自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

有得辛苦其實是福氣

珍珠宮

bigbigbubu 發表於 19-2-4 02:25
本來一直都唔想要小朋友,但年紀成熟後想要就生左,但湊仔真係好辛苦,現在有後悔,但不代表我不愛小朋友, ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

add oil.
有時我都會咁樣諗, 唔需要怪自己.

大宅

JQKbaby 發表於 19-2-4 03:07
我媽咪話湊小孩
一擔砂糖十擔"使"
真心,我都有攰、亦有爆煲既時候

我都係咁諗

大宅

我有時好灰既時候都會諗,早知我唔結婚生仔,自己搵錢,得閒去旅行扮下靚,自由自在咪幾好,但個女俾我既快樂真係冇任何一樣野係可以比得上,唯有自己盡量搵時間獨處,放鬆一下

珍珠宮

好媽媽勳章

大把人後悔,你並不孤單,我兩件添一齊加油

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

比我再揀,我無後悔架

當年算年輕就生左兩個小朋友,一直自己湊,無工人無陪月,第二個小朋友出世,月都係坐左一半,就要湊大仔番學放學...揹一個拖一個,我成日都好懷念這段日子,有時候係好辛苦,精神好攰。但我覺得人生令我好欣賞自己,就係湊大佢地。所以我堅持唔用姐姐。

珍珠宮

回覆樓主:

you are not alone

大宅

畀面勳章

pple 發表於 19-2-4 08:06
我有時好灰既時候都會諗,早知我唔結婚生仔,自己搵錢,得閒去旅行扮下靚,自由自在咪幾好,但個女俾我既快 ...

Agree

大宅

自己一手一腳湊真係好辛苦,財政許可,有地方住,我都吾敢衝動生多個

侯爵府

畀面勳章

我就算點辛苦都唔會後悔囉⋯⋯路是自己選擇、努力向前望吧⋯⋯千期唔好比自己咁唸野

大宅

bigbigbubu 發表於 19-2-4 06:32
我要返工,夜晚和放假自己湊,白天老人家湊

放假湊24真係好惡劣。。。

我以前都係咁,不過小朋友痴身也是短暫的,好似我仔咁(應該話升咗中學之後)已很少痴我哋,而家仲話台灣大學收佢既話9月就會開始得番我同老公,要放長假先見到,所以真係唔好覺得辛苦,要嘗試向好嗰面諗,將來佢大咗仲可以懷念下佢細時一齊既時光(佢細個我一放假同佢走圍去,香港既所有博物館(嗰時年年買年票,佢最鐘意去科學館同對面既歷史博物館,香港故事),間中同佢去海洋公園等玩)。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實湊仔湊10-12年,之後就甩晒身了!當然bb得幾個月大,睇十年係非常遙遠!不過時間係越過越快的!轉眼我仔都中二,完全唔洗理佢,放假佢有佢節目,大部分時間佢係房,都有失落時候!好好珍惜依家嘅時間,大左你想佢煩你都難呀!

大宅

mammycat1818 發表於 19-2-4 06:08
我自己一湊三,嗰時辛苦到想死甘制,不過捱過左最辛苦個2年,而家又覺得自己當年都好勁,今年大仔19歲,大 ...

絶對認同。無可否認小朋友細時,媽媽真係辛苦,但要識得釋放壓力,百忙之中都要抽時間自己輕鬆一下,趁佢地訓覺,自己坐埋一邊聽吓歌,諗吓佢地長大後的情景。
先苦後甜係千真萬確,jm不要氣餒,時間過得好快咖,一開始返學就會好很多,到佢地十幾廿歲時,你一定會懷緬佢地細時的情景,仲會覺得佢地大個得太快。
加油加油,千祈唔好話後悔

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bigbigbubu 發表於 19-2-4 06:32
我要返工,夜晚和放假自己湊,白天老人家湊

放假湊24真係好惡劣。。。

有人幫輕算好,起碼你對少小朋友半日。 放假24小時湊自然辛苦d。小朋友幾大?

大宅

我係單親媽,我個小朋友好活潑好動,除左訓,其他時間都冇時停,湊佢都好辛苦,但你見到佢笑,佢學識一樣新事物時,果種開心會忘記辛苦

珍珠宮

小朋友仲細?如果幼童階段係比較湊得辛苦。
我小朋友都唔細啦,P.6,我就好懷念佢最難湊既時期,因為好嘔心瀝血經營出黎~
記得嗰陣都有問自己點解咁難湊,點解我會喺度湊仔,我人生點解會多咗呢個令我咁心力交瘁既人.......
直到有一日,我小朋友好滿足咁同我講‘媽咪,好彩你生咗我咋,我好開心呀’ 聽到佢對自己的存在咁欣慰,我仲有咩理由去不滿!
不過女人有時係會情緒化,呻完會好d既。

珍珠宮

回覆樓主:

me too 每一個階段都好大壓力,由奇我小朋友係特殊,真係好辛苦

水晶宮

pple 發表於 19-2-4 08:06
我有時好灰既時候都會諗,早知我唔結婚生仔,自己搵錢,得閒去旅行扮下靚,自由自在咪幾好,但個女俾我既快 ...

你講的頭五句,最近都係我腦內不停 loop, 奈何已經返唔到轉頭

子爵府

南丁媽咪 發表於 19-2-4 07:52
仔仔今年6歲,我都打算生多一個
有幸成功就兩個差7年
請問相隔咁多年,真係會有代溝會好辛苦嗎?

如果老公同阿仔都想你生第二個的話,就吾洗再諗怕有冇代溝,佢地2個小朋友真係吾啱key 的話,只係差2,3年咪一樣溝吾埋,日日打交。一家人嘅感情係需要由細陪養出黎。
當年就係因為阿仔同我99講佢想有個細佬/细妹陪下佢,所以我地先決定生第二個,點估到之后有bonus再生多個妹比佢 。好在我仔大D咋,個時c6長期要返工,係我大肚期間反而係阿仔照顧番我,而家諗番起都好窩心

首頁
12345...6

尾頁

跳至