婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Solarflare 的帖子

我諗小朋友既話事權,從來只落係父母身上,何來爭唔爭~?

男爵府

hkgra 發表於 19-1-4 12:53
回覆 Solarflare 的帖子

我諗小朋友既話事權,從來只落係父母身上,何來爭唔爭~?

但似乎樓主既99唔係咁諗呢。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

SASA滾 發表於 19-1-4 13:12
樓主c6,bb親生爸爸都覺無問題。
可以怪得99啲乜
要話事就要有本事,

其實99多數都係咁架啦。
問題在於個 c6 識唔識調解啦。
多數 c6 都係白痴一個火上加油, 好少會識得平兩邊氹。
例如今次事件, 樓主既 c6 可以咁講: 老婆, 我明白你既 concern, 正常做母親當然會膽心bb既身體。(而唔係: 個b咪無事囉, 你發咩顛?) 我會同我媽反映一下, 但你知老人家硬頸, 要比啲時間去說服, 老婆你有乜唔開心可以同我傾, 我願意聽。(而唔係: 你都顛既, 我老母以後帶個b去邊都唔會話你知)

其實咁講, 老婆既火已經消左90%。再加上個b無事, 未必會繼續追究。

但... 90%男人都唔會識得咁處理囉

男爵府

依家9個月大已經有分歧,再大D識行識走要食飯仲多野嘈。你老公似乎又唔企你個邊,你要好好諗下係咪一直比99湊B。老人家只會跟自己個套做,唔會聽你話,你話佢佢一定唔鍾意!

禁止訪問

別墅

alexia924 發表於 19-1-2 05:06
1月1號要返工,一早出門口同左99講,如果要帶BB出街記得着返件全身一件過嘅羽絨,佢同我講話:睇天氣啦。我 ...

樓主咩甘岩,不過我情況同你有小小唔同。1月1日我69殺左上泥。過左一陣話推bb車落街等我囡訓下
我即刻拒絕左,天氣甘凍,要訓覺都留係屋企啦。仲要出而食風。過左陣佢好無癮甘閃左

首頁

尾頁

跳至