夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

瑤瑤~ 發表於 19-1-21 23:43
其實經濟許唔許可, 將家務外判俾人做(請鐘點/姐姐)
你就主力湊小朋友, 咁應該會無咁辛苦
c6肯做固然好, 但 ...

我兩個讀小學,冇工人都唔得啦!何況樓主...真係辛苦㗎

男爵府

做個靚太 發表於 19-1-24 05:56
其實佢應該有第一個時,已經唔理架~
咁都仲生第二個?
有時坑係自己挖俾自己踩!

佢生第一個果時佢係有幫手嘅,我無話佢第一個已唔幫手,我大肚又幫我做晒啲野,第一個第二個都係有幫手,
唔幫手,係最近嘅事,佢成日話我都係咁對佢,話我唔心佢,大佬呀,我湊兩個咁細,我疴屎都唔得閒,我得閒都關心下自己啦,仲怨我冇關心你,仲要我湊埋佢,我叫佢搵個女人關心啦,我其實已經壓力爆架喇,我覺得我地應該離婚,宜家咁都係為左小朋友,大家都嚴大家,唔肯改,仲可以點

男爵府

回覆樓主:

傻豬,回想當初佢有咩吸引你?我明白生活迫人,有時湊細路湊到忟,個人睇咩都唔順眼。不過試下自己先行前一步,佢放工返嚟問聲佢今日攰唔攰呀?我煲咗湯,你想沖涼先,定飲湯先?準備咗衫俾你㗎喇!。。。 如果你先關心佢,我諗到你呻辛苦,佢都唔會就咁拋下一句“個個都係咁”。

愛錫子女,有個溫暖嘅家都好緊要,依家佢哋細,但大啲,佢哋會感覺氣氛古怪,我諗冇人鍾意返去一個戰火連連,或者冷冰冰嘅家。趁問題剛開始,嘗試修補下關係,先關心唔係認輸,而係你比佢大量、成熟,係好太太好媽媽!

祝您家和萬事興

男爵府

careycarey 發表於 19-1-25 07:19
傻豬,回想當初佢有咩吸引你?我明白生活迫人,有時湊細路湊到忟,個人睇咩都唔順眼。不過試下自己先行前一 ...

完全明你講咩,嘗試過但可能覺得我又冇錯,點解仲要我氹佢,可能係我已經唔愛佢

男爵府

sumpo 發表於 19-1-25 10:04
完全明你講咩,嘗試過但可能覺得我又冇錯,點解仲要我氹佢,可能係我已經唔愛佢
...

點會唔愛,只係太多嘢要兼顧,好多嘢要處理,人會攰,有情緒,先會咁。

唔好覺得係氹佢,夫妻間本身就要維繫,對嗎?你依家只係火遮眼啫,冷靜吓,你做得到的

珍珠宮

BK Milk勳章

sumpo 發表於 19-1-25 10:04
...
唔好咁諗, 一段婚姻唔係有第三者, 放棄好可惜, 男人係要氹啦, 唔好話氹, 講嘢唔好硬綁綁先

大宅

careycarey 發表於 19-1-25 07:19
傻豬,回想當初佢有咩吸引你?我明白生活迫人,有時湊細路湊到忟,個人睇咩都唔順眼。不過試下自己先行前一 ...

JM 好有智慧,值得學習!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

siujanjan 發表於 19-1-25 10:59
唔好咁諗, 一段婚姻唔係有第三者, 放棄好可惜, 男人係要氹啦, 唔好話氹, 講嘢唔好硬綁綁先
...

同意。
無第三者,放棄好可惜。
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

backtohome2005 發表於 19-1-25 11:05
JM 好有智慧,值得學習!

唔敢當,大家研究吓,家家有本難唸的經,好在有個平台俾大家分享

男爵府

careycarey 發表於 19-1-25 11:10
唔敢當,大家研究吓,家家有本難唸的經,好在有個平台俾大家分享
...

