自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

老人家可能唔習慣住老人院而發洩。樓主你已經做得好好,唔好唔開心,加油!

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

20162016 發表於 18-12-26 17:23
佢可能都會諗自己都想死,唔駛麻你哋

佢係非常怕同唔想死,之前出院一路以為可以返屋企,最後要去老人院,脾氣越來越差,對答亦冇以前咁清楚。

其他jm 話我錫佢,但我好想再做到更多,但係工作,屋企都將我綁得好死,而家三方面都兼顧唔好,三邊都怨我鬧我

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

就係因為你之前日日都探佢,忽然一星期只係得返二、三日,佢咪唔高興囉。

我媽最初入老人院時,日日都去陪佢大半日以上,佢見到隔離床d老人家有工人日日由朝到晚都有人服侍,就成日發脾氣又喊,但我哥去探佢就笑晒口又唔會發脾氣喎,整整下我都少左去探佢,留返佢最錫嘅仔探佢就算

男爵府

kkttssng 發表於 18-12-26 17:26
佢只係怕冇人理佢,所以用呢種方法令你緊張佢多啲

但你懂的, 正常人抽時間去仲要俾人鬧一餐,仲邊有人敢黎

大宅

其實你理解得冇錯
我試過入左幾晚院 其實個心好驚好不安。
心理質素好差的。
我諗老人家更加驚死先借位發洩情緒落你地。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主巳經做得好好!

大宅

因為你錫嫲嫲,個人又比較淋的話,親人會比較將心中不快發洩係你身上
睇開d,盡左自己能力就得,好多野整定左,最重要你依家重見到佢,親人不在時,你想俾佢鬧都無架啦

另外貓貓方面不用太強求,我都係過來人,盡量俾貓貓舒服就得

公爵府

Mikor 發表於 18-12-26 17:16
佢做完手術其實仲要用腳架行,但成日托大唔肯用,佢鬧完我幾句,就自己一支箭乜都唔扶咁行去廁所,我叫佢用 ...

睇落似係親戚去左旅行少左人去探佢所以唔開心

老人家老老下就好似小朋友咁會扭計發脾氣,佢唔係有心既,唔好放喺心上

唔知你地有幾多個人去探佢,但如果有人去左旅行可唔可以商量下其他人去密d啦。

男爵府

住家小男人 發表於 18-12-26 17:24
你做得好好。初初我都係日日去,但其實每隔兩至三日去一次已經足夠。因為要俾d時間自己及家人。 ...

我屋企人已經好有怨言,因為屋企冇工人,我成日咁遲返屋企,變左乜都要老公做哂,佢都頂唔順,所以我先唔再去咁密

公爵府

Mikor 發表於 18-12-26 17:29
佢係非常怕同唔想死,之前出院一路以為可以返屋企,最後要去老人院,脾氣越來越差,對答亦冇以前咁清楚。
...

冇計,事分輕重緩急,唯有自己分配下

工作可唔可以轉分冇咁大壓力既?
家事可唔可以請老公同阿仔分擔下?

珊瑚宮

佢做完手術其實仲要用腳架行,但成日托大唔肯用,佢鬧完我幾句,就自己一支箭乜都唔扶咁行去廁所,我叫佢用 ...

好耐前我嫲嫲入老人院也有向我發脾氣我明白你心是怎想的但我用过來人身份和你說你現在辛苦些,到將來你想番起這件事你是無悔的

男爵府

Leung424 發表於 18-12-26 17:27
回覆 Mikor 的帖子

唉!我都試過身心疲憊,每星期三晚,家中還有幼兒,無工人,維持了3年幾。試過在老人院 ...

謝謝你,我都係冇工人,個仔幼稚園,唔想屋企擔心,唔想同嫲擔心,我一個人真係撐得好辛苦,最近有非常嚴重既記憶力衰退問題,又訓唔到教,開始意識到自己已經頂唔順,估唔到今日阿嫲仲要咁鬧我

大宅

Mikor 發表於 18-12-26 17:32
我屋企人已經好有怨言,因為屋企冇工人,我成日咁遲返屋企,變左乜都要老公做哂,佢都頂唔順,所以我先唔 ...
我初初日日去,通常收工去,收尾頂唔順,嗰人好攰,其後改隔日去,有時3日一次,初初老人家發脾氣,但我都無辦法。

男爵府

c.vieri 發表於 18-12-26 17:29
就係因為你之前日日都探佢,忽然一星期只係得返二、三日,佢咪唔高興囉。

我媽最初入老人院時,日日都去陪 ...

唉,情況好似,其實佢想見既係我表哥,但佢一兩個星期先去一次。

我去其實係好似工人咁用,我去得少冇人幫佢買野針水換片

男爵府

moomooo 發表於 18-12-26 17:31
因為你錫嫲嫲,個人又比較淋的話,親人會比較將心中不快發洩係你身上
睇開d,盡左自己能力就得,好多野整定 ...

謝謝, 今年已經死左兩隻十五歲,最後一隻都cancer, 睇住佢日日流鼻血個瘤越來越大,好無助

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

絕對明白。我都試過。屋企人認錯認咗我係另外一個,探完我都唔開心好耐。盡力而為問心無愧
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Mikor 發表於 18-12-26 17:38
唉,情況好似,其實佢想見既係我表哥,但佢一兩個星期先去一次。

我去其實係好似工人咁用,我去得少冇人 ...

D老人家心態就咁,佢地根本只係想見佢地最錫果個,其他人去只係比佢發洩心中不滿。

我E+隨左同我媽去睇醫生同攞藥,我都懶得去睇佢,根本去探佢,一見到就係喊,有時我都發火話見到你個仔唔見你對住佢喊比佢睇

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 月餅勳章

Mikor 發表於 18-12-26 17:09
阿嫲八十幾歲,我嬰兒時期係佢湊大,一直有深厚感情,雖然住得遠,但都經常打電話俾佢約佢飲茶。

九月時阿 ...

妳好有孝心,問心無愧了。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

老人家可能有被離棄不安感,始終佢響陌生環境未習慣,情緒有波動係一定,佢向你發脾氣係知你錫佢,佢會向你表達個份不安而帶來的負情緒,樓主你做得好好呀,你好乖好孝順 加油

首頁
12345...9

尾頁

跳至