自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

生完無晒乜野呢? 有小寶寶/小寶寶s喎.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

生唔生係自己決定,點解講係「義務」?現實來說只有女性身體能夠生仔,難道你想老公生?有能力是否要做又係另一回事,生仔前不是同老公傾好了嗎?大多數都是老公埋怨老婆唔理佢只照顧小朋友,你卻相反投訴老公唔理你,可見你沒有太投入做媽媽這個角色,為小朋友付出所有都是值的,因小朋友是單向你要帶他們來世上,所以要承擔所有後果,什麼身體變化/辛勞.....這是你的責任,當然老公也肯付出會對媽媽是一種鼓勵,既然都生左,是沒有退路,埋怨改變不了現實,調整心態做個負責任的媽媽,你看到的不再是單向的付出,小朋友一天一天的成長就是媽媽最好的回報,加油!

男爵府

莉花 發表於 19-2-25 17:23
我唔知點講好..有感而發,只係感覺點解女人一定有義務生仔?.開頭都唔會點諗,但生完之後咁多年都真係覺得 ...

你回想當等bingo ,等過關既日子。當時你想生的,不是嗎?

男爵府

回覆樓主:

唔一定要生呀~依家都好多人唔生,係兩公婆同意下既選擇吧

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我唔知點講好..有感而發,只係感覺點解女人一定有義務生仔?.開頭都唔會點諗,但生完之後咁多年都真係覺得 ...

邊個規定呀

水晶宮

回覆樓主:

我覺得如果有幾嚴重的脫髮,妊娠紋,胸墮,都幾大犧牲,到時只能將自己包到實,唔諗外表,將精神放晒落個b度。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

木土土 發表於 19-2-25 17:44
唔好乜都賴生仔,年紀大咗,身體機能唔同,皮膚開始鬆弛,係自然現象,唔生仔都會
...

咩係自己都要打理自己

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

問上帝

你其實可以覺得自己著數左,比男人多個功能喎,亦唔係個個女人生到

你有咁既能力,自己生唔生可以話事,你唔會係比老公強姦成孕吧

懷孕之前唔係考慮清楚架咩,甚麼事情都可以導致唔如意架啦,積極d 面對仲好啦

男爵府

年紀漸長,皮膚實會冇後生時咁靚,你睇好似鍾楚紅咁靚,佢冇生過,但皮膚都有歲月既痕跡啦,我反而覺得女人可以生仔係一個好好既經歷

侯爵府

牛年勳章

如果你同另一半無共識下生,咁我替你小朋友難過,因為自己媽媽竟然係因覺得有義務先生咗自己。另外,每個選擇都有取捨,無話咩生咗就無咗幾多嘢,你咁諗只不過係你將呢樣嘢睇成咁負面,自己對身段對任何嘢有要求就努力去維持,唔好賴落生仔度

伯爵府

邊個話女人一定要生仔, 你唔想生 冇人可以迫到你架

水晶宮

回覆樓主:

大把生完都好靚好fit,睇你有無心機keep啫

街度d肥胖女士,可能係單身㖭

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔係喎..冇人話女人一定要生仔架喎....同老公傾得掂...係可以唔生架...
而你講果D...身體機能唔同左,特別係皮膚,好似開始鬆弛,,,
人係會老既...依D改變..唔係一定要生仔先會變成咁...

子爵府

唔想咪唔好生 有得逼咩 射中一定中咩

水晶宮

生唔生係你同你老公嘅decision唔後悔就得啦。
我就生完覺得自己complete好多。日日都好幸福。

翡翠宮

吾生仔你吾會老
你有無keep住做運動

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

無義務
可領養
可代母生

無生小朋友又乾又旱嘅女人大有人在,
有/無小朋友日子點過, 夫妻恩唔恩愛係自己選擇。

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

生完補唔夠咋

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實如果啲嘢唔keep, 就算冇生仔,皮膚,身材,老公,事業,家庭。。。都係會走樣的

首頁
12345...7

尾頁

跳至