我真心明白你講咩,其實知要點做,只係湊兩個咁細,近排阿大又話停課,又要頂兩個頂成日,仲要買餸煮飯,又要沖涼,的確唔係得我係咁,佢唔幫手都可以support下我姐,佢宜家話自己累,累到佢連訓覺都唔等我,一早同仔女訓埋,我到夜晚想搵人呻句都冇,日日都係咁,發生咩事,好似要係佢返工時間傾,一係要嗌醒佢約定叫佢唔好訓咁,久而久之,覺得佢都唔care我,講唔到就算,宜家其實已分開訓,我同大訓佢同細訓,我覺得仲好,我私人時間多返,似乎我已習慣左,但我唔覺佢覺得有問題囉,我仲可以點

男爵府

sumpo 發表於 19-1-25 13:32
我真心明白你講咩,其實知要點做,只係湊兩個咁細,近排阿大又話停課,又要頂兩個頂成日,仲要買餸煮飯, ...

我非常明白你呀!我呢個星期,三個小朋友都病,喺晒屋企,我呢一日到黑探熱、餵藥,佢哋精神少少就爭嘢、嘈交,簡直精神虐待 我先生,唔知點解咁攰,總之就攰囉,一般啲小朋友瞓晒,佢都瞓了,就算唔瞓,佢都會打機,我都好想搵人傾計,不過佢都要有私人空間,要有時間放鬆,佢嘅生活平衡,有心情先幫到我;如果佢攰又積咗壓力,佢肯幫都只會幫倒忙。

小朋友仲細,呢種生活會過去的,你不如識啲媽媽級朋友,大家啱咀形,一齊呻,互相打氣 祝福你

珍珠宮

sumpo 發表於 19-1-25 13:32
我真心明白你講咩,其實知要點做,只係湊兩個咁細,近排阿大又話停課,又要頂兩個頂成日,仲要買餸煮飯, ...

分房瞓,夫妻關係差係必要
邊個提出分房瞓?
如果係你,可能老公嬲緊你提出分房瞓
親密少咗大家關係自然愈來愈冷淡
首先要改返兩公婆同房瞓
唔好計邊個付出得多,對方無做咩,要多欣賞對方嘅付出
你覺得老公唔關心你,試下打電話叫老公放工買碗糖水比你,佢肯買你就唔好嬲佢啦~
我對我老公都係咁~搵一個方法去令自己唔好嬲佢~
多數男人天生粗線條,唔識關心人同主動幫手
唔好計較邊個先去主動改善,兩個人相處唔係話邊個錯先要去氹返人,視乎你想唔想修補關係

男爵府

好欣賞呢度幾位JM咁正面的能量~希望樓主真係聽下佢地嘅意見~令自己開心愉快咁生活啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

秋天與楓葉 發表於 19-1-25 14:01

分房瞓,夫妻關係差係必要

……

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-1-25 14:58
欣賞你提出買糖水的方法。大家也有下台階。早排忘記咩事有小爭吵,老公叫我買下午茶,我照買,之後和好。
...

你都好大方~
我覺得....既然唔開心就搵方法令自己開心返~
有得食糖水我就開心~
老公買返嚟表現到佢關心我,佢個心又會記住放工要買糖水比老婆

寶石宮

秋天與楓葉 發表於 19-1-27 13:40
你都好大方~
我覺得....既然唔開心就搵方法令自己開心返~
有得食糖水我就開心~

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-1-27 13:49
有一剎那唔想買。不過成世人流流長,除非諗住搵過第二個。否則有時都係你氹我,我氹你。 我又唔係要參加辯 ...

係呀~
我又係諗餘生都係要對住佢,成世人流流長,兩公婆成日冷冷淡淡、嬲嚟嬲去好辛苦......

邊個唔著都好啦,過去嘅事就由佢過去~~~
搵方法去修補關係,大家開開心心、相親相愛先係win win雙贏

扮病呢招又幾好,下次我又試下~

寶石宮

秋天與楓葉 發表於 19-1-27 14:06
係呀~
我又係諗餘生都係要對住佢,成世人流流長,兩公婆成日冷冷淡淡、嬲嚟嬲去好辛苦......

子爵府

我覺得有小朋友之後,真係好多事要忙,尤其一手一脚自己湊嘅媽媽,真係完全無收工時間,所以爸爸們可以幫下手已經好好,如果佢一早就勁讚佢,雖然未必做得好,但肯做已經好好,另外,點都要抽時間關心另一半,小朋友成長夫婦關係好都好重要

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-1-27 14:09
有師兄話唔好習慣屋企冇聲,要有溝通,大人小朋友都係
...

係吖有時講下無聊嘢~或者睇到啲新聞大家一齊討論下~咁都係一種交流

首頁

尾頁

跳至