湊
(係囡, 宜家d外人信唔過, 唔好比家人之外的人幫手湊)
生完找工作, 唔好找文職了, 中學未畢業得幾千, 少過保安, 做sales啦! 有機會就進修

唔好比你男友/佢家人/親朋同你個囡獨處

其實有膠味, 希望係膠

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

18 歲唔夠已經有2個唔同阿爸既仔女,真係speechless...

珍珠宮

熱血金章

ctsang 發表於 18-12-5 03:26
係囉,有d膠味

同意,呢排都有好多膠鋪。真佩服jm們打咁多字。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

水晶宮

KTKTKT5 發表於 18-12-5 03:40

你覺得有膠味都可以打咁多字

侯爵府

你係果啲隨心所欲既女仔,只要自己喜歡就行,但當你決定要個女既時候,已經要預左自己接受到既事,唔代表人地都接受到!
人地接受唔到好正常,比我作為人地阿媽都接受唔到,怪只怪自己太我行我素,又冇本事獨立,如有事業既就可以清高啲,但事實係唔靠人地屋企就要靠自己屋企,做你阿媽真係慘!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

大宅

膠到咁,零分重作please

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都16歲未夠17生我囡囡,但我同佢爸爸喺囡囡7歲時分開,同我老公一齊6年先決定生細仔,因為錯過一次唔想再錯,我要觀察我老公係咪真心錫我同囡囡。
成家立室係指你要工作養自己同個女,唔係靠屋企人養,我16歲開始未用過我媽錢。
你咁快又有第二個BB,太草率了,你對男友有幾了解?佢呢刻唔後悔,唔介意你有個女,代表到佢一世都對你如最初嗎?
你咁快生第二個,萬一又分開,你又搵過個,你有無諗到3個孩子3個爸爸既情況?你以後點嫁人?仲有人敢娶你嗎?

侯爵府

真心希望係膠舖

翡翠宮

畀面勳章

很贊成有jm講,你不介意放棄自己的人生是你的事,但你在破壞別人的人生。
成家立室是指獨立生活能力的人自組家庭,而你不過是寄生蟲。
坦白講,如果我係男家會睇唔起你,如果我係你媽會十二萬分失望。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

真心希望這是膠post。
但我真的有個親戚二十歲未夠,已經生左三個唔同性的仔女,從未打過工,唔係住媽家就係住男友家,生著呢d女,真係生舊义燒好過!
日日是好日

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老實,如果我係男家家人都唔會接受,
亦相信好難會有家長咁開通,
17歲女已經帶個孩子,
而家我仔做錯事,真係被迫接受咋,
仲要有個陌生人帶住個細路一日到黑喺屋企自己行黎行去,
真係唔知講乜好,
你最好就自己返自己屋企住啦,無謂比人睇唔起,
相信你同男友都無咩能力租樓,
再唔係就帶男友返自己屋企住,
不過就可能係男友比自己家人睇唔起囉,
你17咋,漫漫長路,唔係話鍾意孩子就生,生完要教要養,
有責任自己照顧,
拍拖一年唔係長,第日又不合分手點算?
再遇到自己鍾意嘅人又生?
說話可能難聽,但係現實如此,
已經係有孩子的媽,每做一件事前應該再三思考

首頁
12345...11

尾頁

跳至